Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2011 14:44 - Родови белези на тоталитарната държава
Автор: alexanderherzdorf Категория: Политика   
Прочетен: 2995 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.05.2011 08:12


  

-          еднопартийна система – независимо дали партията се казва КПСС, НСДАП или Кампучийска партия на труда, нейната цел е винаги една: отстраняване, забраняване или унищожаване на всички други партии и налагане на своята идеология на цялото общество по насилствен начин

 

-          премахване на една от най-важните черти на модерната държава, разделението на властите – партията обсебва целия държавен апарат и поставя под своя контрол трите власти( законодателна, изпълнителна и съдебна). Обсебвайки цялата власт тя прави своеобразно сливане на себе си с държавата, като по този начин се получава един нов хибрид, много добре обрисуван от Адолф Хитлер „Когато партията стане държава...”. Във всеки случай, било в Германия или в СССР, държавата се оказва изцяло ръководена, подчинена и ограбвана от управляващата партия.

 

-          механизми за терор и тотален контрол – терорът се извършва под две форми, морална и физическа. Физическата форма се извършва чрез специални структури, които имат само една цел: да унищожават всички врагове на партията-държава, което често пъти достига до чудовищни размери( репресиите на Сталин и терорът на Пол Пот например). Моралната форма на терор се извършва чрез пропагандна машина и ежедневно промиване на мозъците чрез лъжи и манипулация. Тук може да се спомене крилатата фраза на Владимир Ленин „Една често повтаряна лъжа става истина”. Историята също се превръща в оръжие на партията за промиване на мозъците на населението. Всеки опит за инакомислие, противоречащ на генералната линия на партията бива строго наказан.

 

-          Тоталитарната система налага пълен контрол над икономиката, като използва като свои инструменти подчинените й профсъюзи и казаонни организации

 

-          Откъснатост от света с така наречената „желязна завеса”(термин, въведен от белгийския социалдемократ Емил Вандервелд, за да опише изолацията на Съветският съюз от останалия свят). Желязната завеса и изолацията става друга предпоставка за партийната пропаганда, която успява да убеди своето население, че животът в страната е пролог към рая, а навсякъде извън нея е ад за трудещия се човек.
image

image

image


image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 707817
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930