Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2011 13:39 - УМРЯЛ, ЗАРАДИ ЙЕХОВИСТКИТЕ СИ УБЕЖДЕНИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1165 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор Российская газета   
вторник, 25 януари 2011
22-годишен младеж почина преди няколко дни в клиниката на Първи медицински институт в Петербург. По религиозни съображения пациентът отказал да му преливат кръв и по този начин всъщност предизвикал своята смърт.

Младият човек човек бил доставен в реанимацията на клиниката с линейка на "Бърза помощ". Диагностацирали сериозно заболяване на кръвта и преливането на кръв било абсолютно необходимо. Но младежът, след като узнал за предстоящата процедура, се отказал от донорска кръв. Подписал не само стандартното "информирано съгласие", но освен него и отказ от непосредствено преливане на кръв и нейните компоненти. Той и неговите близки са членове на сектата "Свидетели на Йехова", които забраняват преливането на кръв, даже когато е жизненонеобходимо.

  Лекарите определили състоянието на пациента като крайно сериозно и се опитали да търсят алтернативни методи. Но изкуствените кръвозаместители не дали резултати. В клиниката казват, че ако момчето е постъпило при тях в безсъзнание, то те вероятно биха му прелели кръв. Но тъй като той е бил адекватен, те били длъжни да го информират за предстоящето лечение. Документът, който подписал, вързал ръцете на медиците и ги направил безпомощни. "Пациентът беше вменяем, той приемаше цялото останало лечение. Единственото, което ни оставаше, е да го убеждаваме", казва зам. главният лекар на клиниката Татяна Курянова.

Почти целият персонал на клиниката се опитвал да убеди младия човек да се съгласи да спасят живота му. Но практиката показва, че пациенти, които се отказват от лечение по религиозни причини, рядко се съгласяват на компромис.

Докато бил жив, жители на Петербург организирали митинг пред офиса на религиозната организация "Свидетели на Йехова" с лозунги: "Бог е любов и не желае смъртта", "Който е между живите, все още има надежда". Събралите се хора не искали нищо, освен да "обърнат вниманието на опасността от тоталитарните секти за обществото".

В случаи с непълнолетни пациенти лекарите понякога са успявали да изпълнят задълженията си. Например, през ноември 2009 г. съд в Санкт Петербург прие решение да се разреши провеждането на необходима операция и преливане на кръв на 9-годишно момче, въпреки желанието на неговата майка "йеховистка". Искът бил подаден от лекарите на медицинския институт, където се лекувало детето. Тогава лекарите успели да спасят живота му, но в случаите с пълнолетни пациенти подобно решение за съжаление не е възможно.
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705819
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031