Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 22:19 - ИЗВАДКИ ОТ ПРОПОВЕДИ НА СВ. КОЗМА ЕТОЛИЙСКИ относно смъртта и възкресението
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1762 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.12.2010 22:48



   ИЗВАДКИ   ОТ   ПРОПОВЕДИ   НА   СВЕТИ   КОЗМА
            относно   смъртта   и   възкресението  

          Господ бил поставен в гроба и веднага хиляди мъртви възкръснали, много от които били мъртви от хиляди години и те заявили, че само Христос е Син и Слово Божие, и Истински Бог, и Живот за мъртвите. Ние също, благочестиви християни, трябва отсега да не плачем за мъртвите, както правят тези, които са безбожници и неверници - онези, които не очакват Възкресението. Този свят, братя, е като затвор. Кога човек трябва да се радва - когато влиза в затвора, или когато излиза? Струва ми се, че когато някой влиза в затвор, тогава плаче и скърби, а когато напуска затвора, трябва да се радва.
          О, братя мои, не тъжете за мъртвите, но ако ги обичате, правете всичко възможно за техните души: Литургии, Панихиди, Пости, Молитви и Милостиня. И вие, жени, които носите кърпички, мокри от плач заради мъртвите, махнете ги, защото вие наранявате мъртвите и себе си.
          Естествено е човек да се роди и да умре. Ние трябва да плачем, когато се раждаме, и да се радваме, когато умираме.
          Наистина, не плачете за смъртта на малките деца, които са Ангели в Рая. Вашето дете принадлежи на Бога, и когато Той ви го е дал, Той ви е почел. Когато го е взел от вас, вие сте почетени, защото вашето дете се радва в Рая завинаги. Неуместно е да седите тук и да плачете.
           Ако царят направи детето ви везир,вие се радвате. Колко повече трябва да се радвате, когато Преблагият Бог ви е удостоил, да вземе плода от утробата ви и да сложи детето ви в Рая, да го пази и да ви го представи при Второто Пришествие по-славно от слънцето, така, че да можете да получите Възнаграждението си и да се радвате с него винаги.
           Някои, които имат дявола в сърцето си, казват, че няма Възкресение, и че никога не са виждали някой възкръснал от мъртвите. Не е ли бил всеки, преди да се роди, мъртъв? Както Господ възкресява нас от майчината утроба, така може да ни възкреси и от утробата на гроба.
          Каква разлика има между майчината утроба и гроба? Не можем ли да видим ясно Възкресението? Когато спим, не сме ли като мъртви? Какво е сънят? Една малка смърт. Смъртта е голям сън. Пшеницата, която пада на земята, ако не вали да загние и да стане на каша, няма да израсте. Така сме и ние, хората, които умираме и сме погребани в земята.
          Ако нашият Христос не беше погребан в гроб, Той нямаше да е напоил Вечният Живот и Възкресението. Не виждате ли ясно как Бог издига тревата от земята всяка година? Ние нямаме знание, братя мои, да видим всичко, което Бог ни е дарил. Така че, засега ви моля, братя, да кажете за мъртвите три пъти: "Господи, прости им и ги помилуй!"

                         жжжжжжжжжжжжжжжжжж


       Забележка:  Разбира се, ние плачем от мъка, че се разделяме с любимите си хора, не от безбожничество. Но трябва да бъдем уверени, че ще дойде ден да се съберем отново при Господа! 
      Слава, чест и величие да бъдат на името Му во век и веков!!!
                                   С обич в Христа: ЕСТИР!

           



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13715184
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031