Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2011 13:42 - АСТРОЛОГИЯТА - ДРЕВНА КАТО ГРЕХА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2007 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 05.03.2011 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

 

 

 

 
Астрологията - древна като греха
Автор: Александра Карамихалева    Понеделник, 22 Февруари 2010г. 21:22ч.    image image image
Демонични култове


 

image Още продължава кандидатстудентската кампания. Някои отпадат, други издържат успешно изпитите. Темите за едни бяха трудни, за други лесни...
Но имаше и такива, които бяха особено „подготвени” - чрез допитване до врачки и астролози. Медиите разгласиха много такива случаи. Хората решили да се улеснят. И в резултат хиляди млади хора и техните родители се оказват уловени в невидимите примки на лукавия.
Това не е прецедент. Днес е повече от модерно да се прибягва до този тип познание. И млади, и стари са буквално обсебени от страстта да предузнават бъдещето си или да вземат решения посредством астрологията и окултизма. Те се доверяват безусловно както от любопитство за дреболии, така и за съдбовни начинания в своя живот. И понеже търсенето е голямо, налице е щедро предлагане.
От няколко години насам астрологията все по-масово навлиза в живота. Широкоразпространени и леснодостъпни хороскопи ни заливат от почти всички вестници, списания, телевизии, импулсни телефони. Волно или неволно, още от сутринта узнаваме от „сутрешните блокове” „какво ни съветват днес звездите” и колкото и скептично да се отнасяме към тези предсказания, думите се загнездват в съзнанието и ни влияят. Ако за някои зодиите и хороскопите са просто забавление, то други буквално не предприемат нищо преди да се осведомят какво им вещаят съвременните магове.
Този небивал интерес към хороскопите предполага определен тип мислене и нагласа, чужди на християнския мироглед и благочестие: страх от бъдещето, неизвестното, непознатото, от загуби, самота, страдание...; неосъзнат стремеж да отхвърлиш отговорността за решенията в живота си; нездрава духовност и тотално объркване на вярата със суеверието; невежество относно природата на Бога, същността и назначението на човека; и не на последно място - слаба вяра в Бога като Творец и Промислител за света.
Що е астрологията и какви са нейните корени
Астрологията е древно изкуство или псевдонаука, която твърди, че предсказва събитията на земята, човешкия характер и съдба чрез наблюдение на постоянните звезди, слънцето, луната и планетите.
Макар астрологията да претендира за авторитет и правдивост поради древния си произход, ще възразим, че не всичко древно е добро, истинно и спасително. Окултизмът е древен почти колкото греха и те имат едни и същи корени: гордостта, богоборството, общуването с демони.
Светите отци на Църквата отнасят зараждането на астрологията и другите окултни учения към времето на Каин и неговите потомци.
Съгласно тълкованието на св. Юстин Философ, св. Ириней Лионски, Атинагор, Тертулиан, св. Амвросий Медиолански и др. отци и учители на Църквата под думите в Бит. 6:2 „Тогава синовете Божии видяха, че дъщерите човешки са хубави и взимаха си от тях за жени” следва да разбираме - духовни същества, паднали ангели, които влезли в престъпен съюз със земните жени и ги научили на вълшебства и заклинания. Това твърдение се потвърждава и от апокрифната книга „Енох”.
Докато бракът в Библията често означава единението на човека с Бога, т. е. вярата (Осия 2:16; Ефес. 5:22-23), то в брака между хората и духовете трябва да подразбираме зараждането на езическото почитане на демоните, с помощта на които падналият човек се опитва да проникне в тайните на света, да въздейства на околните и на стихиите, да стане като бог без Бога (Бит. 3:4-5).
В трето хилядолетие пр. Хр. халдейските и вавилонските жреци развили астрологическата система. От Вавилон езическото почитане на звездите си проправя път към египтяни, индийци, китайци, а по време на залеза на Римската империя стига и до Рим.

През Средновековието Европа е завладяна от астрологията. Императори я вземали под покровителството си, в университетите били създадени професионални катедри по астрология. Дори великият Кеплер се забъркал в това низко изкуство. Негови са думите: „За мене астрологията е непоносимо, но необходимо робство. За да запазя годишния си доход, титлата си и своя дом, трябва да се съглася с невежото любопитство.” За него „астрономията е мъдра майка, а астрологията е глупава дъщеря, която се отдава на всеки, който й плаща така, че да издържа майка си”.
След века на рационализма астрологията намалява влиянието си. Тогава става и окончателното й отделяне от науката астрономия (изследване на звездите), с която в древност са били едно.
Двете световни войни са време на възраждане на астрологията. За отбелязване е, че във време на смут и падение на нравите окултизмът бележи небивал подем и популярност.
Влияят ли звездите върху човека
Определен тип такова влияние наистина може да има. Бог е вложил взаимосвързаност и взаимозависимост в цялото творение. Въздействието на слънцето, луната и другите небесни светила и планети върху живата и неживата материя на земята са безспорни. Човек, бидейки своеобразен микрокосмос, съединяващ в себе си духовното и материалното начало, естествено изпитва върху себе си това въздействие. Така например е установена зависимостта на холерата и други заболявания от нивото на слънчевата активност; известно е влиянието на лунните фази на физическото и психическото състояние на определени хора, на естествения цикъл при жените; на магнитните бури върху физическото и психическото състояние на човека и т. н. Въпреки огромните усилия на учени от различни области тези влияния все още са слабо изследвани. В нашия случай е достатъчно да отбележим: Бог е определил строги закони - физически, биологически, космически, нравствени и духовни - които правят от хаоса хармонична единна система и човекът, макар и със специално назначение, е и част от нея, но в това няма нищо окултно.
Защо предсказанията на хороскопите понякога се сбъдват
По силата на своята предишна принадлежност към различни чинове от ангелската йерархия, падналите ангели в една или друга степен са били посветени в тайните на битието. След падението им Бог допуска те да запазят тези знания. В усилията си да привлекат вниманието на човека и да завладеят душата му, те предават някои тайни знания и свръхестествени способности, та чрез посредничеството на единици, да погубят мнозина (св. Игнатий Брянчанинов „Слово о ангелов”). Демоните поради своето лукавство рядко изричат чисти лъжи. По-добра стръв за душите, неотличаващи добре дяволските козни от здравата духовност, са полуистините и истини, примесени със зрънце лъжа. Ето защо, до известна степен има съвпадение между предсказанията на хороскопите и реалността, но колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма е вероятността хората да се подлъжат.
Бог естествено разкрива своите тайни според готовността ни да ги възприемем. Когато познанието не е в съответствие и с нравствена извисеност и чистота, поражда се възгордяване, желание за властване над другите и богохулство. Познанието без любов към Бога и към ближния носи само разрушение и погибел.
Съдбата на човека, неговият живот и смъртта
Във властта на човека е да избере на какво да подчини себе си и живота си - на природните стихии или на Бога; дали да прекара времето си, впримчен в тленното, или да живее в Бога за вечността.
Физическите и психическите дадености на човека и жизненият му път се определят от множество фактори: наследственост, възпитание, култура, начин на хранене... в това число, вероятно, и от астрономическите влияния. Но живеейки по Бога, спазвайки Неговите заповеди, човек се освобождава от греха, освобождава се от страстите на своето естество и действията му вече не са детерминирани от него.
Човек може цял живот да си остане роб на природните си дадености, на несъвършенството на естеството си и на всевъзможни външни влияния, да си остане „риба”, „лъв”, „телец” или друга някоя твар и да живее като тях, но призванието му е да се богоуподобява със съдействието на благодатта Божия.
Християнската аскетика изобилства от примери за хора, живеещи по Бога, за които по Божие допущение дори физическите и биологическите закони престават да са валидни. Макар и християните, съобразно отдалечеността си от Бога, до определена степен да са подвластни на различни влияния, за онзи, който е поверил себе си на Божия промисъл, който търси и съблюдава Божията воля и има за цел да изобрази в себе си Христа, зодиакалните характеристики и астрологическите предсказания практически са невалидни.

                                                                       ИЗТОЧНИК:  ДОСТОЙНО ЕСТЪ



Тагове:   астрологията,


Гласувай:
3



1. анонимен - Всеки има своята истина. За мен с...
05.03.2011 14:18
Всеки има своята истина.За мен също.
цитирай
2. анонимен - За глупостта, наречена астрология.
05.03.2011 14:28
Като неразделна част от Вселената, чийто плод сме /а ЗАЩО - никой не знае, вероятно и Вселената по някога греши/, ние сме неразривно свързани с нея и колкото и да ни иска да сме малки слънца, около които да се въртят останалите, ние не само, че не сме много дребни и нищожни, дошли за много кратко, в сравнение с безкрайността на Вселената като време и пространство /кой каза, че видял края?/, ние сме никой, НИКОЙ! В момента на раждането ни, звездите са заемали определено местоположение, което ВЕДНАГА е определило кои ще бъдем, в приказките на това му се вика орисници. Ако в момента на раждането ти например Слънцето е било в Козирог, това означава, че ти ще бъдеш амбициозен, сериозен, отдаден на дълга, дисциплиниран, отговорен, практичен, мрачен, издръжлив, упорит, последователен, хладнокръвен... и така нататък.
Всеки може да се провери в нета, въведена е толкова много информация...
Астрологията е тази, която ТРЯБВА да ни научи кои сме, и тази която ТРЯБВА да ни научи, че можем за малко да надникнем в бъдещето, но че НИЩО не можем да променим. Ако вчера добрият астролог ме е посъветвал днес да не правя нещо и аз все пак съм го запомнила, днес си спомням, че не трябваше да го правя точно в момента, в който вече го правя.
Не бъдете скептични, моля. Никой не може да избяга от себе си, колкото и бързо да бяга! Не помага и челната стойка.
От мен - бъдете здрави /а от звездите - не зная/.

от една добронамерена
цитирай
3. bogolubie - Разбира се, че всеки си има своята истина,
05.03.2011 15:25
но още по-сигурно е, че тези индивидуални истини не винаги са Божиите истини. А искаме или не, Той е Създателят, Той е Владетелят... Звездите имат излъчване, хората имат излъчване и т.н. Но при едни и същи условия едни се спасяват, други пострадват. Истината е, че Бог пише и Бог отписва. Звездите, както и човеците са създадени от Бога и като такива са зависими от Него. Твърде дълго съм наблюдавала какво става с невярващите в Господ или вярващите на числа, гадатели, хороскопи. Може да улучат, а може би не, може да познаят в някоя дата, но почти винаги са или много преди събитията, или вече закъснели. Бог иска да сме както са малките деца. Те не знаят какво ще им купят или направят родителите. Те просто знаят, че са подвластни на тях. Може да им купят, а може би не. Може да искат да купят или направят нещо, а може би не могат или ще го направят по-късно. Те просто се оставят на родителите и им вярват. Така сме и ние Божиите дечица. Вярваме в нашия Отец и уповаваме на Неговата грижа. Може да вали, а ти да си стоиш на сухо, може да пече, а ти да си на хладно, може да е студ, а ти да си на топло...И какво от това, че са познали прогнозата, ако ти си под закрилата на грижовен Отец?! БОГ Е БОГ, т.е. СЪВЪРШЕН В ЛЮБОВТА СИ И ЗАКРИЛАТА СИ ОТЕЦ, БОГ, КОЙТО ИМА ВЛАСТ НАД ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА И НАД ВСИЧКИ СВОИ СЪЗДАНИЯ! Когато Го пренебрегваме и правим изчисления и гадания .....ние губим, Той - не. Предупредил ни е, ако искаме Неговите истини, ще живеем под закрила, ако ли не, ще ни вее всеки вятър и ще ни връхлита всяка сила. Пак и пак ще повтарям написаното в Библията, че който уповава в човек е проклет, а който уповава в Бог е благословен !!! Това е истината, а волята си е ваша. В този смисъл сами ще изберете съдбата си.
цитирай
4. анонимен - поздравления!
05.03.2011 19:32
поздравления!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13754646
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930