Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 14:57 - ТЕЛЕВИЗИОНЕН ДЕБАТ ЗА КНИГАТА НА ЙЕРОМОНАХ ВИСАРИОН ЗА ВАНГА И ДЪНОВ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2630 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 15.03.2011 14:58


Телевизионен дебат за книгата на йеромонах Висарион за Ванга и Дънов    

 Автор bTV   
вторник, 15 март 2011

"Дъновизмът е окултно лъжеучение, а "феноменът от Петрич" не е нищо повече от една съвременна магьосница", пише в двутомника "Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста" на йеромонах Висарион, втори епитроп на българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон. 

Съобщението за представянето на книгата е публикувано на сайта на Българската православна църква. Първата беседа е днес и ще бъде посветена на „Ванга - портрет на една съвременна магьосница”, а втората на 22 март е за "окултното лъжеучение на Дънов".

"Целта е да бъде разграничено истинското християнство от окултното, както и да се получи обществен дебат по темата. Трябва да се чуе гласът на Църквата. Да не се промиват мозъците на хората с думите на антихриста Дънов и врачката Ванга”, категоричен беше йеромонах Висарион в сутрешния блок на bTV.

Макар и след смъртта на двамата, по думите му Църквата трябва да се бори с оставеното от тях „заразно” наследство: „Когато има духовни проблеми, тя трябва да изкаже своя глас”.

„Трябва да имаме предвид, че йеромонах Висарион работи в друга обстановка - Света Гора. Там за да отидеш, трябва да си фанатик. Но едно е сигурно - от него Паисий няма да излезе”, коментира в студиото журналистът Иван Гарелов.

Отец Евгений Янакиев от Сливенската епархия обаче не се съгласи с него, тъй като „в православието фанатизъм няма”. Според него книгата има за цел да просвети хората: какво е Ванга и какво е Дънов. Той отрече да става въпрос за анатемосване, а просто за превантивна мярка, която да покаже на християните да не следват думите им.

„Ванга е оръдие на злия дух. Тя е посредник между хората и злите духове”, защити Висарион отец Йоан Петров, който също е от Сливенската епархия. Подетата инициатива била начин да се възроди вярата и да се обединят хората.

Според Гарелов Българската православна църква е имала два големи шанса да се обедини – след падането на комунизма и през 2002 г. при приемането на новия закон. И двата са приключили с разкол, допълни той. „Сега Църквата стана активна. Не ми допада обаче, че е активна по въпроси, които разделят отново хората”, заяви журналистът.

Свещениците определиха като виновник за разделението „хора от старата генерация, които пречат на Църквата”. На въпрос какво прави тя за бедните, свещениците отговориха, че социалната дейност остава по-назад, защото основната е да просвещава.

                                        Източник: ДвериБГ



Тагове:   ванга,   Дънов,   Висарион,


Гласувай:
1



1. анонимен - Коментар
16.03.2011 21:11
seteodor@tea.bg Не е изключено някои представители на Църквата да са били раздразнени от книгата ми “ВАНГА: ОТВЪД ПРЕДЕЛА”, която в края на февруари 2011 излезе от печат. Книгата е обективна и солидно аргументирана. В нея детайлно са анализирани случаи от практиката на Ванга, нещо, което не е правено досега.
Българската православна църква е играла изключително важна роля в живота на народа ни, в първите векове и особено по време на османското владичество, когато тя е била духовна опора на българина и е помогнала той да запази вярата, езика, културата, идентичността си. Защо сега, в 21-ви век БПЦ сама си нанася съкрушителен удар, като дава гласност на нелепи и смехотворни квалификации по адрес на Дънов и Ванга! И то точно в момент, когато различни кръгове и фактори по света се опитват да ерозират православието, а Internet бълва всякакви съмнителни сайтове.
На какво основание представители на Църквата определят ясновидството на Ванга като дело на Дявола!? Борислав Крачунов пише в книгата си, че Ванга контактувала с “паднали духове”. Значи нашите скъпи покойници са паднали духове, така ли? Нали тъкмо Църквата учи, че душите на починалите съществуват и са вечни. “Паднали” души действително има и това са безтелесните форми на онези, които приживе са били престъпници. Но Ванга не е контактувала с такива. И подобни “духове” не е могло да се доближат до нея поради положителните вибрации, които тя е излъчвала.
Способността на Ванга да контактува с душите на починалите е дадена от Бог! Самата Ванга е чувствала това, а и милионите хора, на които тя е помогнала имат това убеждение. Така, че да се отива срещу Ванга, все едно е да се отива срещу Бог! На Ванга е била дадена свише тая способност, за да помага на хората. Не на всекиго се дава. Ванга е имала кристално чист морал и ясното съзнание за мисия.
Да се твърди, че ясновидството на Ванга е “научно доказано”, каквито "изхвърляния" се срещат в Internet и в някои медии, е меко казано неуважение към обществото. Всеки истински учен знае какво значат думите “научно доказано”. ЯСНОВИДСТВОТО НА ВАНГА НЕ Е НАУЧНО ДОКАЗАНО. И скоро няма да бъде научно доказано, защото тези явления не могат да се изследват в традиционна лаборатория. Обаче ЯСНОВИДСТВОТО НА ВАНГА Е ФАКТ. Не всички факти са в полето на науката. На този факт може да се даде логично и непротиворечиво обяснение в рамките на знанието от теософията.
В Дънов и Ванга не трябва да се “вярва”. Те не са се смятали за “богове”, каквито претенции най-безцеремонно им бяха приписани. Вярата е категория на религията. Дейността на Дънов и на Ванга е обект на знание. Знание от областта на теософията. За разлика от религията, теософията не изисква вяра. Тя призовава към директен опит в познанието на Висшата същност. Църквата се опълчва срещу теософията, защото вижда територията си застрашена. А всъщност няма основания за тревога. Вярващи винаги е имало. А на тези, които са достигнали ниво да получават директно знание, Църквата не може да попречи. Ако ги анатемоса, тя нанася удар върху собствения си престиж.
Не е нужно Българската православна църква да канонизира Ванга за светица. Ванга е канонизирана за светица в съзнанието на хората, а това е много повече! Но ако държи на авторитета си, Църквата би трябвало да признае, че Ванга е имала един високо богоугоден живот!! А какво да кажем за Дънов? Можем само да цитираме думите на световно известния физик Алберт Айнщайн: “Целият свят се покланя на мен, а аз се покланям на учителя Петър Дънов от България”.
Ст.н.с. Светла Теодорова

цитирай
2. bogolubie - Мила Светла Теодорова,
16.03.2011 22:21
жалко, че сте постигнали такова звание "ст.н.с.", което не ви дава възможност да попрочетете още една книга, която, всъщност е Истината, Пътя и Живота. Да, книгата на живота е Библията. Не само Православната църква, но абсолютно всички вярващи в Библията - Словото Божие и са приели Господ Иисус Христос за свой Господ ще ви кажат същото. Вашето мислене не е християнско и противоречи на Божията истина. Да, на Бог са подчинени и нечистите сили и чрез тях Той изпитва верността на всички, които твърдят, че вярват в Бог. Ето, наближава времето и на човека - звяр с число 666, антипода на Господ Иисус Христос. Бог му дава време на власт, за да провери и най-верните си чеда. Бог е сътворил всичко, но не всички са Негови чеда, а само тези, които изпълняват Словото Му, Което е Бог. Вие, която сте преминала много изпити, за да постигнете високите места в светското образование, би трябвало да разберете, че и при Бог има доказване на знания, мъдрост, опит, издръжливост... НО, с човешки ум и знания не бихте могли да разберете Божиите истини и мъдрост, дори, когато са съвсем явни, простички или сложни. Те се проумяват единствено чрез Божия Свят Дух. Съжалявам за Вас, но на този етап говорите невежо за най-висшото знание и най-съвършената вяра от всички, които са ръководили човешките умове откакто свят светува.
Разбира се, има изход от заблудата, но дали ще го пожелаете, това е ваше решение! Аз Ви пожелавам спасение!!! Бог да ви благослови и освети с истината Си!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707510
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031