Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2015 19:36 - В САЩ обявиха война на безплатните минибиблиотеки https://anonybulgaria.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1587 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В САЩ обявиха война на безплатните минибиблиотеки  

В цяла Америка хората изнасят пред домовете си книги за колективно ползване. Но властите не харесват, че тази доброволна и безплатна дейност се извършват без тяхното изрично разрешение

 Автор: Конър Фридерсдорф, CityLab

image

В САЩ и други страни безплатните библиотеки набират популярност

Преди три години Los Angeles Times публикува жизнеутвърждаваща статия за движението за създаване на „малки безплатни библиотеки“. Идеята е проста: любител на книгите поставя пред дома си кутия или лавица с книги. Съседите идват, разглеждат ги, избират някоя от тях и след това донасят друга в замяна. Главен герой в статията е 76-годишният Шърман Оукс от щата Калифорния, който реализирал идеята и забелязал как благодарение на книгите „непознати хора са му станали приятели, а някога безличният район се е превърнал в общност“. И признава, че „за 30 години живот в този район никога не съм имал толкова много познати, колкото след първите три седмици на откриването на библиотеката“. Всъщност първата безплатна „библиотека“ се появила през 2009 г., когато жител на щата Уинсконсин създал такава в памет на своята покойна майка любителка на книгите. И вдъхновил много последователи в САЩ и в други страни. Много от минибиблиотеките дори са показани на специална онлайн карта.

За съжаление има определена категория американци, които искат всеки въпрос от живота на квартала или района да бъде задължително регулиран. Към тази категория спадат най-вече политиците и всякакви видове чиновници, които въпреки своето късогледство, ограниченост, закостенялост и липса на здравомислие, имат огромни правомощия. И точно те са решили, че трябва да вземат крути мерки срещу безплатните мини-библиотеки. И така един прекрасен ден при Спенсър Колинз, организирал такава библиотека в град Лийууд, щата Канзас, се появили общински чиновници, които обявили, че при тях са постъпили няколко жалби. Те определили библиотеката като „нелегална дворна пристройка“ и предупредили Колинз, че ако не я махне в едноседмичен срок, ще бъде глобен.

Подобни сигнали започнали да идват от различни краища на САЩ. Los Angeles Times остро реагира на един от случаите. „Почти никъде в САЩ не са решени проблемите с престъпността, с огромното количество бездомни, с рушащата се инфраструктура, но два града се хвърлиха на битка с един от най-сериозните „проблеми“ – районните безплатни библиотеки, в които жителите могат да си обменят книги. Общинските власти на Лос Анджелис и Шривпорт, щата Луизиана, заявиха, че собствениците на тези самоделни библиотеки нарушават местното законодателство и трябва веднага да ги премахнат или да ги преместят в друг район“, пише вестникът.

Собствениците обаче не се предават лесно. Los Angeles Times описва битката на един актьор на име Кук, организирал библиотека край пътя, в която ясно личи до какъв абсурд е стигнала ситуацията. Авторът пише: „Тъй като по-рано съм описвал забраните за градини край пътищата, знам от какво се водят общинските власти – не трябва да се заграждат пътища и да се препятства движението на автомобилите на аварийните служби, да се закрива хоризонтът на шофьорите, да се пречи на пешеходците и на отварянето на вратите на транспортните средства. Но библиотеката Tenn-Mann се намира до спирка, имаща четири изхода в четирите посоки, следователно нито едно от гореописаните препятствия не съществува. Във връзка с това няма как да не спомена корените на дървото, растящо до тротоара срещу къщата на Кук. Те не са подрязвани от 45 години, в резултат на което асфалтът по тротоара се е разместил. Това създава очевидно и опасно препятствие. Общинските власти всяка година плащат милиони компенсации на пострадалите, но не сколасват да подрежат корените, за да спестят и страдания, и пари. Но ако си поставите безплатна библиотека, при вас тутакси ще дотърчат представители на властите.“ Журналистът се свързал с представител на общината, който му обяснил, че „библиотеката на Кук може да остане на същото място, ако той получи специално разрешение за това“. Ето такова общество сме си построили – за да можем свободно и безплатно да си разменяме собствените книги със съседите, трябва да получим специално разрешение от представителите на държавната или общинската власт! И тези чиновници ни предлагат да отделим от оскъдните си фондове за поддръжка на общодостъпни произведения на изкуството пари, за да издържаме ненужен щат от чиновници, които да ни висят на шията и да контролират дейност, която се осъществява безплатно и доброволно! И от която, без никакво съмнение, има полза за цялото общество. Прекрасната библиотечна инициатива никога не би получила подкрепата на толкова много хора, ако всеки, който реши да се включи в нея, трябва да си вади разрешително и то срещу заплащане. Защитниците на всякакви лицензионни и разрешителни режими твърдят, че всички закони за зониране и строителни норми са нужни, за да няма нефтопреработващи заводи например до детски градини, за да не падат неправилно сложените електропроводи върху къщите ни при земетресение и т.н. Аз, както и много други, подкрепям подобни закони за зониране и строителни норми. Но не трябва да си либертарианец, за да се обявиш против, когато властта, дадена на правителствата за решение на такива въпроси, се използва, за да се възпрепятства абсолютно безобидна дейност, срещу която никой не възразява.

В Шривпорт жителите на различните микрорайони гневно протестираха срещу действията на местните власти и дори се стигна до гражданско неподчинение. „В знак на протест срещу закриването на безплатната минибиблиотека на „Уилкинсън стрийт“ художничката Катрин Ашър изнесе пред своята къща лавица с книги. Над нея виси плакат с надпис „Свободен обмен на книги – вземи една и донеси друга в замяна“. Така тя протестира срещу уведомлението, което собствениците на минибиблиотека Рики и Тереза Едгъртън са получили от отдела по зониране към градската градоустройствена комисия. В него се настоява Едгъртън незабавно да прекратят своята дейност, тъй като обмяната на книги е явно нарушение на закона за зонирането. В противен случай делото ще бъде пратено в градската прокуратура и срещу тях ще бъдат взети допълнителни мерки“, пише Shreveport Times. В крайна сметка след протестите е било взето решение мерките да бъдат отменени и градските власти разработват ново постановление за зонирането.

Някога Алексис де Токвил, бивш външен министър на Франция, написа: „Винаги съм се възхищавал от необикновеното майсторство, с което жителите на САЩ успяват да предложат общи условия и да убедят огромно количество хора да ги спазват доброволно“. Със своите минибиблиотеки американците следват тази вековна традиция. А тези, които злоупотребяват с общите закони, за да забранят тези библиотеки, позорят своята нация.

Минибиблиотеките може да са модерни…

image

image

… а може да са и съвсем обикновени.

Бележка на редактора: На пръв поглед това е една доста тъпа статийка. Обаче тя илюстрира една тревожна тенденция. Тенденцията според която питейната вода трябва да се плаща, жилището трябва да е под наем, раждането струва пари. Мястото за гроб – много пари. Въпреки че, има свобода на придвижване на хора, стоки и капитали – колко от хората ще могат да си плащат тол-таксите или данъците на колата, за да пътуват? Въздухът също трябва да се обложи с данъци – какво е това – да се диша на воля? Та така и с  книгите – как така една книга ще си я купи само едни, пък ще я четат няколко човека. Чиста загуба си е това. Знанието – пари струва, който няма пари – няма знание, няма за него научни достижения, няма „блага на цивилизацията“. Но има и още нещо интересно. Не се знае дали в някоя от тези „народни библиотеки”, няма да се промъкне някой политически „некоректна” книга? Недай си Боже, някое малко дете американче, което тамън е заобичало гей-двойката, която го отглежда, да прочете приказката за Пепеляшка? Представете си травмата в неговата крехка психика, когато разбере, че може мъж и жена да се женят и да живеят като семейство. Друг пример – представете си че от някоя такава библиотека изпаднат трудовете на Карл Маркс? Или нещо още по апокрифно – примерно стар учебник по история?  Или стари снимки? Но, да не ги мислим американците. Те си живеят в най-свободната и най-демократичната държава. Кога ще ги стигнем и ние? И как ще ги стигнем американците?

А трябва ли …

Източник: segabg.com





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19700914
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031