Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2009 14:31 - ОХРИД: НАКАЗАНИЕ ИЛИ НЕЩАСТИЕ от Андрей Романов
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1508 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 01.12.2010 23:25



Охрид: наказание или нещастие?
09.09.09 | Андрей Романов


Изказването на митрополит Николай, според когото трагедията на Охридското езеро е Божие наказание за греховността на нашия народ и в частност за неотменения концерт на Мадона, предизвика немалко коментари, в това число и на нашия сайт. Ще си позволя и аз да кажа мнението си по този въпрос.

...Да, наказание беше!... Наказание за човешката алчност и глупост. Нещата са безкрайно ясни и няма защо да търсим тайнствен подтекст зад тях. Да оставим концерта на Мадона. Истината е, че в една уж европейска, модерна страна не се свенят да товарят човешки същества на корабчета отпреди почти 100 години. При това “капетанот” е струпал върху вехтата съдина почти двойно по-голям товар, отколкото е бил нейният капацитет. Все за пусти пари, пари... Какво да кажем? За пари някои хора са готови и в огъня да се хвърлят, и кожата си на карта да заложат. Та нали и същият този “капетан” е плавал на кораба. И собственият му живот е зависел от него. Тогава какво е той: самоубиец за пари? Печалбар-камикадзе? Луд гидия от македонските песни? Нито едното, нито другото, нито третото. Просто един балканец. Една кръгла корава балканска тиква.

Една от милионите като нея.

Бог няма нужда да наказва алчната глупост, защото този грях наказва сам себе си, носи в себе си собствената си погибел. Гемиите на глупостта потъват и в най-ясно време. “Корабът на глупците” ще потъва винаги. За нещастие, той потъва с товара, който глупците са натоварили – товар от човешки същества.

Глупците наказаха сами себе си, те наказаха и всички ни. Защото може би дълбоко в душата си и ние сме като тях. И в България е същото като в Македония, същата простотия ни мъчи и нас. Същата всеобща корупция, безгрижие, немара и глупост царуват и у нас – никой не спазва изискванията, няма ред и закон, – и е чиста случайност това, че трагедията стана извън нашите граници. И същият безсмъртен балкански светоусет, основан върху жаждата за банкноти, ни води винаги към все същото потъване. Време е да помислим за това.

Затова нека да учим децата си: “Не ставайте като нас, деца! Не бъдете глупави! Не бъдете алчни! Не всичко в този живот се измерва с левчета/динарчета. Вижте ни: ние разчитахме на парите и посветихме живота си на тях – и се излъгахме, и се провалихме. Всичките ни кораби потънаха. Всичките ни надежди се изпариха. Не ставайте като нас! Корабчетата, направени от алчност, са хартиени и отиват на дъното. Качете се на друг, по-здрав кораб – кораба, направен от честност и вярност, – за да стигнете до брега, към който сте се запътили”.

Бог да прости невинните души, загинали заради алчността на един глупак – а всъщност и на всички нас, които сме като него



Тагове:   охрид,


Гласувай:
2



1. merita - Поздрав за поучителния постинг. Ще ...
13.09.2009 21:18
Поздрав за поучителния постинг.Ще добавя само , че не Бог е този , който ни наказва .Той не благоволи никога в нещактието на човека.Наказваме се ние самите , с нашите неразумни постъпки и грешни решения.Права си във всичко това , което казваш, относно , алчноста и неразумното следване на сребролюбието.Не случайно и Библията ни казва че обичта към парите е корен на всички зли неща.Не казвам че парите са лошо нещо - не.Прекалената алчност обаче е проблема.Неразумното отношение към тях.Издигането им в Бог.Докато им слугуваме образно казано , ще страдаме !Поздрав
цитирай
2. bogolubie - merita,
15.09.2009 13:20
съгласна съм с теб. Този материал не е мой, а на човек, когото не познавам. Името му е Андрей Романов и е изписано горе. Публикацията беше в сайта Православие.бг. Напоследък нямам време и набързо преглеждам нещо, което мисля, че ще заинтересува читатели и на този сайт, и ги копирам. Ето, точно на Кръстовден 14.09. публикувах нещо, което трябваше да публикувам. Както и преди съм казвала при мен всички, приели Христос за свой Господ са добре дошли. Божията воля е да ни събере в един дух, нищо, че имаме разлики в общенията. Любовта да е над всичко!
С поздрав: ЕСТИР !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710515
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031