Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2011 19:39 - МЮСЮЛМАНСКИ УЧЕН ЗА ДЕХРИСТИЯНИЗАЦИЯТА НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 618 Коментари: 0 Гласове:
3



Автор Седмица.ру   
четвъртък, 20 януари 2011
В световните средства за масова информация напоследък все по-често се среща твърдението, че преследването на християните в Близкия Изток е не просто признак на враждебно отношение към християнството, но част от план за целенасочено изселване на християните. Скорошните терористични актове в Египет, Ирак, Нигерия, взели стотици човешки жертви, са поредната брънка в дълга поредица от събития, която може да се определи като превръщане на Близкия изток в чисто мюсюлмански район.

Координаторът на хуманитарната помощ за християнските семейства в Ирак свещеник Емануил Иоукана настоява правителството и международната общност да признаят, че съществува план за прогонване на християните от Ирак.
Същевременно, един от най-известните мюсюлмански авторитети в Европа - председателят на Женевския център за изучаване на страните от арабския и средиземноморски свят (CERMAN) Асни Абиди счита, че напускането на християните на земите на Близкия изток означава край на арабската история. В статия във френския ежедневник "Монд" Асни Абиди отбелязва, че християните не са емигрирало религиозно малцинство, принудено да се бори за своите права на чужда територия, те са коренни жители на Близкия изток. Този регион е люлката на християнството. Напускането на християните от тези земи отбелязва края на арабската култура и начало на фундаментални промени във всички сфери на живота в региона. Абиди подчертава, че някои анализатори подценяват това, като твърдят, например, че с края на епохата на колонизацията християнството е изгубило опора в този регион, или представят християните като европеизираната част на арабския свят. Такива оценки игнорират значението на духовния принос на християнството в живота на близкоизточния регион. Асни Абиди счита, че причина за случващите се трагедии е "дефицитът на демокрация в Близкия изток", като за своите "лоши приятели" Западът също носи отговорност, тъй като не се осмелява да се противопостави на своите източни съюзници.

Християните все по-често са подложени на гонение, в степента, в която нараства влиянието на ислямския фундаментализъм в страните от Близкия изток. В Ливан, Сирия, Йордания, Йемен, Ирак и Египет сега живеят около 6,4 милиона християни. Най-големите общини по-рано бяха египетската, иракската (до американското нахлуване в страната през 2003 г. там живеят 2 милиона християни) и ливанската. Днес в Ирак живеят не повече от 300 хиляди християни. Всяка неделя от Багдад за Бейрут и Ливан излитат по четири самолета, чиито пасажери в по-голямата си част са емигранти-християни.
 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749640
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930