Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2011 13:08 - НЕСТИНАРСТВОТО
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1459 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2011 13:51


Нестинарството – безобидна игра или танц със сатаната
Автор: Илия    Вторник, 22 Юни 2010г. 21:13ч.    image image image
Анализи

 

image

 

Нестинарството се отхвърля от Църквата, защото е общуване с бесовете


Неотдавна по нов стил – 21 май/4 юни стар, беше празникът на свв. Константин и Елена. Тъй като тогава в югоизточна България – Кости, Бръшлян, Царево, Приморско се извършват т. нар. нестинарски игри, удобен повод е да го разгледаме като явление. Още повече, че много хора не го познават или имат твърде погрешно мнение за него. Други пък основателно се страхуват, че то няма нищо общо с християнството.

 

Вероятен произход


Няма точно мнение относно произхода му. Счита се, че е християнизиран езически обряд – тракийски или с древногръцки произход. В него има елементи и на шаманизъм и екстази; усеща се влиянието на Дионисиевите оргии, а също и на огнените игри, устройвани в чест на Артемида. Във всеки случай се касае за езичество, в което са вмъкнати християнски елементи.


Християни ли са нестинарите ?!


Категорично не. Те не ходят на църква, не са набожни, не се изповядват, нито причастяват, не зачитат църковните празници. Единствено честват деня на светите Константин и Елена. Нестинарите не признават Иисус Христос, а „Светокът” или „Великият баща”, сиреч св. Константин, който за тях е върховен бог. И макар че в игрите си използват икони на светите царе, нямат никакво уважение към тях. За тях самата икона е бог, (което противоречи на Православното учение, защото свещените изображения на Бога не са самото божество). Поради това ги ”обличат”, „мият”, „пременяват” с обредни одежди, „украсяват”, „връзват” с вериги, за да не избягат и пр. Понякога дори има „борби” между иконите, за да се разбере „чий” св. Константин помага повече. Това става в бой с иконите, като нестинарите така се разгорещяват, че се бият с иконите по главите, а резултатът е пукнати глави и икони. Това обаче няма нищо общо с християнството и на църквовен език се нарича кощунство!
 

Танцът


Нестинарите се приготвят по различни начини да бъдат „прихванати”, както сами казват от „св. Константин”, и чак тогава влизат в огъня. За целта свирят гайди, думкат тъпани и се вдига невъобразим шум. След като влязат в огъня, те не усещат болка и танцуват в транс. По свидетелствата на зрителите често посиняват, побледняват, от устите им почва да тече пяна или силно да крещят, спазматично свиват пръстите си, очите блуждаят, някои преди влизане в огъня започват да вият или силно да пищят. Такова „прихващане” става, когато в човека се всели зъл дух. Много често такива симптоми има и при магьосниците, медиумите, врачките (истинските, а не шарлатаните). Погледът задължително става мътен, очите понякога се обръщат, нерядко има припадъци. Получават халюцинации, които мислят, че са пророчески, защото после не помнят нищо от онова, което са правели или говорели по време на припадък. При всички обаче се касае за явно обладаване от бесовска сила.
 

Заключение


Църквата категорично отрича нестинарството, но гласът й често остава нечут. Още повече, че много пъти непросветени свещеници сами предвождат нестинарски шествия, вместо да обяснят на хората, че е опасно дори да се присъства на такива игри и да се гледат, какво остава да участват в тях. Всички прояви у нестинарите по време на „прихващането” говорят за явно обсебване от демоните. Не е тайна, че много от нестинарите сами се посвещават в служба на дявола, като му дават обет. Но Свещеното Писание ясно казва: „Не бива да се намира у тебе такъв, който прекарва сина си или дъщеря си през огъня, предсказвач, гадател, вражач (врачка), магьосник, омайник, ни който извиква духове, нито който пита мъртви; защото всеки който върши това е гнусен пред Господа”, Второзаконие. 18:10-12.
Не е тайна също, че напоследък нестинарството се превърна в доходен бизнес. В Гърция, а вече и у нас, то се радва на голям обществен, медиен и туристически интерес. На нестинарските игри отиват много хора, устройват се трапези, пазари, нерядко се коли курбан, като месото се консумира сурово „за здраве”. Много хора гледат на нестинарството като на древна традиция или част от фолклора, но дори досегът с него е извънредно опасен. Това е подмяна на християнството, явно поругаване на светите икони и кощунство спрямо светите равноапостолни царе Константин и Елена.

И макар че нестинарството да е признато от Юнеско за нематериално културно наследство, то е и ще си остане езическа бесовщина.


 

Източник: в. "Десант"
автор: Десислава Главева
Източник за мен е   сайта "Достойно есть"

 



Тагове:   НЕСТИНАРСТВОТО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13760794
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930