Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 20:07 - НЕЗАЛЯЗВАЩИЯТ ЧОВЕК
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
1




           НЕЗАЛЯЗВАЩИЯТ ЧОВЕК

Автор архиепископ Йоан (Шаховской), превод Михаил Шиндаров
  
вторник, 25 октомври 2005
imageДарът на детството е първият дар за човека. Опитът на ума и зрелостта на сърцето са по-големият му дар. Но най-голямото благо е светлата, мирна и разумна старост. Злото се старае да изврати всичко. То кара децата да се преструват на възрастни, а възрастните оставя умствено и нравствено инфантилни. Но най-тъжното на света е старостта, бояща се от себе си. С какво достойнство е пълен човек, който носи старостта си  като дар. Самото сребро по косите му излъчва мир. Унизително е да се боиш от своята старост. Такава боязън е пряко следствие от неправилен живот и стремеж към неистинни ценности.

  Онези които знаят, че живеят не за да изчезнат навеки, а за да влязат през временното във вечното битие си готвят щастлива старост. В живия Бог всичко е живо. Това кара вярващите да възкликват така радостно в пасхалната нощ – “Де ти е смърте, жилото? Де ти е аде, победата? Възкръсна Христос и ти бе повален...” Мъдрият приема всеки свой ден и година, като най-важни и ценни в живота. Виното става с всяка година по-ароматно, а душата, насищаща се със земни дни добива все повече усет за живот и чувство, че е в дома на Отца си.

Невярващия в Живия Бог и в по-високия смисъл на своя живот наблюдава разрушаването на тялото си или с ужас, или тъпо и цинично; вярващият в Живота даден не за смърт, очаква края на дните си със светла надежда – като настъпване на пълнотата на своето битие... Той знае, че стои пред пълнотата на Живота и на божествената справедливост – победата над цялата земна несправедливост и смъртност на този век. През втори век в Рим живял римският гражданин Ерм. Той оставил книгата “Пастир”, която древните християни четели по време на служба, като апостолско послание. Ерм получил в ярко откровение обяснение на смисъла на земния живот. Там земният живот бил наречен “зима”. Когато вярващите пренебрегват земния живот, те знаят че той е само “зима”. Пролетта предстои. “Виж – казва Ерм – през зимата всички дървета изглеждат сухи и мъртви, но настъпва пролет – животът в бъдещият век – и всичко разцъфва и се раззеленява, разкривайки ясно, кое дърво е било мъртво, и кое – пълно с живот.” Така става и при влизането във вечността. Ще се покаже кой сред хората е бил жив, и кой духовно мъртъв. Това е и Съдът Божий: за едни Страшен; за други – Радостен. Доброто сърце ще даде във вечността “своя лист и плод”. На този свят хората изглеждат измамно еднакви, само по външността си. Но ще настъпи пролет. Нравственото слънце ще изпълни целия живот на света. Едни ще се “овъглят”, а други ще засияят. Няма нищо тайно, което да не стане явно.
От древни времена старостта е на почит (Втор. 28:50). Апостол Павел съветва младият апостол: “Старец не укорявай, а увещавай...”(1 Тим. 5:1). “У старците има мъдрост...” - казва и книга Иов (Иов 12:12). Уви не у всички, а само в тези, които сами уважават белите си коси. А как биха могли да уважават старостта си и да я приемат като ценност онези, за които тя е въпрос на “природна диалектика”. Тяхната логика би трябвало да ги доведе до извода, че старият човек е неизлечимо болен, и даже не е съвсем човек, а съвкупност от умиращи клетки. Най-удивително от всичко е, че могат да се срещнат стари хора, които гледат на себе си точно по същия начин. Това е образът на мрака. А истината е, че с всеки ден и година от живота си ние встъпваме във все по-отговорни и драгоценни дни.
Здравей старост, утро на новия живот,
с мирис на ели през зимата.
Здравей старост, малко прозорче,
в което сияе вечното слънце.
Здравей старост - сняг, летящ към рая,
аз вече те обичам и зная.


Тагове:   човек,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751691
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930