Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 15:26 - ЦЪРКВАТА КЛЕЙМИ ВАНГА И ДЪНОВ /материали от печата/
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 5519 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 14.03.2011 20:30


Църквата клейми Ванга и Дънов    Автор в. "24 часа"   
понеделник, 14 март 2011г.

"Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста". Дъновизмът е окултно лъжеучение, а "феноменът от Петрич" не е нищо повече от една съвременна магьосница. Това пише в официалния сайт на Българската православна църква. Формалният повод е представянето на едноименната книга на зографския йеромонах Висарион утре и на 22 март в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий". Прецедент е обаче новината да се помести не в сайта на храма, а в този на Българската патриаршия, която винаги досега е премълчавала въпроса за църковния статут на Ванга. Двете беседи трябва да разрушат мита за българските лъжеикони.

Досега Светият синод никога не е обявявал официалната си позиция относно феномена Ванга. А подобни запитвания е имало многократно през годините, но ясна и недвусмислена позиция за произхода на дарбите на Ванга са заявявали само отделни богослови, не и епископи от името на цялата църква, припомня наскоро и църковният сайт "Двери".

Последно архиереите умуваха над такова питане на юнското си заседание миналата година, но така и не оповестиха становището си.

"Нямаме становище в синода за Ванга, но никой от нас не смята, че тя може да бъде светица", заяви Ловчанският митрополит Гавриил вчера. Пловдивският Николай директно оповести: “Аз не признавам Ванга, за мен тя е сатанински феномен. А Дънов е отлъчен от църквата през 1916 г. и мнението ни за него днес не е променено.”

Защо църквата мълчи, вместо да разясни позицията си относно феномена Ванга, която народът нарича светица? Мълчанието на духовните ни учители обърква не само миряните - преди месец свещеникът от Петрич отец Ангел Кочев обяви: "Ванга трябва да бъде канонизирана за светица."

Ванга не е светица според анкетата сред 600 души, проведена в църковния сайт "Двери" преди месец. 81,14% не я смятат за такава, а 10,73 на сто от хората са заявили, че църквата трябва да я канонизира. 8,13% нямат мнение.

Книгата на зографския монах, който е и втори епитроп на манастира, ще представи в София отец Сергей Павлов. Преди премиерата той каза за "24 часа": "Има духовни сили, които се стремят да изместят вярата на хората в Бог.

Какво представлява духовният феномен, щом духовната му сила в действителност няма нищо общо с Божията сила. Това е и основният въпрос при Ванга и Дънов, те представят други сили за божи, т.е. те са лъжепророци”, и това разкрива в книгата си йеромонах Висарион. Ванга съвсем ясно общува със свръхестествени сили, но това е окултно, т.е. силите са демонични, не благодатни. Отец Висарион сравнява откровението на Бог в църквата Христос предупреждава, че ще се появят много лъжепророци и лъжехристи, но по плодовете ще ги познаем.

“Ванга не е нещо по-различно от днешните екстрасенси и спиритисти, но тя бе първата и придоби известност", заключава свещеникът, известен с църковните си проповеди в София. (24часа)

Свещеници от Сливен: Пророчицата е първата в списъка с имена на злото
Трима сливенски свещеници призоваха християните към отпор на вещиците - врачки, гледачки, баячки, астролози, екстрасенси. Отец Силвестър и отец Евгени от храм "Св. София" и отец Йоан от храм "Св. Димитър" предупредиха, че правят списък на окултните личности в Сливенско и Ямболско. По него православните щели да се ориентират за имената на злото, а тези, които се опитват да изместят Бога, ще бъдат отлъчени от църквата или анатемосани. Начело в него била Ванга.

- От какво е породена атаката ви срещу окултните практики, с какво те заплашват християните?

Силвестър: Издигаме глас заради духовното обгрижване на християните, които масово се увличат по хороскопи, предсказания, баене, леене на куршум. Притесняват ни внушения, при които Христос не е актуален.

Евгени: Здравата мистика, която идва от Бога и Светия дух, е застрашена от болната мистика на демоните и бесовете. Врачки и гадателки държат до себе си икони и кръстове, но това не ги прави част от православната църква. Както е казано: "Дяволът гледа да се преобрази като ангел на светлината", но винаги от него ще се подаде някое рогце или копитце, което ще бъде забелязано и разобличено.

Йоан: Много врачки насочват хората към църквата, защото по този начин си поставят православен параван, но зад него не е божественото, а злото. Тези окултни личности се опитват да заемат мястото на Христос.

- Как ще забраните на човека да е любопитен за здравето си, за това, което му предстои? На такива въпроси църквата не отговаря.

Евгени: Любопитството винаги е било проблем. Към прогрес и развитие води любознанието, а любопитството е зло. Коренът на любопитството е в гордостта. Човекът е любопитен, когато иска да се изтъкне пред другите с много знания, да покаже себе си. Това се нарича гордост на ума.

- Какво ще се случи с подготвения от вас списък на врачки, гадателки, лечителки?

Евгени: За упорството им следва отлъчване. Няма да строим клади като католиците и инквизицията, искаме грешните да се разкаят и да се върнат обратно.

Силвестър: При социализма по магазините имаше едни табла с имена и снимки на крадци. Това действаше на хората предупредително да се пазят от посегателства. И нашият списък е предупредителен. Той започва с Ванга - икона за бившия комунистически елит и за някои интелектуалци, останали от тогава.

Йоан: Медиите имат отговорна мисия и носят опасност, като предоставят територия за хороскопи и предсказания.

Йоан: Не е полезно да се знае бъдещето, защото ако някой знае предварително, че по стечение на обстоятелствата ще извърши катастрофа и ще убие човек, той ще изпадне в отчаяние, може да се самоубие, ще настъпи хаос. Няма предварително написана биография. На всички с раждането ни е писано да сме добри, но не сме, защото сами чертаем пътя си. Човекът определя дали е праведен или грешен, звездите нямат общо с този избор.

- Защо причислявате към бесовете кукерските игри, които гонят злите сили?

Евгени: Комунистите целенасочено върнаха бесовските образи от езичеството под претекст, че това е фолклор. Тези обичаи са кощунствени и християните не бива под никакъв предлог и начин да участват в тях.

Нешка Робева: Вместо да анатемосват, да обединят нацията
"Не мога да повярвам, че се опитват да анатемосат великата Ванга", възкликна пред "24 часа" голямата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева.

"Какво доживяхме - този гениален човек да бъде изкарван като проста, неука вещица, причиняваща злини на България. Църквата има много по-важни задачи от анатемосването на Ванга. Като най-напред да обедини себе си и после нацията. Но по всичко личи, че нищо не им пречи да олекнат още повече", добави Нешка. Треньорката е близка с пророчицата от първата им среща през 1973 г. в Петрич до деня на кончината на Ванга през август 1996 г.

Робева остана учудена и от информацията за другия "пророк на антихриста" - Петър Дънов: "И Дънов ли анатемосват? Продължават да ме изумяват. Един ден отидох при леля Ванга и тя ми каза: "Нешка, чети Дънов, той е истината."

"Гледам ги представителите на църквата, които говориха по темата - 3 млади хубави момчета, с бради, тежки кръстове и скъпи дрехи. Дават пресконференция по време на постите и показват суетата си, вместо да са сред народа и примерно да изграждат сиропиталища", каза още Нешка Робева.

Хвалят ги окултисти и масони
През 2007 г. зрителски вот посочи Петър Дънов за един от "най-великите българи" с 19 247 гласа. По-велик от отлъчения от църквата се оказа само йеродякон Игнатий - Васил Левски, който пожертва живота си за България. От екипа на тв предаването споделиха, че в основата на вота стои манипулация от т.нар. бяло братство на самоубилия се на 27 декември 1944 г. син на първия в новата ни история българин - свещеник във Варна, отец Константин Дънов.

Сайтът на софийската ложа “Кармел 3355” хвърли в смут признателното еврейство с твърдението, че не Православната църква в лицето на екзарх Стефан и митрополит Кирил заедно с Димитър Пешев има основната заслуга за спасението на българските евреи, а това по магичен начин сторил Дънов.

Дейността и на Дънов, и на Ванга, която се хвали от окултисти и масони, е осъдена от църквата. Шестият вселенски събор предписва какво изпитание да се наложи на тези, които са приемали и изпълнявали "съветите" на подобни личности, но след това са се покаяли.

В Бялото братство не са изненадани

“Не съм учуден и не намирам за неестествена подобна позиция. Няма нищо ново, по принцип църквата не приема Учителя Петър Дънов, нито принципите на неговото учение.” Това коментира вчера Мирослав Бачев, секретар на УС на Бялото братство в България.

Според него църквата по начало има доктринални различия с учението на Дънов, затова и не била изненада подобна реакция. “Мога да си го обясня с борба за власт от страна на църквата, борба за надмощие, за връщане на изгубени позиции”, коментира Бачев. Затова и го приемам като нормална реакция, макар да прилича на средновековен подход, смята Бачев.

През февруари 2007 г. Петър Дънов бе избран на второ място с 19 247 гласа в кампанията на БНТ "Великите българи". На първо място бе Васил Левски с 58 857 гласа, трети остана Аспарух със 17 631 гласа. В челната десетка бяха още цар Симеон Първи, Христо Ботев, княз Борис I, Кирил и Методий, Стефан Стамболов, Иван Вазов и Паисий Хилендарски. (24часа)

                                                                            Източник: ДвериБГ



Тагове:   църква,   ванга,   Дънов,   клеймо,


Гласувай:
4



1. gotzageraskov - Гробът на Дънов е ограден с пентаграми
15.03.2011 11:41
т. е. петолъчки. Пентаграмът е сатанистки символ, който има две значения в зависимост от положението си:
1. С връх надолу (както е било прието в СССР по времето на Ленин) представлява образът на сатана.
2. С връх нагоре (в СССР по времето на Сталин и след него) символизира обожествяване на човек. С тези пентаграми е ограден гроба на Дънов. Нещо повече - начинът на изобразяването им (вписани в кръг) е чисто масонски.
Интересното е, че у нас са използвани като пощенски печат (в приемните пощенски станции) за унищожаване на неклеймовани в отправната станция марки (т. нар. "звезден печат").
цитирай
2. анонимен - Сондоке
15.03.2011 20:29
То и Галилео Галилей уж бил целувал Сатаната, щото казал, че Земята е кръгла и се върти ... , а това никак не се харесвало на Църквата. Колко века трябваше да минат, колко вино трябваше да изпият, за да забравят за "греха му" и да си посипят главата с пепел? Колко пъти са заклеймявани будните умове, които всъщност са сяли семената на бъдещето? Колко клади тежат на съвестта под килимявката? Нищо общо няма с Любовта и Исус.
цитирай
3. bogolubie - Това е грях на католическата църква. Вярно е.
15.03.2011 21:22
Но тук никой не е посегнал върху Ванга. Става въпрос, че тя е жертва на нечистите духове. И става техен проводник. Бог не осакатява човек, за да го направи свой проводник, служител. Напротив, той иска за курбан животно без кусур. Така и тези, които избира за Свои чеда, водачи, представители на Неговото учение, в крайна сметка се оказват жертвени агнета, които са без съществени промени в някои физически органи, за сметка на изостряне сетивността на други.
Бог дава видения, съновидения, пророчества, изцеления, но чрез Своите чеда. А те не винаги са толкова явни за обществото, за да не се възгордеят и да се погубят, а и да не погубят мнозинства от обществото, които да им се кланят и да ги обожествяват. Бог иска от чедата Си да са като солта в храната, невидими, но без тях ще има развала.
цитирай
4. gotzageraskov - Знам за тази легенда
15.03.2011 23:48
анонимен написа:
То и Галилео Галилей уж бил целувал Сатаната, щото казал, че Земята е кръгла и се върти ... , а това никак не се харесвало на Църквата. Колко века трябваше да минат, колко вино трябваше да изпият, за да забравят за "греха му" и да си посипят главата с пепел? Колко пъти са заклеймявани будните умове, които всъщност са сяли семената на бъдещето? Колко клади тежат на съвестта под килимявката? Нищо общо няма с Любовта и Исус.

но за това, че земята е кръгла и е окачена в нищото, и че във вселената има и други населени планети пише в Псалми. Иначе на КАТОЛИЧЕСКАТА църква не й е харесвало да се проповядва на друг език освен арамейски, старогръцки и латински, т. е. превръщала е Божието слово в тайна наука за посветени, което пък именно в Библията е обявено за чудовищен грях лично от Господ. А ако някой го интересува какво значи "католическа" - на гръцки "католика" означава "вселена".
цитирай
5. анонимен - косьо
16.03.2011 12:59
Всичките коментари и дебати по въпроса показват и доказват, че хората като цяло въобще не им е ясно какво иска да каже и покаже с тези свои изяви църквата. Защо? Защото хорато са свикнали те да казват кое е правилно и как да се направи, и не търпят критика или поучение в случая за ванга и дънов, то е ясно че тези същите са получили своята "награда" в отвъдния задгробен свят. Едно не мога да разбера, Нешка Робева от позицията на богослов ли говори за учението на църквата за демонологията или от позицията на треньор по лека атлетика. Абсурдно!!! Все едно даден митрополит или свещеник или монах да говори от позицията на треньорката по лека атлетика и да казва как и колко да се скача и да се премят. Къде е демокрацията, една нешка може да говори, а църквата трябва да мълчи, защото е старомодна, да, доста смешно. Ей тоз народ е много горд и твърдоглав, не търпи критика и поука, затова винаги ще страда от собсвените си грехове.
цитирай
6. анонимен - Сондоке
16.03.2011 14:25
Ех, тези хлъзгави тълкувания! Значи слепотата на Ванга е белязване за нечестивост, така ли? Не мислите ли, че ние с очите ще си отидем по-слепи от нея? Това, че някой говори с евангелска терминология, не го прави божи човек. Има две реалности, втората е психологичната. Тя е като тъмната страна на Луната, но именно там е лабораторията на човешкото светло начало. Вътре!!!
Кой определя кои духове са чисти и кои не, като сме пръкнати в бульона на материалното и газим в него до уши? Кой знае какъв е Замисълът? Видяхте ли Цунамито в Япония? Отидоха си грешни и безгрешни, колиби и храмове.
Всеки идва с определена мисия, да извърви определен път през земната вариантност. В този смисъл претендиращите за съвършенство трябва да са на "Вие" с памперса от детска възраст.
Зад идеята за Бог като за нещо външно, далечно и различно от принципите на Природата, някой доят слугинската привилегия "Свои чеда" . Бог не изисква нотариален акт за да обитаваш Творението. Всеки с целта си. А някои идват с единствената цел да помагат на хората - като Ванга.
цитирай
7. bogolubie - Анонимен,
16.03.2011 20:11
защо извърташ думите ми?! Казвам, че Бог не уврежда едни органи на човек, за да усили сетивността на други и чрез тях да действа на хората. Пак ще кажа, че Ванга е жертва. Ако тя бе влезнала сред вярващи в Бог за постоянно, щеше да се отърве от орисията, която я е сполетяла. Когато влизала в църква, казвала, че дяволите остават отвън и на нея й ставало леко. Що се отнася до това как да разграничим чисти от нечисти духове, волята на Всевишния се разбира ясно в книгата на пророк Исая. Там Той пита: До мъртвите ли ще се допита един народ, или до своя Бог?! Смесено или средно положение няма. Или мъртвите, или Бог.
И за хиляден път ще напомня писаното, че който уповава в човек /жив или мъртъв/ е проклет, а който уповава в Бог е благословен. Освен това, достатъчно е да се разбере поведението на Ванга, цинизмите й....А кой не помага на хората? Всички работят за обществото, кой с каквато дарба и умение е надарен. Ванга говори и да иска, и да не иска, защото е ръководена от духовете и няма сила да избяга от тях. Какво става в Япония и навсякъде по света, не е по възможностите ни да проумеем. Затова си има Бог. Принципите на природата?! Та тази природа не се е самосъздала. Тя си има Създател и принципите са поставени от Него.
цитирай
8. mglishev - @bogolubie:
19.04.2011 15:27
Много разумни коментари, поздравления.

За съжаление, пресата, както винаги, е повърхностна.
цитирай
9. krumbelosvet - Правилно църквата е пазила мълчание за Ванга цели десетилетия.
08.12.2016 20:33
Въпреки, че тя нарушава изрична библейска забрана - разговори с духове на починали. Но коренът на тая забрана не е доказано бъжествен, а по-скоро човешки. За да се наложи официалната нова религия между евреите, е забранено да "практикуват" всички известни преди това ясновидци, които НЕ ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ РОДА НА МОЙСЕЙ - Л Е В И Т И Т Е. Множество пророци са избити от древните юдеи по тая причина и Христос споменава това като ГРЯХ, защото тиа пророци са казвали ИСТИНИ, които не са харесвани от светската и църковната власт. Не претендирам за всезнание, но това мнение съм добил след много препрочитания на Стария и Новия Завет, с пълно уважение и към двата. Доказано е от горчив опит, не само от инквизицията, че Библията НЕ МОЖЕ да се ползва като юридически кодекс. Това един ден ще разберат и други религии. Късно е християнството да се връща назад към наказания, макар и "морални", а не огнени.
цитирай
10. krumbelosvet - "Бог не осакатява човек, за да го направи свой проводник, служител", казва "боголюбие".
09.12.2016 17:15
Таини и неведоми са... В Соломоновия храм не се допускали хора с инвалидности. Но Христос ги лекува и в християнските храмове се допускат... И кой е доказал, че Бог е ослепил Ванга? Аз бих приел по-научно обяснение. ВСИЧКИ хора имат ясновидски ПОТЕНЦИАЛ, потиснат в съзнанието. Случайни травми са отключвали подобни дарби у множество хора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13740164
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930