Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2010 06:40 - КАЗУСЪТ "ТЕОДОСИЙ"
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
3



Светият Синод решава по казуса "Теодосий" на 8 декември
01.12.10 | Ваня Ставрева, Росица Христова

 

 

"Щом си на количка, значи изплащаш чужди грехове, а и ти си грешен, затова си в това положение." Тези думи на игумена на Троянския манастир епископ Теодосий, отправени към младеж с увреждания, станаха причина да бъде осъден от Комисията за защита от дискриминация миналата седмица.

Делото се търкаля две години, след като словата изплющяват в тишината на манастира "Успение Богородично". То многократно бе отлагано с процедурни хватки. В крайна сметка решението по казуса излезе на 23 ноември. Комисията е категорична: изреченото е дискриминация, думите са обидни и представляват тормоз по смисъла на българското законодателство.

21-годишният Петър Кичашки, по чиято жалба е образувано делото, е удовлетворен, въпреки че игуменът е получил минималната глоба от 250 лв.

"В крайна сметка не е важен размерът. Тази глоба е символ на това, че епископ Теодосий е дискриминирал, обиждал и тормозил хора с увреждания", казва студентът по право.

Още по-важна за него е другата част от решението, с която е резпоредено да бъдат предприети мерки светата обител да стане достъпна за хора с увреждания.

До този публичен шамар, който косвено засяга и многото интелигентни хора в Българската православна църква, не би се стигнало, ако игуменът бе приел предложението за споразумение.

Той се явил само на едно от заседанията в Комисията по дискриминация. Тогава му била предложена спогодба - да се извини публично и да поеме ангажимент, че случилото се няма да се повтори. Срещу това Петър Кичашки щял да оттегли жалбата си.

"С голямо високомерие отецът се обърна към мен и заяви, че е епископ и не може да се извинява на светски лица", разказва Кичашки. Младежът и досега помни погледа на епископа, в който разчел отвращение и погнуса. Вярва, че Светият синод също ще излезе с принципно решение въпреки високия сан на игумена.

"В църквата има много свестни хора, които са диаметрално противоположни на епископ Теодосий, но заради него и на тях им излиза лошо име", споделя Петър. Той дава пример с двама монаси, които се свързали с него, след като завел делото. Навремето те служили в Троянския манастир и се явили като негови свидетели пред антидискриминационната комисия.

Случката, заради която се стигнало до нея, се разиграла през юли 2008 г. Тогава българо-финландска група хора с увреждания посетили манастира. Посрещнал ги млад монах, който започнал да им разказва за историята на манастира. Докато им говорел увлекателно обаче, пристигнал игуменът, пернал монаха с пръчка и го отпратил. После се развикал към групата да се маха.

Петър и майка му все пак решили да се помолят на чудотворната икона на Св. Богородица. По време на молитвата отново се появил игуменът. Развикал се към майката: “Махай го тоя с това колело, нямате място тук, колелетата вън!"

Преводачката на групата имала неблагоразумието да зададе въпрос защо мястото е забранено за тези хора. Последвал отговорът, че храмът е паметник на културата и "такива" даже нямат право да влизат.

Петър също не издържал и попитал има ли проблем, че се моли пред иконата. Тогава прозвучали тежките думи, че изкупува чужди грехове и самият той е греховен, щом е в таково положение.

"Бях потресен, но си тръгнахме, защото словесната агресия бе придружена с ядно потупване с пръчката в ръцете на игумена. Трябваше да замажем положението пред финландците, които в този момент не разбраха какво се случва", споделя Петър. По-късно чуждестранните гости все пак научили и на свой ред били шокирани, че подобно отношение е възможно.

Петър страда от спинална мускулна атрофия и в детските си години можел да се движи. След това обаче се наложило колелетата на количката да станат неговите крака.

Игуменът на Троянския манастир Теодосий ще застане пред Светия синод на 8 декември, решиха митрополитите на заседание вчера. Първо епископът ще трябва да представи писмено обяснение за скандалната случка през юни 2008 г., когато изгонил група инвалиди от храма. Досега не му е потърсена отговорност, тъй като се изчаквало да се произнесе комисията за защита от дискриминацията.

Освен това дядо Теодосий ще трябва да обясни множеството сигнали срещу него и да отговори на въпросите на владиците. Някои от оплакванията до Синода били пак за грубо отношение, разкриха запознати. В други се казвало, че миряни чакали напразно за кръщавки и нямало кой да извърши църковното тайнство. Едва след изслушването ще бъде решено дали 77-годишният епископ да продължи да управлява обителта, или да бъде освободен.

"Комисията за защита от дискриминация не е съд и аз не съм осъден. Засега няма да коментирам", заяви дядо Теодосий. | 24 часа, със съкращения



Тагове:   Казусът,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13762931
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930