Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887283
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
08.12.2010 04:52 - Говорене на езици
Автор: pentecost Категория: Други   
Прочетен: 7669 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 03.10.2014 09:55


ГОВОРЕНЕ НА ЕЗИЦИ

ДА 2:4 „И те всички се изпълниха със Святия Дух, и почнаха да говорят на други езици, според както Духът им даваше способност да говорят. “

Говоренето на езици, или т.нар. "гласолалия" (от гр. глосес лало) се счита от новозаветните християни за белег, даден от Бога, който придружава кръщението в Святия Дух (виж ДА 2:4; 10:45-47; 19:6). Този библейски модел за изпълнения с Духа живот е все още валиден за нас и днес.

I. ИСТИНСКО ГОВОРЕНЕ НА ЕЗИЦИ

1) Езиците като проявление на Духа
Говоренето на езици е свръхестествено проявление па Святия Дух, т.е. вдъхновеното от Духа говорене на език (гр. глоса), който вярващите никога не са учили (ДА 2:4; 1Кор 14:14-15). Това могат да бъдат съществуващи говорими човешки езици (ДА 2:6) или езици, непознати на земята (ср.1 Кор 13:1). Това не е е "говорене в екстаз", както е наречено в някои преводи, тъй като в Библията никъде не се използва подобен термин по отношение говоренето на езици.

2) Езиците като първоначалния външен белег за кръщение в Святия Дух
Говоренето на езици е вдъхновена реч, при която духът на вярващия и Святия Дух се сливат в устно славословие и/или пророчество. Бог свързва говоренето на езици с кръщението в Духа от самото начало (ДА 2:4), така че сто и двадесетте вярващи на Петдесятница и вярващите след това да имат опитност в потвърждение на това, че наистина са приели кръщението в Святия Дух (ДА 10:45-46). По този начин това преживяване може да бъде обективно удостоверено като време и място на приемане на Святия Дух. През историята на църквата когато говоренето на езици като белег, потвърждаващ кръщението, са били отричани или омаловажавани, истината и преживяването на Петдесятница са били изкривявани или пренебрегвани напълно.

3) Езиците като дар

Говоренето на езици е описано като дар на Святия Дух към вярващия (1Кор 12:4-10). Този дар има две основни цели:

а) Говоренето на езици, съпровождано от тълкуване по време на общото поклонение, е предназначено да предаде на събранието смисъла на казаното, така че всички да могат да се включат във воденото от Духа поклонение, хваление или пророкуване (1 Кор14:5-6, 13-17).
б) Говоренето на езици се използва от вярващия да говори на Бога в своите лични молитви и така да изгражда своя духовен живот (1Кор 14:4). Това означава да говориш на нивото на духа
(1Кор 14:2, 14), за да се молиш (14:2, 14, 15, 28), да отдаваш благодарение (1Кор 14:16-17) или да пееш (1Кор 14:15).

II. ГОВОРЕНЕ НА ПСЕВДО ЕЗИЦИ
Само по себе си говоренето на „други езици" или каквото и да било друго свръхестествено проявление, не е непременно неопровержимо доказателство за действието и присъствието на Духа. Говоренето на езици може да бъде имитирано от човешка инициатива или демонично действие. Библията ни предупреждава да не вярваме на всеки дух, но да проверяваме дали духовните ни опитности наистина идват от Бога. (1Йоан 4:1)

1) За да бъде достоверно, говоренето на езици трябва да бъде "според както Духа дава способност" (ДА 2:4). Ако следваме стандартите в книгата Деяния на Апостолите, говоренето на езици следва да бъде спонтанен резултат от първоначалното изпълване със Святия Дух. Това не е нещо, което вярващият може да научи сам или на което да обучи другите вярващи, като ги инструктира да говорят с неразбираеми срички.

2) Святият Дух изрично ни предупреждава,че през последните дни ще има църковно лицемерие (1Тим 4:1-2), знамения и чудеса, извършени от сатанински сили (Мат 7:22 23; 2 Сол 2:9), и измамни служители, преправящи се на Божии слугии (2Кор 11:13-15). Ние трябва да се вслушаме в тези предупреждения относно псевдо-духовни проявления и знамения (Мат 7:22-23; 2Сол 2:8 10).

3) За да разпознаем дали нашето говорене на езици е истинско, т .е. наистина е от Святия Дух, трябва да го съпоставим с резултатите от кръщението в Святия Дух, според както те са дефинирани в Библията. Ако някой, който претендира да говори в Духа, не е посветен на Христос и авторитета на Писанията и не се опитва да се покорява на Божието Слово, каквито и проявления да има, те не са от Духа (1Йоан 3:6-10; 4:1-3; ср. Мат 24:11, 24; Йоан 8:31; Гал. 1:9).

Източник: „Библия Пълноценен живот в Святия Дух“, ББД 2002




Гласувай:
4



1. llluki - Благодаря
18.12.2010 01:54
Благодаря, че пишеш с мисъл и воля, и че не оставяш сянка на съмнение или объркване по отношение на езиците. Дори и хора чели Библията често се пленяват от факта да проговорят на някакви езици... с неясен произход. Без да влизам в детайли ще кажа само, че има и демонски такива, така че "вдъхновението" определено може и да не е от Светия Дух, а напротив. Лошото е че тези лъжехристи са се промъкнали в църквата и я делят на секти, така че да завлекат повече хора по тях. Не е невъзможно, а и повечето хора се осъзнават рано или късно, че бъртвежите им са просто едно "мамбо-джамбо", но така или иначе са потърпевши от манипулацията. Замислям се дали това е от прекалената ни вяра в неверни "чудеса", или защото в повечето време не си вършим работата, така или иначе резултата е налице...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене