Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2018 11:57 - ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ В ЕС - ИЛЮЗИЯ ИЛИ РЕАЛНОСТ
Автор: stoyanov01 Категория: Политика   
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.03.2018 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   "Това което правим под егидата на ЕС за Западните Балкани, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция, нито срещу който и да е от съседите ни". Този категоричен отговор беше даден от премиера Борисов, във връзка с политиката ни по отношение на Западните Балкани. 

Какво обаче трябва да знаем за тази политика? Още преди стартиране на българското европредседателство, темата за "Западните Балкани като част от ЕС" започна да придобива големи размери. В началото, много хора - изследователи, социолози, политолози, политици, дори и самият аз, бяхме много скептични по темата. Каква е ползват да говорим за обединение на Балканите, като се имат предвид всички предпоставки за обратното. Балканите са място, което е белязано с големи етнически, религиозни, политически и др. различия.  Не случайно, тази част на света носи и
прозвищата "барутен погреб" и "задният двор на Европа".. 
image

   България обаче смело постави темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа и тя се наложи като една от важните точки. Как обаче се стигна до това? Важно е да се вземе предвид, че всяка страна-членка, която получи правото на европредседателство, в малка или голяма степен засяга и регионалната политика ( справка - Франция и Средиземноморския регион). Това се налага по чисто обективни причини, за развитието не само на една страна, не само на един регион, но и на целия ЕС. Именно затова, темата за Западните Балкани получи такъв отзвук.

  Второ - какво точно се случва в момента в западната част на Балканите? През последните 20, дори 25 години, този регион в голяма степен е оставен на произвола на съдбата. Именно затова, през последните няколко години се забелязват различни опити за влияние от определени сили : Русия и Китай. Русия има традиционно близки отношения със Сърбия, инвестира солидно в тази държава и отказва да признае Косово, за кеф на сръбските националисти. Сръбският президент Вучич често е заявявал, че Сърбия не би подкрепила санкции срещу Русия и като цяло, не би се обърнала срещу руската федерация. Руските енергийни гиганти влияят на всички страни, надправарата във въоръжаването, която продължава и до днес, но с по-малки и тихи стъпки, няма как да не стресне балканските лидери, които са в непосредствена близост до Русия..и те винаги имат едно наум. Да не забравяме и простотата на отношенията от близкото минало - ние даваме на руснаците една стока, те ни предоставят друга. Или пък ние плащаме и получаваме или обратното, без всички видове закони, правила, документи и въобще тежък бюрократизъм, на който сме свидетели днес от ЕС..
image
  За разлика от Русия, която прави шумни стъпки на Балканите, които би трябвало да оттекват в Брюксел и Вашингтон, то Китай тихо стъпва на Балканите и извършва интересна външна политика в този регион. От няколко години с китайски пари се правят определени инфраструктурни проекти. Пристанището в Пирея (Гърция), жп линията Белград - Будапеща, ремонтитане на мост над р.Дунав в Белград за над 250 милиона евро и др. Това са проекти, осъществени с китайски и пари и участващи китайски фирми с китайски работници. От Пекин ще продължават с тази политика, обвързвайки се все по-тясно със страните както от Балканите, така и от Източна Европа. Дали обаче, бедните страни от Западните Балкани ще бъдат "бананови републики" за Китай в близкото бъдеще? Предстои да разберем. 

  Не на последно място е и опасението от радикализиране на Балканите. Все пак, Турция води война на своите граници, Ердоган не крие своите стремежи към възродяването на Османката империя, а Европол преброи 800 бойци на Ислямска държава от Западните Балкани. Точно в момента, този регион е идеалното място за плацдарм и предстоящи военни действия срещу Европа. 

   Именно затова, най-после на ЕС му светна сигналната лампичка и реши, че все пак има нужда от диалог за Западните Балкани. Стартираха срещи, конференции, общи планове.. Въпреки това обаче, страните от този регион все още са много далеч от членство в ЕС. Най-рано това може да стане след около 8-9 години, в зависимост от готовността на дадена страна да се присъедини към европейското семейство. Именно затова, единственото което може да получат тези страни сега е потупване по рамото за напредъка си и обещания за бляскаво европейско бъдеще (след 2025г). В коя посока обаче ще поемат Западните Балкани? 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov01
Категория: Други
Прочетен: 41595
Постинги: 14
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031