Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 14:43 - ВЕРОУЧИТЕЛНИ НЕВОЛИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2957 Коментари: 6 Гласове:
1



Вероучителни неволи
25.09.10 | Андрей Романов

 


Познавачът на нашето училище разбира, че нито един, нито десет нови предмета няма да променят нищо в него. За деца, отдавна безпределно глухи за всичко, което не е дискотека, гаджета, порно или наркотици, появата на някакъв си вероучителен предмет няма да е повече от поредна муха, бръмчаща около ушите им. Смешно е да очакваме, че те ще почерпят от него добродетелите, които не са получили в собствения си дом и от всекидневната си среда.

Учителят днес е аутсайдер в нашето общество и децата прекрасно разбират това. Разбират го и възрастните работодатели, които оценяват труда на учителите по-ниско от този на чистачките. За какво възпитателно въздействие върху нечий млад ум може да се говори изобщо в тази ситуация?

При все това наивната вяра в Педагога като в някакъв ваятел на детски души се таи все още в мнозина тромави мозъци. Споделят я и нашите митрополити. Обзалагам се, че никой от тях през последните 50 години не е виждал живо дете или ученик, – а и да го е видял, не е разбрал нищо от него. Всичко, което знаят за юношеско-образователната сфера, са спомените им, в които суровият образ на селския даскал с пръчката се нарежда измежду тези на стражарина, бирника и околийския началник. С такива представи не е чудно, че съветите им удрят винаги на камък и че мъдрите им апели предизвикват по-скоро смях, отколкото страхопочит.

Ето защо се съмнявам, че “всенародното“ шествие би могло да убеди някого и да оправдае надеждите, които му се възлагат.

Нашите църковни среди не разбират, че не са на позиция, нямат нужния авторитет, за да наложат нещо на обществото. Ако църквата свика всенародно шествие в Русия или Гърция, то това наистина би впечатлило хората. Допускам, че и в Румъния и Сърбия би било така. Но не и в България. Не и Българската православна църква. И за това е виновна самата тя. Хората се умориха да виждат нейния гръб във всички трудни моменти от живота си. През всички тези години след падането на комунизма клириците ни се занимаваха с разколи, интриги, бизнес, борба за власт и пари – с всичко друго освен с нуждите на християнския народ и съдбата на бедните и онеправданите, които са мнозинството от паството им. Църквата ни се е превърнала отдавна в агенция за продажба на ритуални услуги. Дух на меркантилност и користолюбие лъха от нея. В някои храмове това чувство е толкова силно, че сякаш чуваш в ушите си гласа, който мърмори непрестанно: “дай...“, “дай...“, “дай...“. Е, с какви очи тогава Синодът се прави на морален съдник и авторитет? Кой ще го приеме сериозно? Какъв е този пастир, който е зарязал стадото си да се скита по пропасти и тъмни гори, плячка за всички орли и вълци, докато сам той си стои в кръчмата и играе на карти?

Наскоро журналистът Горан Благоев попита от един столичен всекидневник: “Може ли да спасяваш душата на онзи, който се рови в кофите за боклук и спи в кашони? Или на онзи, който е останал без работа? Можеш ли да обясниш на такива хора, че съществува душа, която за разлика от тялото е вечна и заслужава по-големи грижи? Та нали за да чуе това, човекът трябва поне в този момент да не мисли за парче хляб... Показа ли ни го това Българската църква през последните две десетилетия религиозна свобода? Създаде ли поне един хоспис за възрастни, взе ли под грижите си поне един дом за деца, останали без родители, отвори ли вратите на пустеещите манастири за бездомните?...“

Въпроси, въпроси... Писмото остана без отговор. Какво пък, тогава и народът може да отговори на жалбата на пастирите си с библейските думи: “Гладен бях, и не ми дадохте да ям; жаден бях, и не ме напоихте; странник бях, и не ме прибрахте; гол бях, и не ме облякохте; болен и в тъмница, и не ме споходихте“ (Мт. 25:42-43). Пък и да им напомни Божието предупреждение: “Кога дохождате да се явите пред лицето Ми, кой ви иска да тъпчете дворите Ми? Не принасяйте вече суетни дарове: каденето е отвратително за Мене; новомесечия, съботи и празнични събрания не мога да търпя: беззаконие – и празнуване! Душата Ми мрази вашите новомесечия и вашите празници: те са бреме за Мене, тежко Ми е да ги нося. И кога простирате ръце, Аз закривам от вас очите Си, и кога умножавате молбите си, Аз не слушам: ръцете ви са с кръв пълни. Умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния; престанете да правите зло; търсете правда, избавяйте угнетен, защищавайте сирак, застъпяйте се за вдовица. Тогава елате – и ще отсъдим, казва Господ“ (Ис. 1:17-18). Към това няма какво да се добави..



Тагове:   неволи,


Гласувай:
1



1. kass - bogolubie
25.09.2010 15:16
Създаде ли поне един хоспис за възрастни, взе ли под грижите си поне един дом за деца, останали без родители, отвори ли вратите на пустеещите манастири за бездомните?...“
****
Ето един пример bogolubie:
http://www.facebook.com/note.php?note_id=434165499086&id=199274103763

Както виждаш има и друг вид свещенници, не са всички маскари и аз също познавам човек с расо, който се е посветил на Бога и служба на хората, нека не сме крайни и катогорични в преценките си. Това, което се случва в БПЦ е това което се случва в цялата ни страна след промените или борбата на идващите със желание да се подобрят нещата с настоящите чието желание е да не се променят нещата. Лично аз съм убедена, че ако се въведат часове по вероучение ще има полза, колкото и нисък да е авторитета на учителя днес, едва ли това ще се отнася и за преподаващите вероучение в училищата...
Поздрави!
цитирай
2. ok3223 - ПУСТИ ПОПСКИ НАДЕЖДИ ЯЛОВИ
25.09.2010 15:27
ДА СЕ КУРДИСАТ ПОПОВЕ ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ. В КОЙ ВЕК ЖИВЕЯТ ТЕЗИ ЧЕРНОКАПЦИ, И ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ. ДА СЕ КУРДИСАТ НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА КАТО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. БЪЛГАРИЯ Е СВЕТСКА ДЪРЖАВА И ПОПОВЕТЕ НЯМАТ РАБОТА В УЧИЛИЩАТА. кОЙТО ИСКА, РЕЛИГИЯ, ПОП, ЧЕРКВА, ХЕЙ МУ ПЪТЯ. НЕКА ХОДИ ТАМ КОГАТО И КОЛКОТО СИ ИСКА. ДА ПЕЯТ ПЕСНИ ЧЕРКОВНИ И ЦУНКАТ РЪКА НА ДЯДО ПОП И ВЛДИКА.
НОООО, ДРЪЖТЕ ПОПОВЕТЕ ДАЛЕЧЕ, ДАЛЕЧЕ ОТ УЧИЛИЩАТА.
Ставаме полицейска, СЕГА И ПОПСКА ДЪРЖАВА ЛИ ЩЕ СТАВАМЕ!
цитирай
3. bogolubie - Миличка, не прочете ли кой е авторът на публикацията?
25.09.2010 15:30
Прехвърлям тук различни публикации относно вярата, за да се виждат различни гледни точки по даден въпрос и да се търси правилното решение. Когато изявявам собствено мнение, се подписвам с името, което Божият Дух ми определи и то е Естир.
цитирай
4. kass - bogolubie
25.09.2010 15:42
Извинявай bogolubie, прочетох разбира се, но се отплеснах в желанието си да не бъдем крайни...
цитирай
5. bogolubie - ok3223,
25.09.2010 15:48
като нещеш да чуеш за вярата, какво чиниш в моя блог?!
Вероучението ще се води от тези, които са завършили семинарии или богословие. Поповете си имат своите църкви, за да служат в тях. Но децата, а и възрастните трябва да добият представа за вярата в Бога. На които им е на сърце, ще се просветлят, на които не им е по сърце, ще си живеят, така, както искат. Бог дава свободна воля на всяко живо същество. Но, ако не познаваш правилата за движение по пътя, или просто не ги спазваш, ще убиеш и себе си, и други хора. Затова, след като нямаш представа от вярата в Бога, ако искаш, убивай себе си, но не убивай другите, които като опознаят този ПЪТ, ще поискат да вървят по Него. Ти ми напомни за един циганин от моя град, който ми казваше самоуверено, да не кажа надуто, че вярва само в това, което вижда. Минаха години и двамата му сина влезнаха в затвора за убийство, а те с жена му, снахите и внуците се крият от страх да не им отмъстят близките на убития. Цялата циганска махала е настроена срещу тях, заради това зло. Нека си вярваш и ти, в каквото си искаш, никой не те спира, но както ти казваш да държат поповете далеч от училищата, това с пълна сила важи и за теб, който се прекланяш пред материалното и не си узрял още да видиш и над него, защото то - материалното всеки миг може да се развали, но духът е вечен.
Бъди благословен! Амин!
цитирай
6. bogolubie - Нищо, миличка,
25.09.2010 15:50
важното е да се разбираме! Обичам те в Господа!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704862
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031