Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 16:51 - ОЩЕ НЕЩО ЗА ЛИТИЙНОТО ШЕСТВИЕ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1588 Коментари: 1 Гласове:
2



С богословски песни и хоругви - за религия в училищата
24.09.2010 15:27
Около 10 000 са участниците в Националното литийно шествие за въвеждането на задължителното религиозно обучение в училище, според Знеполския епископ Йоан
 
Снимка: Антон Станков, БГНЕС
Около 10 000 са участниците в Националното литийно шествие за въвеждането на задължителното религиозно обучение в училище, според Знеполския епископ Йоан.

Шествието достигна сградите на Министерския съвет и Президентството.

Епископ Йоан каза, че

Светият синод иска православието, което е доминиращата религия в страната, да получи своето заслужено място

в обществото.

В шествието участват митрополити от Светия синод, свещеници и миряни от страната. Те носят хоругви и са издигнали лозунги: "66 години атеизъм стигат", "Църква + държава = златен век", още по темата
Преподаването на религия
 0 | 1275
Осъдиха Италия заради разпятия в класните стаи
 43 | 9581
"Народ без вяра е мъртъв", "Народ без морал е обречен".още по темата
Преподаването на религия
 0 | 1275
Осъдиха Италия заради разпятия в класните стаи
 43 | 9581

Освен хоругви, те носят и портрети с изображенията на Иван Вазов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Паисий Хилендарски и други народни будители.

Участниците в литийното шествие пеят църковни песни.

"Това, което искаме ние, не е да се преподава религия, а предметът да е запознаване с дадена религия, което не противоречи на светския характер на образованието", отбеляза ловчанският митрополит Гавриил, председател на работната група за въвеждане на религията като задължителна подготовка в училище.

Той припомни, че

едно от предизборните обещания на ГЕРБ е било въвеждането на предмета религия

като задължителенв училище. По думите му министърът на образованието на няколко пъти е сменил причините, поради които предметът не може да се изучава задължително. По-рано е изтъквал аргументът, че само 1% от родителите искат децата им да учат религия, но сега явно той е отпаднал.

Ловчанският митрополит отбеляза, че в повечето страни в Европа, където образованието е светско, се изучава религия.

"Ние не говорим за това да се изучава религия като богословски предмет, а учениците да се запознаят с православието", категоричен бе митрополит Гавриил.

Вярата не може да бъде усвоена по академичен път -

било то в училище или на университетската скамейка, каза министърът на образованието Сергей Игнатов в парламента в отговор на репортерски въпрос.

Според него това, което трябва да направим като общество, е да призовем в неделния ден вярващите семейства, празнично облечени, да посетят храма. Хубаво е там да има и беседи, за да започне една поредица от стъпки, които ще доведат до развитие и възстановяване на тези неделни училища.

Предстои дълъг път на възвръщане на ценностите в нашето общество и мисля, че обществото трябва да помогне на църквата, защото когато храмовете са пълни, тогава има основание да обсъждаме и други въпроси, посочи министърът.

По думите му неделни беседи могат да се правят във всеки храм. Църквата и обществото трябва да бъдат активни, така ще се възстанови вярата, каза Игнатов.

За да се въведе вероучение в училище, трябва да има дискусия и съгласие по този въпрос, добави той.

Нормативната уредба не позволява в хода на учебната година да се правят промени, напомни министърът. Дори да залегнат подобни промени в закона, това ще стане частично от следващата година, за да има учебници след 3-4 години, поясни той.

Тагове: училищерелигияшествие

Източник: БТА,БГНЕС



Тагове:   още,   шествие,


Гласувай:
2



1. manuelche - Те хубаво ще се напълнят храмовете ...
24.09.2010 17:04
Те хубаво ще се напълнят храмовете (всъщност, едва ли).
Но религията трябва да стане по-достъпна. А не дядо поп да мърмори под носа си на старобългарски и никой да не разбира и думичка. Как да вярваш в нещо, което не разбираш?
А говорителите в литийното шествие трябва да се замислят, че Българската православна църква е в жестока криза, предизвикана от самите тях, за да се налага да правят подобни циркаджилъци.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13748389
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930