Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2011 15:03 - ПАСТИРИ ЛИ СМЕ?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1242 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 06.02.2011 15:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор Свещ. Петър Т. Цанков, Ню Йорк   
събота, 05 февруари 2011

Четох в мрежата, че моят съученик от СДСеминария и състудент от Духовната академия отец Ангел Кочев, архиерейски наместник в Петрич, предлага покойната баба Ванга да бъде канонизирана за светица. Ужасих се! А помня, че преди доста години по предложение на същата му съгражданка той освети един самосвал със захар, която трябвало да се разсипе из пътищата от Петрич до Сандански! Защо? За да нямало вече катастофи!

Помислих си, че ние, свещениците, освещаваме къде-къде по-грозни неща: офиси на съмнителни фирми, банки, ресторанти и небогоугодни заведения. Но да освещаваш и ръсиш по пътя захар, понеже еди-коя си го казала, а особено да искаш нейната канонизация - това вече е прекалено! И ако предложението беше дошло от т. нар. интелектуалци (напр. Светлин Русев, Нешка Робева) - разбираемо е. Но да дойде от нас, за които Христос каза, че сме светлината на света (Мат. 5:14), тогава къде отиваме?!

За утеха взех Библията – нали тя е Божие слово и там можем да намерим истината! Отворих книгата на пророк Исайя и прочетох: "И кога ви кажат: обърнете се към ония, които извикват мъртъвци, и към магьосници, към обайници и коремоговорници, тогава отговаряйте: не трябва ли народът да се обръща към своя Бог? Допитват ли се до мъртви за живи? Допитвайте се до закона и откровението. Ако те не казват като това слово, няма в тях светлина" (8:19-20). После се обърнах към «закона», тоест Моисеевото Петокнижие; и ето както прочетох във Второзаконие: «не бива да се намира у тебе такъв, който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господа… Бъди непорочен пред Господа, твоя Бог; Господ, Бог твой, ще ти издигне Пророк - Него слушайте" (18:10-13, 15). Спомних си и за случая със свети апостол Павел в гр. Филипи: той изгонил от една слугиня духа, чрез който тя предсказвала и донасяла много печалба на господарите си. И в крайна сметка хвърлили великия апостол в затвора заради... пропуснати ползи (Деян 16 гл.)! Случаят е абсолютно еднакъв с този в Петрич. Държавата и там печелеше! И още повече печели от нашето прословуто езическо невежество! И страдания.

Въоръжен с тези познания и откривайки чрез Евангелието маскировката на дявола, за когото Господ Иисус каза, че е "човекоубиец, лъжец и баща на лъжата!" (Йоан 8:44), аз започнах да споделям и с енориаши, и със събратя, и с... владици. Това ми помагаше в откриването на човешките проблеми, идващи от тези... извънземни (полтъргайст и др.).

Но да продължим. И отец Ангел, и други духовници са впечатлени от факта, че баба Ванга "познавала" и най-вече - помагала. А щом помага, то тя е от Бога. Следователно ние я признаваме, строим (й) храм. А вече готвим и канонизация. Има ли грешка и защо сме  в заблуда?

Зима е, дори и тук, в «столицата на света». Затова се наложи да спра духовните си размисли и слязох долу да изчистя тротоара пред българската църква от леда и снега. Просто си изпълних поредната "мисийка", както находчиво се шегува карикатуристът на Двери.бг. И размишлявах. По-ефективно, полезно е нищо  да не пиша! Просто хвърлям бисера в калта. А който търси истината, извън Истината, той търси... лъжата! Каквото и да напиша от немалкия си опит, пак няма да се убедят (спомняте си случая с богаташа и Лазар). Имат уши и не чуват, имат очи и не виждат, че "ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните", както ни предупреждава Сам Спасителят (Мат. 24:24). И Неговият избран апостол също: "И не е за чудене: защото сам сатаната се преобразява в ангел на светлината, та затова не е голяма работа, ако и служителите му се преобразят като служители на правдата; но техният край ще бъде според делата им" (2 Кор. 11:14-15).

Бих могъл много да говоря и пиша въз основа на моята практика и опит. Но хората искат бърз "коктейл". Веднага. За тях нито Църквата, нито духовенстното, нито св. Отци са авторитет. Проблемът е в мисленето ни. А хората, лишени от просвета, натирени да грешат, да се удоволстват с какво ли не, водещо в крайна сметка до дискомфорт, отчаяние, болести - искат здраве! И им се предлага: свещ за зраве, Киприянови молитви за здраве, върба за здраве, св. Йордановска вода за здраве... Няма просвета, дори не я искат тая духовна просвета. Не мислим. А като дойдат проблемите, търсим решение я при ходжа, я при кадъна, я при екстрасенси. Ама нали бяхме се отрекли от дявола по време на кръщението си? Къде отиваме?

Нещата изглеждат неспасяеми. Звучи песимистично, но вярно. А е оптимистично, защото Христос каза, че няма да ни остави... Ще бъде с нас до свършека на света. Стига да не откажем Неговото царство и правда.

                   ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

            АКО СВЕЩЕНИК, ЗАВЪРШИЛ ВИСШЕ БОГОСЛОВИЕ НЕ ЗНАЕ ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ УРОЦИ И ПРЕДАВА ГОСПОД БОГ, КАКВО ОСТАВА ЗА НЕВЕЖИТЕ ХОРА ОТ МИРЯНИТЕ?! КОЙ МУ Е ДАЛ ДИПЛОМ НА ТОЗИ ВЪЛК В ОВЧА КОЖА?! БЪЛГАРИЯ МЕРЗОСТТА ЛИ ТРЯБВА ДА ИЗДИГНЕ В ЛОНОТО НА ХРАМА?! ТА ТОВА ЩЕ БЪДЕ КРАХЪТ НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕ! 
ДА НЕ БЪДЕ!!! ДА НЕ БЪДЕ!!! ДА НЕ БЪДЕ!!!
          СЛАВА, ЧЕСТ И ВЕЛИЧИЕ НА НАШИЯ БОГ-СВЕТА ТРОИЦА СЕГА И ВО ВЕКИ ВЕКОВ!!!  
          АМИН!!!


                                                              ЕСТИР



Тагове:   Бог,   ванга,   мъртви,   равносметка,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704314
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031