Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2010 14:29 - ВАТИКАНА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 973 Коментари: 0 Гласове:
1




     Свят
Нещо зловещо се крие под шапката на Ватикана 14.02.2010 14:03 94 Педофилски скандали и други тайни...

От: Александър Томов

Изпрати E-mail

image

Снимка: GettyImages/Guliver Photos

 

Векове наред Католическата църква е проявявала и пропагандирала отношение на любов и закрила към децата, грижейки се основните им човешки права да бъдат спазвани.

Това заяви Бенедикт XVI пред Папския съвет за семейството в навечерието на набиращия все по-голяма сила скандал със сексуално посегателство срещу малолетни в родната му Германия.

Да, именно най-развитата икономика в Европа стана поредната голяма „спирка” на пазените дълги години тайни за педофилски изстъпления на католически свещеници. В САЩ и Ирландия на бял свят излезе тъмната страна на църквата. Дълбоко крита от всички замесени – извършители, жертви, Ватикана - нейният грозен образ стана обществено достояние.

Десетки хиляди пострадали получиха стотици милиони долари компенсации, но осъдените за посегателствата бяха малцина. Двама, трима, петима. Законът бил сляп, казват.

Крак „повлече” Бостънската епархия. В началото на 2002 година лично архиепископът Бърнард Лоу призна за блудства на свои подчинени с малолетни и помоли за прошка. Нещата стигнаха до съд, а епархията едва се спаси от фалит, продавайки свои имоти, за да плати обезщетения в размер на 100 милиона долара на близо 500 жертви.

Скандалът обаче се разрасна, като се оказа, че някои свещеници разпространявали наркотици, за да си осигурят сексуслуги. В крайна сметка Лоу е привикан за обяснение във Ватикана на 6 декември 2003 година. Седмица по-късно се оттегля като глава на Бостънската епархия.

Впоследствие лавинообразно валят дела срещу Католическата църква в Съединените щати. Според доклад от 2004 година повече от 4000 проповедници са обвинени в блудство в последния половин век. Пострадали са над 10 000 деца – предимно момчета. Рекорд по парични компенсации поставя Лосанджелиската епархия с платени 660 милиона долара.

В Ирландия скандалът избухна миналия май, когато специално създадената Комисия за разследване на посегателства върху деца обяви своя доклад.

Заключението на комисията беше, че в последните 30 години в редица институции под шапката на Католическата църква са извършвани множество сексуални престъпления срещу малки деца.

Нещата придобиха още по-зловещ отенък, когато ново разследване, водено от съдия Ивон Мърфи, разкри, че четирима архиепископи от района на Дъблин умишлено са прикривали на всяка цена сексскандали в поверените им епархии. Стигало се дотам, че доказани насилници били прехвърляни в различни енории, за да си прикрият следите им и да се запази авторитетът на църквата.

Трима от въпросните архиепископи вече са покойници, а четвъртият е пенсиониран кардинал.  

Бъркането надълбоко в потресаващата история доведе до оттегляне на четирима епископи в първите 6 седмици след публикуването на доклада „Мърфи” през ноември. Очакват се още по-силни сътресения в Ирландската католическа църква в следващите месеци.

Скоро дойде ред и на Германия. Разкритията тръгнаха от йезуитски колежи, където преподавателите свещеници насилвали сексуално студенти.

„Това е само върхът на айсберга”, предупреди директорът на един от колежите – отец Клаус Мертес.

Всъщност, Мертес беше човекът, който се осмели да наруши догмата и да даде гласност на сексуалните престъпления, вършени от католическите проповедници.

Действие, което освен завидно смело, си е почти чудо.Защото Ватиканът брани тайните си с всички възможни средства. Затваря очите си за очевидното. И обръща гръб на крещящата истина, че под нейна шапка буквално се крият хиляди педофили и сексуални насилници. Така наречените Божии наместници.  

Всъщност, забулването на ужасяващите истории дори е скрепено с документ, наричан „norma interna”, който задължава духовниците да спазват обет за мълчание в случаи, свързани със секса.

Издаден през 1962 година, този документ на практика регламентира разглеждането на случаите само в рамките на Светата църква, без намесата на външния свят. За да се запази позицията на Ватикана като върховен морален авторитет.

Нищо че това става с цената на прикриване на сексуално насилие върху деца, извършвано от свещеници по целия свят, на тайни взаимоотношения между пастор и монахини, на любовни връзки между гей свещеници.

Дори и покриване на деца на проповедници. Всичко остава описано единствено в дълбоко засекретени архиви. И в плашещите спомени на онези, които носят бремето на посегателството върху тялото и душата си. Онези, които така и не събират смелост да разкажат за злодеянията, а когато все пак го направят – склоняват на парични компенсации. Най-вероятно, за да не разгневят прекалено много Господ...

Според експерти потискането на сексуалността в католическите църкви е една от основните причини за психическите разстройства и престъпните действия на проповедниците. Забраната за брак и сексуални контакти много често нанася непоправими щети.

Все по-малко са и желаещите да се отдадат на Бог католици. Едва 100 са били ръкоположените свещеници в Германия през 2008 година. Липсата на количество логично води и до липса на качество и готовността на Църквата да приеме всеки желаещ прави подбора меко казано съмнителен.

По последни изследвания в Съединените щати около 2 процента от католическите свещеници са педофили. Различни справки показват, че общият брой на проповедниците, посветени на Римокатолическата църква, е близо 500 000!

Всеки може да направи сметката сам за себе си. Ватиканът – също!  




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746110
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930