Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2011 15:53 - КОМЕНТАРИ В ПРЕСАТА ЗА НОВИ КАНОНИЗАЦИИ В ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1188 Коментари: 2 Гласове:
3



Коментари в пресата за канонизацията на жертвите на Баташкото клане    

 Автор Двери БГ   
понеделник, 28 февруари 2011

В. "24 часа": Баташките светци – дело и на “24 часа”

Ключова роля за обявяването на жертвите от Баташкото клане за светци има вестник “24 часа”. Преди 4 г. той за първи път публикува идеята за канонизирането им.

Тя е на тогавашния депутат от НДСВ и днешен премиерски съветник Светослав Спасов.

Повод за интервюто му тогава бе полемиката около проекта на Улф Брунбауер и Мартина Балева “Митът Батак”, който постави зверското клане под съмнение. Възмутен, историкът Спасов оспори теорията и лансира предложението си за канонизиране на жертвите. Тогава той каза: “Имам свое лично предложение за своеобразна антитеза на този проект. А то е всички загинали тогава батачани да бъдат канонизирани за свети новомъченици. Оказа се, че за близо 131 г. от клането този въпрос не е бил решен от Светия синод на Българската православна църква. Истината е, че батачани са загинали за християнската вяра. Не са се отказали от нея и са приели мъченическата смърт.”

Идеята го осенила, след като видял в баташкия музей икона на жертвите, създадена от американски монахини въпреки православния канон. Толкова били впечатлени от трагедията в Батак, че поискали тя да бъде изографисана от щатски художник.

Тогава Спасов написал писмо до Светия синод на БПЦ с предложение да канонизира батачани. В отговор Варненският и великопреславски митрополит Кирил съобщава, че се възлага на пловдивския владика Николай да разгледа искането на народния представител и да събере доказателства за мъченичеството на избитите през 1876 г. българи в Батак. Като резултат дойде решението на синода от завчера жертвите от баташкото клане да бъдат обявени за светци. Това се случва за първи път след 49 години.

“Горд и доволен съм от това постижение. Въпреки всички критики тогава се видя, че има смисъл дори от предложения, които първоначално се приемат като невъзможни и екстравагантни”, коментира вчера Светослав Спасов пред “24 часа”.

В. "Монитор": Светостта не е само за светците

Светият Синод предприе изключително патриотично дело. Архиереите ни ще канонизират жертвите на Баташкото и Новоселското клане на 3 април, а впоследствие е напълно възможно да обявят за светци и мъчениците от Ямболското село Бояджик. Това безспорно ни радва, защото не се е случвало вече близо половин век. Но буди у нас и известна тревога. Архиереите ни не афишират достатъчно предстоящата канонизация, което е само в ущърб на иначе отличната им инициатива – нещо твърде належащо. Защото е пределно ясно, че българският народ не е вярващ, като италианския, полския или руския, например. По същество ние сме повече християни на маса, знаем отлично какво се сервира на празник, но не знаем кой светия почита църквата с този празник, нито с какво той се е прославил в земния си живот.

Като се има предвид този твърде нелицеприятен факт за нашего брата българина, е твърде вероятно без достатъчна популяризация от страна на Светия Синод на новата канонизация светите новомъченици да останат само на книга в църковния календар. Впрочем, БПЦ канонизира преди 50-ина години и софийските новомъченици за вярата. Някой да е чул кога ги почитаме и да е отишъл на този ден специално на църква?! Светостта е еманацията на богоугодния живот на всеки един тук, на земята. Тя обаче не е само за светиите. Тя е и урок за нас, делничните грешници, за които част от спасението е дори само да ги помним. Но преди това някой трябва да ни ги сочи. Неведнъж.

в. "Труд": Настояват за канонизиране на още светци

Жертвите на башибозушкото клане в нашето село заслужават не по-малко от баташките да бъдат обявени за мъченици. Това обяви Иван Иванов, кмет на новозагорското село Любенова махала. На 14 април 1877 г. в селската църква са избити 1013 българи от района. “Разликата ни с Батак е само в липсата на журналист, който да пише”, каза кметът.

Светият синод реши на 3 април да канонизира жертвите на клането в Батак, както и 8 монахини и двама свещеници от новоселския манастир “Света Троица” в Априлци.

В Стара Загора лидерът на “Атака” Волен Сидеров предложи да бъдат канонизирани и избитите по същото време 14 000 старозагорци. Той изрази удовлетворението си от решението на Светия синод за канонизиране на мъчениците от Батак. Сидеров призова управляващите от ГЕРБ да подкрепят инициативата на “Атака” за обявяването на датата на Баташкото клане - 17 май, за Ден на геноцида срещу българския народ по време на османското владичество.

                                       Източник: ДвериБГ



Тагове:   канонизации,


Гласувай:
3



1. amity - Искате ли да поговорим като вярващи ...
04.03.2011 10:19
Искате ли да поговорим като вярващи хора? Не е нужно да се стига да спор, тъй като всеки от нас може да сгреши. Но ние трябва да имаме един сигурен източник, който да ни води по правилния път. Този източник е Божието слово. Не пише ли там, че Бог е Този, който решава кой е праведен и кой не е? Ако е така, възможно ли е някой вместо Бога да определя кой е за Рая?
цитирай
2. bogolubie - Напълно съм съгласна с вас по този въпрос.
04.03.2011 11:16
Още 1994 г. бях писала за Левски, че не може да бъде "произведен" за светец. Първо, защото е бунтовник срещу властта, макар и чужда власт и второ, убил е, за да запази себе си. Това е достатъчно, за да се докаже, че не е Божи угодник. Нека бъде наш обичан национален герой, но светец - не. Свят човек е този, който служи с разум, чувства и дела само на Бога. Глас народен не се препокрива винаги с глас Божи. Не беше ли народът, който под влиянието на главните свещеници побесня да разпнат невинния Христос и да пуснат виновния убиец?!
Но...в света е така. Лично аз уповавам на устроената от Бог йерархия. Тя няма общо с многото разнолики църкви и църковни служители, общо казано. Писано е, че истинските Божии чеда не служат на скинията и умират извън градските порти. И все пак имаме нужда от общение и църковен ред. Затова и Христос трябваше да мине по обществения ред за времето си.
Радвам се, че коментирахте публикацията. Това трябва да правим, за да стигнем до единството. Когато е с истинска братска , християнска любов, няма дразнене, но има ползотворна, съзидателна работа на Божията нива. Благодаря ви!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13744240
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930