Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2011 08:53 - Постът започва с радост - Масленица в Киев
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.03.2011 13:44


  Постът започва с радост - Масленица в Киев - източник ДвериБГ
Автор Златина Иванова   
 
image"Днес нашето общество разделя хората, а Църквата ги обединява. Празници като този - наричани от народа Масленица, са израз на желанието на хората да общуват, да споделят, да бъдат заедно. И фактът, че нашият народ толкова векове празнува неизменно Масленица с общонародно веселие, показва, че все още сме способни да живеем съборността, която ни се открива в пълнота в Църквата. Радвам се, че виждам толкова хора тук, празникът е добра възможност да се запознаете и дори да намерите нови приятели. Желая на всички ви весело прекарване и Бог да ви благослови. Спаси, Господи!" 

С тези думи предстоятелят на храма "Св. Сергий Радонежски" в Киев йеромонах Сергий се обърна към десетките събрали се около храма хора и даде начало на празника Масленица. Неговата енория беше организатор на празненството, от което не липсваше нищо - и минусови температури, и зимно слънце, палачинки с чай, военна каша с греяно вино, огньове, игри, състезания с коне, ритуално прогонване на зимата и посрещане на пролетта... И нито един търговец!

Масленица е руското название на Месни заговезни - един особен и изпълнен с всенародно веселие ден, с който християните встъпват в подготвителната седмица на Великия пост. През цялата идваща седмица - масленица, се ядат "блинчики" - палачинки, а кумове, кръстници и роднини си ходят на гости. Накрая, на Сирни Заговезни, всички се опрощават взаимно. И тук, като навсякъде, постещите ще бъдат много по-малко от празнуващите началото на поста. Но затова пък у всички, от най-ранна възраст, остава съзнанието, че постът започва с радост, че не е отрицание на живота и неговата радост, а възможност за нейното по-чисто, по-пълноценно изживяване. И ако един ден, дай Боже, решат да поемат и те подвига на Великия пост, то думите на Спасителя: "когато постите, не бъдете намръщени като лицемерите; защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят... А ти, когато постиш, помажи главата си и умий лицето си... (Мат. 6:16)", ще им бъдат по-близки и по-разбираеми. 
  В  тази енория клириците са монаси. Но нито чухме, нито видяхме у тях погнуса от езическите обичаи на народа. Просто, защото такива нямаше. Под покрова на храма и игрите, и греяното вино, и танцът около огъня, и състезанията бяха осветени по един особен начин, който не допусна в празненството нищо излишно - нямаше ги онези сухи етнографски напъни да се възроди нещо отдавна умряло, за да се покаже "как празнува народът своите обичаи". Но и нямаше онази изкуствена църковна стерилност, която оправдава своята безплодност със стоенето си единствено зад вратите на храма...

Когато вътре в храма е оскъдна радостта, то тази радост не може да излезе и навън. Защото "от препълнено сърце говорят устата". Тогава задължително на мястото на църковната радост, споделяна от хората, се появяват мъртви откъм живот етнографски обичаи (тип "Кукери гонят злите сили на Месни заговезни") - по-често описвани и натрапвани ни от медиите и по-рядко организирани и безучастно наблюдавани от случайни зрители. На Масленица в Киев, със смесени чувства, си пожелах децата ми да съхранят детските си спомени за началото на поста като празник и ликуване.

image
Дървената църква "Покров Богородичен" в Киев. Тя е построена бързо преди три години, за да даде живот на местната енория, а зад нея е в строеж големият храм "Св. Сергий Радонежки", който ще бъде енорийска църква за многохилядния квартал.
image
Балони за всяко дете. Скоро тук ще лумне огънят, с който ще си отиде зимата.
image
  Предстоятелят на храма йеромонах Сергий.
image

Веселба за децата с множество аниматори в традиционни костюми.
image

На разходка с шейна около храма. Атракцията е безплатна за всички, единственото условие е участие в игрите.
image

Като излезли от приказките...
image

Безплатна каша с хляб и вино за всички. Традиционната полева кухня, без която не минава нито един народен празник в Украйна. Кашата е т. нар. "гречка" - основна храна в Русия и Украйна от типа на бобовите култури. Като се има предвид драстичното повишаване на цената й - 4 лв. за килограм, и наличието на месо в нея, този разход на организаторите е повече от сериозен.
image
 
Децата не усещаха студа - все пак посрещахме пролетта...
image
Външността издава и характера!...





Тагове:   масленица,   радост,   започва,   киев,   пост,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710515
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031