Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2011 08:51 - ПРОСТИ, ПРОЩАВАМ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2229 Коментари: 3 Гласове:
3



Автор Проф. Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"   
събота, 05 март 2011
Да простиш и да ти бъде простено!

Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта.

Но да простиш не означава само да не забелязваш недостатъците или дори по-лошо - с едно махване на ръка да отпишеш другите като безнадеждни и незаслужаващи внимание. Прошката не е безразличие, презрение или цинизъм. Само човек, който е осъзнал с цялата си душа истинския ужас от липсата на любов в света, който е почувствал безкрайната мъка от самотата, на която сам се е обрекъл поради егоизма си, е способен да прощава и да бъде простен.

“Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви” (Мат. 6:14-15).

Обикновено ние добре виждаме греховете на другите, а своите (често пъти по-големи) не забелязваме, защото себелюбието, горделивостта и злобата са ни завладели. Да съдиш другия е лесно, а да съдиш самия себе си е трудно.

Както са установили още древните гърци, най-трудното за човек е да познае себе си, своята душа, своите плюсове и минуси. Ние сме постоянно заети с най-различни задачи, често и жадно разискваме частния живот на другите, но когато останем сами и без работа дори за кратко време, се отегчаваме и търсим развлечения. Клюкарстването, присмиването и обвиняването на другите даже не смятаме за грях, а за приятен начин за прекарване на времето, за полезен социален контакт. “Без да виждаме гредата в нашето око, ние забелязваме сламката в чуждото” (Мат. 7:3).

Приятели мои, да не забравяме думите на Христа: “Не съдете, за да не бъдете съдени” (Мат. 7:1)

В тази връзка да спомним думите на Достоевски, че за да простиш, трябва да разбереш, а разбереш ли - не можеш да не простиш. Разбереш ли другия, поставяйки се на негово място, не можеш да не му простиш. Прощавайки на другия, все едно прощаваш на себе си. С каквато мярка мериш, с такава ще ти се отмери.

Мнозина са толкова озлобени, че отказват да простят и забравят. Други прощават, искрено или лицемерно, но не са в състояние да забравят. Трети успяват да простят и да забравят, което е голям подвиг. Св. Йоан Златоуст казва, че е по-лесно да се прости, отколкото да се отмъсти. Прошката е най-големият подарък, който можем да направим на ближния (Майка Тереза). Но поради вродения ни егоизъм ние често предпочитаме да се отдадем на страстите си и да връщаме на злото със зло. "Принципът око за око ще ослепи целия свят", отбелязва с огорчение Махатма Ганди. Светът е така устроен, че доброто се постига често с голямо усилие, а злото се извършва с трагична леснота.

Св. апостол Павел пише: "Неизвиняем си, о човече, какъвто и да си ти, който съдиш; защото с какъвто съд съдиш другиго, с него себе си осъждаш, понеже ти, който съдиш, вършиш същото" (Рим. 2:1).

Да се приемем един другиго с любов и всичко да простим. Да не простим – означава да останем в мрака, когато сме се устремили към светлината, да не простим - означава да останем роби на греха, когато търсим свободата, да не простим – означава да запазим в себе си жилото на смъртта, когато очакваме възкресението, желаем го и се молим за него... Да простим един другиму всичко, с което сме се отегчили, оскърбили, унизили; всяко зло, което сме извършили.

Простете ми и да ви бъде простено!!!

Източник: Велико-търновски университет "Св. св. Кирил и Методий"


                                        Мой източник: ДвериБГ



Тагове:   прощавам,   прости,


Гласувай:
4



1. boristodorov56 - По делата им ще ги познаете боклуците като Пламен Легкоступ!
06.03.2011 09:40
Само безподобна измет като него може да направи червеният гестаповец Путин "д-р хонорис кауза" на В.Т. университет и да говори за съгрешенията на простия човечец и прошката.

Да ми прости Господ, сигурно е много грешно, но има неща като безродството, което не се прощава, ако не си го осъзнал!
цитирай
2. magicktarot - Благодаря ти за мъдрата проповед в този ден!
06.03.2011 09:54
Прости и да ти бъде простено! Поздрави, Естир!:)
цитирай
3. bogolubie - Маги,
06.03.2011 11:14
и ти прости и да ти бъде простено! Попътен вятър в живота ти, миличка! Бог да е с теб завинаги!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751709
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930