Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 20:53 - ВМРО ПРОТИВ ВЕРОУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 993 Коментари: 0 Гласове:
1



ВМРО се обяви против задължителното вероучение
23.09.10 | ВМРО

 


Така предлаган, предметът "Религия" ще има обратен ефект, заявяват от ВМРО по повод на предстоящото литийно шествие

ВМРО е против така предлагания от Българската православна църква задължителен предмет „Религия”. Предлаганият от църквата вариант просто ще има обратен ефект, се казва в изявление на партията.

"Православната ни църква предлага в началните и основните училища задължително да се изчучават - православие, ислям, римокатолицизъм и други. По този начин на практика учениците ще се разделят и ще се легитимират претенциите на сектите също да стъпят в училищата. Опасното е, че по този начин ислямът също ще навлезе в училищата - това се потвърждава и от огласената подкрепа от страна на едно от мюфтийствата у нас.

Сигурни сме, че духовницитте от Светия синод са водени от благочестиви чувства, но с утрешната си проява те на практика отварят пътя за навлизането на радикалния ислям и в училищата у нас – които засега са единственото място, защитено от него.

Ние от ВМРО отдавна смятаме, че вероучението трябва да бъде част от програмите на училищата. Тъкмо затова представители на организации на ВМРО на различни места в страната спонтанно подкрепиха литийното шествие. Всички във ВМРО обаче, сме убедени, че вероучението трябва да бъде единно и общо за всички изучаване на ценностите на различните религии, а не религиозно обучение. Когато преди дни Ректорът на Висшия ислямски институт доц. Ибрахим Ялъмов настоя религията и майчиният език да станат задължителни и в детската градина, ние напомнихме, че образованието у нас е светско и гражданско, а не религиозно или етническо.

Това становище на ВМРО е принципно и ние няма да го спестим дори и пред Светата българска православна църква, чиято роля за съществуването на България е безспорна. Но ние от ВМРО сме сигурни, че църквата не бива да прехвърля на държавата свои отговорности. Самата църква трябва да е много по-активна и да учи на християнство. Това е нейна работа, а не на държавата ни. Убедени сме, че православните българи, а и всички български граждани очакват църквата най-накрая да заеме полагащото й се място в обществото ни и днес". | vmro.org



Тагове:   вероучение,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706415
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031