Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 21:18 - АПОСТОЛЪТ НА ПРОКАЖЕНИТЕ от д.р Павел Стефанов
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1614 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 02.12.2010 00:03



Апостолът на прокажените
13.10.09 | Архим. доц. д-р Павел Стефанов


На 11 октомври 2009 г., неделя, в базиликата “Св. Петър” във Ватикана папа Бенедикт ХVІ канонизира за светци петима души. Най-известен от тях е белгиецът отец Дамиан де Вестьор (1840-1889), наричан също св. Дамиан Молокайски. За интереса към живота и дейността му говори фактът, че досега са му посветени над 300 книги и филми. Последният филм със заглавие “Молокай” е създаден от режисьора Пол Кокс през 1999 г. и главната роля се изпълнява от големия актьор Питър О’Тул.

Новоканонизираният светец на Римокатолическата църква е роден с името Йозеф през 1840 г. в семейството на фламандски търговец. Като младеж става монах в ордена на св. сърца на Иисус и Мария и приема новото име Дамиан. През 1864 г. той отива на Хавайските острови, където е ръкоположен за свещеник и става мисионер сред туземците. Тогава на островите върлува проказа (лепра или болест на Хансен), която е донесена от белите колонизатори. Болните от проказа се избягват дори от лекарите. Още в Стария завет на Библията проказата се смята за Божие проклятие. Хавайските болни не се лекуват, защото никой не знае причината на болестта (открита едва през 1873 г.) и липсват лекарства.

През същата 1873 г. отец Дамиан започва да служи в лепрозория (колония за прокажени) в селото Калаупапа на оcтров Молокай. Преди неговото идване болните живеят буквално като животни. Те дори не погребват умрелите, а ги хвърлят на улицата или ги дават на свинете, за да ги изядат. Първата задача на отеца е да създаде нормално гробище и да наложи християнски погребения. Той основава редица братства, които на практика обхващат цялото население. С дарения, събрани в Европа, отец Дамиан построява път, два водопровода, цистерна за вода, няколко склада, диспансер, църква, училище и къщи на болните. Самоотверженият труд на свещеника намира признание още приживе, но през 1886 г. той си залива краката с вряла вода и не усеща болка. В този момент той разбира, че се е заразил с проказа. Той пише до ръководителя на ордена, който го посъветва да не напуска острова. След три години отец Дамиан умира тук на 49-годишна възраст.

През 1995 г. папа Йоан Павел ІІ провъзгласява Дамиан Молокайски за “блажен”, което е първата стъпка към канонизация. След десет години една от водещите белгийски телевизии провежда допитване сред зрителите за най-великия белгиец и те избират отец Дамиан. В негова чест са издигнати паметници на Хавайските острови, в Белгия и пред зданието на Капитолия във Вашингтон. На церемонията по канонизацията във Ватикана присъстват белгийският крал Алберт ІІ, кралица Паола, посланикът на САЩ при св. Престол и един сенатор от щата Хавай. Сред поклонниците, дошлви за канонизацията, са последните пациенти на лепрозория, в който служи св. Дамиан, както и 80-годишната хавайска учителка Одри Тогучи. Нейното чудотворно излекуване от рак на белите дробове след усърдната й молитва към св. Дамиан прави възможно неговото причисляване към светците. Президентът на САЩ Барак Обама, който е роден в Хонолулу – столицата на Хаваите, изпраща до папата специално послание по повод на канонизацията, в която между другото казва: "Днес, когато милиони хора по целия свят страдат от болести, особено от епидемията на СПИН, трябва да вземем за пример готовността на отец Дамиан да се отзове на неотложния зов за изцеление и грижа за болните".




Гласувай:
2



1. bogolubie - Не преценката на папата е важна,
14.10.2009 16:15
а това, което е правил този човек, окрилен от вярата в Христа. И друг път съм писала, но никой не приема Господ Иисус Христос за свой Господ, освен чрез Светия Дух, а който похули Светия Дух няма да му се прости. Тези, които са се жертвали в името на нашия Господ и са били всеотдайни до самопожертвование уважавам. А що се отнася за папата имам стихотворение и сега ще го намеря, за да ви го покажа.
15.03 19:35 - bogolubie

НАШ ВЛАСТЕЛИН Е ЖИВИЯТ ХРИСТОС

"...Израилевият род отдели себе си
от всичките чужденци и застанаха , та
изповядаха своите грехове и
беззаконията на бащите си."
Неемия 9 : 2


В земите ни царува жив Христос,
а се домогват и от Ватикана.
Нима народът ни залита бос,
та чака чужденец да го прихване?

Когато Бог царува с пълна власт,
как жалки са тук плътски властелини!
Човешкото въздигане от страст
като лавина с грохот ще се срине.

Пред Бог да коленичим само днес!
Духът ни да общува с Дух Господен!
На Него само е хвала и чест,
и всеки дух в Христос е днес свободен.

Свят Господи, човек е лъх пред Теб
и грях е да робуваме на хора!
Бъди над нас, сред нас и в нас во век!
Бъди ни вечна Сила, Ум, Опора!

ЕСТИР
цитирай
2. bogolubie - Това не знаех.
14.10.2009 21:03
Наистина за мен е ценна информация. Благодаря!
цитирай
3. bogolubie - Някои неща знаех, други - не и затова съм ви много благодарна!
16.10.2009 13:20
Но трябва да пишем повече, за да може да прочете някой, кой от любознателност, кой от скука, но все ще бъде докоснато нечие сърце.
Бог с Вас и целия ни народ! Амин!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707071
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031