Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2009 17:55 - ТАЙНСТВАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 987 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 01.12.2010 23:45



                      Т А Й Н С Т В А Т А

         Светите тайнства са установени от Самия Господ Иисус Христос: " И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина, и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал!" /Мат.28:19-20/ С тези думи Спасителят ясно ни показва, че освен Тайнството Кръщение, Той е установил и останалите тайнства. Общият им брой е 7: Кръщение, Миропомазване, Покаяние/Изповед/, Причастие, Брак, Свещенство и Елеосвещение/Маслосвет/.
         Светите тайнства /на гр. "мистерион"/ са видимите знаци, чрез които върху човека невидимо се спуска благодатта на Св.Дух - спасителната сила Божия. Всички тайнства са тясно свързани с тайнството Причастие.
         Кръщението и Миропомазването ни въвеждат в Църквата - ставаме християни и можем вече да пристъпим към св. Причастие. В тайнството Покаяние ни се опрощават греховете.
         Като приемаме Причастие, ние се съединяваме с Христос и ставаме участници във вечния живот.
         Тайнството Свещенство дава възможност за извършване на тайнствата.
         В тайнството Брак се преподава Божието благословение за съпружески семеен живот.
         В тайнството Елеосвещение Църквата се моли за прощаване на греховете и за оздравяване на болните.

                            жжжжжжжжжжжжжж


         Това преписах буквално от кн. "Православно богослужение, тайнства и обичаи".
          А това, което ще поясня е истината, че същественото Кръщение е кръстосването на човешкото мислене с мисленето на Господ наш Спасител, да, нашият дух с Божия Дух, за да се роди християнин; приемане на Неговия начин на мислене и извършване на дела, според това мислене, а не според стандартното мислене на сегашното светско общество. Ако това не стане, се получава нещо като аборт. Има зародиш на християнин, но той отпада в действителност и за Господ е мъртвец. Чели ли сте поучителното слово, да оставим мъртъвците да погребват своите мъртъвци? Това е страшно - да се мислиш, че си християнин, а  на практика, да не си.
Затова в Апокалипсиса пише, че Словото ще ни съди. Първият етап на Кръщението е този, който се извършва с малкото дете или големият човек, пожелал да приеме вярата в Спасителя Христос, но има втори етап, когато чуваме или виждаме Божието слово. Ако се направим на непукисти в този втори етап, жалко за нас. Но, ако поемем по-нанатък пътя на израстването ни като християни и попием Словото-истина, ще се научим как да разпознаваме Бога, как да общуваме с Него, как да изпълняваме това, което е нужно, за да приемем спасението и да се радваме на Вечен живот. Иначе ще се уподобим на хора, които ближат мед от външните страни на бурканчето и нито му усещат вкуса, нито имат полза от него, макар, че го виждат и желаят да го опитат.

                                                                      ЕСТИР



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. universalnite000 - Според мен, едно от най-истинските ...
05.10.2009 20:36
Според мен , едно от най-истинските послания на Йешуа ( Иисус ) е било отправено към апостол Андрей : " Зашото който е като това дете - негово е царството Небесно"
цитирай
2. bogolubie - Да,
11.10.2009 15:25
защото ангелите на децата гледат Бога право в очите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746589
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930