Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2019 11:24 - Скръбна вест: Отнеха лиценза на любимата за елита банка
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2019 11:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Скръбна вест: Отнеха лиценза на любимата за елита банка

Публикувано на 18.11.2019  в България/Свят

https://bultimes.com/%d0%a1%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b  

Европейската централна банка (ЕЦБ) след поредица скандали в петък отне лиценза на австрийската Meinl Bank – отскоро заради скандална слава преименувана на Anglo Austrian AAB Bank AG.

Предполагам, че тази стъпка има връзка и с разследването на OCCRP (световна организация на разследващите журналисти), което утре ще бъде публикувано. В него се сочат редица данни и документи за шестгодишна дейност на банката като част от световна криминална мрежа. Мотивите за решението на ЕЦБ са пране на огромни суми пари и невярна отчетност.

БАНКАТА

Институцията води началото си от 1923 година. Основана е от виенския крал на кафето и кафенетата Julius Meinl, а сега начело на династията е Julius Meinl V. И пак сега, в новите времена дирите на капитала й се губят на толкова харесвания от българските олигарси и борчески босове офшорен банков остров Аруба -25 банки, регистрирани там и над 300 филиали на др. банки. Макар че някои губят живота си там като световния наркомафиот – българина Поли Пантев (описал съм историята в „Тайните на големите играчи”). Самият Julius Meinl V беше арестуван и съден по подозрение в мошеничество за срива на дирижиран от него инвестиционен фонд за 5 милиарда.

В тази банка години наред родните олигарси и политици влагаха парите си. И надали някой по света, освен мен щеше да се втренчи в нея, ако в трезорите й и по сметките не попаднаха и парите на отстранения с протести и кръв от властта бивш украински президент Виктор Янукович, неговото семейство и приближените им.

Може би заради това се разписаха и световните медии. Според Форбс около 50 милиарда долара са парите, които са източени от Украйна и прехвърлени навън в световната пералня. Става дума и за десет украински банки, обезкървени с такива операции от така нар. им собственици – подставени лица на върхушката около Янукович.

Пак в петък, наред с отнемането на лиценза, украинските власти обявиха за световно издирване милиардерът Константин Живаго заради едни 113 млн. долара, изсмукани от банката му в Украйна, преминали през австрийската пералня Meinl Bank Bank и люксембургската банка Frick&Co. Споменавам Живаго, понеже той е много собственик на много големи производствени активи у нас.

Австрийската банка се сочи като част от глобална световна структура за пране на пари и финансиране на тероризма (да, има и такива твърдения) В последно време големи суми пари са източени и от прибалтийските страни.

През тази банка всички родни олигарси, вкл. и двете арестувани наскоро семейства, претакаха парите си. Пак през нея текат и мънитата на политиците ни – министри: поне от четири правителства насам.

На челно място на сайта на банката се чете съобщение, в която банкерите се кълнат, че са оттеглили от „тази дейност”, че сами са се отказали от банкирането и ще се свържат с клиентите си, за да „завършат приключването на банковите операции с тях”.

Е, това приключване няма как да приключи.
Притежателите на пари там ще изгорят с много и много.
За родния елит – около 800 милиона долара и евро.
Както се казва при смърт – бог да ги прости!

 Григор Лилов, Фейсбук




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39746869
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031