Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2020 18:02 - Земята на Ботев и Левски
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 1865 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 25.05.2020 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

"Уви, след 30 години криминален "преход", това са реалностите..." (Д-р Свилен Георгиев, 24 май 2020 г.)


Според мен и т.нар. "фашисти" (макар не всички да са били точно фашисти, а повечето фашизоиди) и комунистите са били водени от благородно желание, което в своята същност е било едно и също за двете страни - желанието за доброто на българския народ и на България. Но това извиращо от сърцата им желание при едните се е облякло в едни идейни форми и практики, при другите - в други идеи и практики. "Фашистите" са имали една визия за бъдещето, комунистите - друга. Но и едните, и другите са искали по - светло бъдеще за народа, което се явява пресечна точка в техните разбирания за живота. Другото нещо, което е било сериозно сходство е употребата на насилие спрямо противника.
Едните са били повлияни от едни модерни за времето си идеологии (фашизъм, националсоциализъм), другите - от друга модерна идеология (комунизма). Мисля, че и за едните и за другите любовта към България и българите е стояла в основата на политическите им дейности. Поне за огромната част от тях, защото няма как да се съглася, че е възможно някой да е родолюбец и в същото време да изпълнява повеления за създаване на македонска нация. Редно е обаче да се отбележи, че много обикновени комунисти в днешните България и Северна Македония са били против македонизацията на която БКП е съдействала активно (уникално предателство в човешката история). Имали са любов към България и българите, която обаче явно не е била достатъчно голяма, за да се избегне тъй острото и раздиращо нацията противопоставяне, което достига своите върхове в годините на Втората световна война.


Аз мисля, че и поета Никола Вапцаров (в даден момент отказал се от македонизма и завърнал се към българските си корени), и ген. Христо Луков при все че са били идейни антиподи не са желаели злото на българите, а напротив. Така както Вапцаров е допринесъл за българската поезия, така и Луков е допринесъл за българските държава и армия. Двамата са се борили за българите по свой си начин. Не смятам, че Гео Милев, Смирненски и Вапцаров са желаели злото на страната си при все увлечението си по комунизма, нито че са познавали добре ужасното лице на болшевизма. Нито смятам и че е било редно комунистите след идването си на власт да осъдят толкова много хора чрез псевдонародния съд (контролиран от съветските окупатори в страната), а много хора дори да бъдат убити дори без съд и присъда (мнозина просто защото са били неудобни). Такива неща са се случвали за съжаление и преди 9 септември най-вече по отношение на лица свързани с комунистическото движение: "Клаха народа си, както и турчин не го е клал." (Антон Страшимиров). Не съм почитател нито на белия, нито на червения терор явяващи се в немалка степен резултати на провалите във войните и неосъществените национални идеали. Плод на прекомерните класови различия и на външно подстрекателство. Плод на огрубяването и ожесточаването на хората по време на бойните действия. Не одобрявам неправдите без значение спрямо кого са извършени.


Донякъде разбирам партизаните, защото тези синове на България са жадували за едно по - справедливо в социално отношение общество (а не е ли толкова по - родолюбива една добра идея, колкото по - широки маси от населението обхваща). Ширела се е бедност сред много голяма част от българите. Много хора например не са можели да си позволят да завършат средно образование, камо ли висше. Животът за мнозина е бил тежък. Патриотично ли е народът ти да си скъсва задниците от бачкане и същевременно да мизерства? Риторичен въпрос. Определени права, които имаме ние сега са следствие на социалните борби по света и у нас.
От друга страна донякъде разбирам и онези, които са се борили срещу партизаните, защото те партизаните (или поне голямата част от тях) макар и водени от благородни пориви, в заблуждението си са се били поставили в угода на чужда, имперски настроена към нас държава. Държава, която първоначално е потискала българските национални чувства на своя територия, а после и на наша територия. Държава, която първоначално ни е бутала към съюз с Хитлер, а след това ни е наказала за въпросното нещо. Макар и борещи се основно за социална справедливост* (по начина по който те са я виждали) и срещу антисемитизма също (който в България е бил за щастие в една мека форма), партизаните косвено са се борили и срещу така лелеяното и справедливо българско национално обединение. Обединение, явяващо се продължение на дългогодишните ни националноосвободителни борби. Партизанската борба е отслабвала силите на нацията ни в момент, когато тя е трябвало да бъде сплотена и класовите противоречия временно загърбени!

Относно противопоставянето между леви и десни днес: вярвам, че в течение на времето ще продължи да намалява. Поколенията се сменят... Хората също така видяха, че поне в наши дни между едните и другите политически сили няма особена разлика... И че всичко се върти главно около извличането на облаги чрез политиката. Борба за кокала. И едните, и другите не са на онази висота на която бива да бъдат. Нормално е да има инакомислие, но се надявам, че никога повече няма да се стигне до толкова сериозни противопоставяния между хора и хора, българи и българи, каквито е имало навремето (и каквито са в полза на вътрешни и външни недоброжелателни сили) и че бъдещето ще е свързано с максимално добро сътрудничество в името на оцеляването и издигането на общата ни родина.

Дали дякона Левски (икона и на "фашистите", и на комунистите, и на демократите), ако можеше да види политическите сблъсъци в България през 20-ти век нямаше отново да напише "Народе", но този път с повече въпросителни? Дали нямаше да попита: "Това ли е чистата и свята република за която се борех, българи?!"

Би било хубаво да се постигне официално и искрено помирение. Не знам в Испания доколко са преодолени емоциите плод на противопоставянията от миналия век, но предполагам хората са по - напред от нас в това отношение. Все пак е налице от десетилетия мемориал-костница, наречен „Долината на падналите - за помирение” , който е построен в памет на загинали испанци от различните враждували групи по време на Испанската гражданска война (1936 г. - 1939 г.).


"Тогава кардинал Енрике Таранкон, примат на Испанската католическа църква, изважда две кости от един от чувалите и пита Франко: “Ваше Превъзходителство, можете ли да ми кажете коя кост е на републиканец-мъченик и коя на фалангист - герой? Аз под клетва пред Библията, пред Бога и пред Олтара на тази църква не мога да ги различа и да ги разделя... Те са всички загинали в Испанската Гражданска война”. Франко остава със зяпнала уста, слисан от питането на кардинала пред официалния елит.

В огромните каменни гробници без ред и без деление на герои и мъченици биват изсипани от войнишките чували костите на войните заедно. Но Франко не преглъща обидата на дръзкия Таранкон и го отстранява от Мадрид. Кардиналът е изпратен за наказание кардинал в Толедо…" (http://epicenter.bg/article/Memorialat--Dolinata-na-padnalite---za-pomirenie--/165069/7/0 .)

Клип 1 ("Бранникъ маршъ - химн с документални кадри 1940-1944 и др.")

С младежки жар обичаме народа,
сплотени сме край българския Цар.
На свободата свята и свещена
днес Бранникът е най-добър пазач.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Клип 2 (Земята на Ботев и Левски - Христо Кърпачев)

Чавдарци (
"Марш на партизаните")

Кой люби народа поробен
и пази завета велик
завета на Левски бунтовен,
при нас нека дойде войник!

---------------------------------------------------------------------------------------------
Клип 3. "Земята на Ботев, Левски, Бенковски и Гоце".

(Trayan Ivanov: "Гуна Иванова и две момичета оставиха безмълвни присъстващите на празник осъществен до хижа Плевен над град Априлци, България."

---------------------------------------------------------------------------------------------
Клип 4. "Един народ, един отбор" - реклама на "Загорка".

"Ние сме онези, орисани да извървят дълъг път и ние сме тези, които започват отначало. Ние сме тези, които празнуват като за последно. Които заедно се радват на малко и които заедно постигат много. И когато надскачаме себе си, и когато съдбата ни обръща гръб. Ето тогава, постигаме нашите върхове. Когато се изправяме срещу същата тази наша съдба. Срещу всички несправедливости, срещу високомерието на големите... А когато падаме, ни остава единствено да се изправим отново. Да се надяваме и да вярваме, да вярваме до последно, а и след това. Защото сме българи, всички сме един отбор. Един народ - един отбор.


Бележка:

*
"Макар и борещи се основно за социална справедливост..."
Не намирам за особено справедливо да бъде национализирано имущество, което е трупано в течение на години, с честен труд, пестеливост и е резултат от добри бизнес умения. Ако ли нещо е придобито незаконно бива да се отнеме в полза на държавата. Мисля още че е добре да има по - големи данъци за богатите спрямо сега (в България специално, мнозина от тях са незаконно забогатели или наследници на такива хора). Както и държавата да участва по - сериозно в икономиката (да има държавна петролна компания и т.н....), но не смятам за удачно да се национализира наред и да се ограничава стопанската инициатива на гражданите, както се е направило навремето. Бива да се търси баланс. Не да се подхожда крайно и опростенчески.














Гласувай:
6



1. barin - Здравей, Храниславе. Ботев и Ле...
26.05.2020 06:19
Здравей, Храниславе. Ботев и Левски са наши основни герои. Като бях малък те бяха оставени на заден план, за сметка на Георги Димитров и други.
Поздрави!
цитирай
2. syrmaepon - Партизаните - да, но те са мъртви и ...
26.05.2020 13:23
Партизаните - да, но те са мъртви и благодарения на техния идеализъм други се маскират като техни следовници за да крадат. Много е трудно припознаването на героите, особено онези които остават винаги само "българофили". Това за мен е истинския маркер за нечия политика щом запее нечия "филска" песен. От друга страна съдбата на България е може би такава, че редуването на ту един политически блок, ту друг е начин на самосъхранение.
цитирай
3. hranislav - Блоковете
26.05.2020 19:37
България е вкарвана в разни блокове без да бъде питан българския народ. Имаме склонността да сме най - верни съюзници на този или онзи. Не сме голяма сила, но бихме могли да водим по - независима политика от тези, които водим и сме водили.
цитирай
4. barin - Напълно независима политика няма ...
26.05.2020 19:50
Напълно независима политика няма как да водим, но донякъде да е независима можем. Трябва да си отстояваме интересите и да не се лепваме за някоя държава, както преди за Германия до Втората Световна война, за СССР до края на миналия век, а сега за САЩ. За пример служи Швейцария и Скандинавските държави, които се ръководят от собствените интереси и не се интересуват от блокове и съюзи.
цитирай
5. hranislav - И Сърбия
26.05.2020 20:01
Сърбия мисля, че поне в сравнение с нас водят по - независима политика. Понеже са по - близки с Русия и Китай, но като че ли не чак толкова близки и съобразяващи се колкото ние със САЩ и ЕС (не съм много наясно, но все пак не членуват в блокове). Турция и Гърция са в НАТО, но си купуват руско оръжие (освен западно). Гърция не изпрати през 2003 г. войски в Ирак. Румъния преди 1989 г. е водила по - независима политика (предполагам отчасти защото е по - голяма държава, но едва ли само заради това).
цитирай
6. krumbelosvet - За "най-голямото предателство в историята"
26.05.2020 23:23
Вие, hranislav, дарявате със собствен НЮАНС какво? Дарявате с нюанс за благородство ПРЕЗРИТЕЛНАТА АМЕРИКАНСКАТА ТЕЗА фаш=ком. Теза изобретена в САЩ, за да се отнеме на СССР ореола на ПОБЕДИТЕЛ на фашизма. Ореол БЕЗСПОРЕН, преди пропагандата да повтори милиарди пъти споменатата теза.
Да, масовото производство на оръжия създаде ТОТАЛНАТА война и нужните тотални режими (идеологиите са "надстройката"). Които режими съществуват ДО ДНЕС във всички силни държави начело със САЩ, НАЙ-ТОТАЛИТАРНАТА държава, защото се управлява от ФРС, една ЧАСТНА банка извън всяка изборност (и с тайна етническа идеология).
Прекратявам увода, за да премина на "предателството".
Над Коминтерна е бил СТАЛИН. След като изслушал по Македонския въпрос нашето и Титовото становище, СТАЛИН решава да подкрепи Тито, вероятно за да запази излаза на СССР към Адриатика. Нашите не могат да гъкнат повече, защото сме били СЪЮЗНИК на Хитлер и сме участвали в ОКУПАЦИЯТА на Гърция и Сърбия, а те искат Пловдив и София. А и Тито и Гърция са АНГЛИЙСКИ протежета, а наша ЕДИНСТВЕНА опора срещу тях е същият тоя Сталин, който не може да не калкулира и английския натиск. ТОЙ казва на нашите в прав текст, че ТРЯБВА И МОЖЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ МАКЕДОНСКА НАЦИЯ, както ТОЙ е създал Азербайджан (за да не решат азерите, че са турци). Нашите НЯМАТ СИЛАТА да опонират повече. Черна неизбежност.
Това е то "предателството". И причината е, че сме били СЪЮЗНИЦИ на Хитлер и окупатори, и някой наши простаци НАИСТИНА са правили някой диващини, както се случва при всяка окупация. А нашата единствена опора срещу Англия, сърби и гърци е същият тоя Сталин!!!
А началото на ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА у нас слага СТАМБОЛОВ с РАЗСТРЕЛА на политическото русофилство. Това е готовата почва за двете национални катастрофи. Третата е предотвратена в последния момент от комунистите и техните партизани.
А Ботев още в 1875-та пише, че гръцките и сръбските действия в Македония са стигнали до там, че ако така продължи още 5 (пет) години, "Македония е изгубена за назе".
цитирай
7. hranislav - Защо
27.05.2020 18:11
Защо да съм сложил знак за равенство между фашисти (каквито реално в България са били много малко) и комунисти? Писах, че при повечето от тези хора движещият мотив е бил благороден.
цитирай
8. krumbelosvet - Тривиално-вярно е,
27.05.2020 22:40
че всеки ПРОВАЛ може да бъде с благородни подбуди. Даже клането на комунисти и земеделци от УТАЙКАТА на офицерството е "в името на България". Гражданската война в България е запалена от Стамболов, кумир до днес на "десните", донесли две национални катастрофи, докарали до трета, и СЕГА оръдие на четвъртата, най-страшната.
На нас НЕ НИ ПОЗВОЛИХА помирение. Когато имаше правителство на цар, комунисти и турци, ЕВРОПА го свали със спиране на траншовете за НЕДОКАЗАНА ДО ДНЕС корупция и докара на власт... ББ, и вече 10 години подкрепя същия тоя ББ, затънал до гуша в корупция.
А УСЛОВИЯТА за корупция ги създава същата "Европа". Дали неумишлено? Едва ли. Да развращаваш ВРАГА СИ, е стара тактика, прилагана срещу индианците със същата цел - да им вземат ЗЕМЯТА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641865
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031