Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 11:12 - НЧ "ЕПИСКОП ЙОСИП ЩРОСМАЙЕР-2009"
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2335 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.04.2012 10:18


            Народно читалище „Епископ Йосип Щросмайер-2009“ е учредено на 16.03.2009 г.- фирмено дело 220/2009 г. и включено в регистъра на народните читалище на Министерство на културата под код №3424 от 10.06.2010 г. на територията на район „Илинден“- София.

                Читалището носи името на големия приятел и благодетел на българите, хърватският духовен, обществен деец и политик епископ Щросмайер. Един от много му заслуги е издаването през 1861 г. на сборника на братя Миладинови „Български народни песни“- един от стълбовете на българското Възраждане.

                Читалището е независимо, самоуправляващо се културно-просветно сдружение, неполитическа обществена организация, открита за свободно членуване на доброволни и равноправни начала на всички физически лица без ограничения на възраст, пол, политически и религиозни възгледи и етническо самоопределяне. Целите на читалището са за задоволява потребностите на гражданите, свързани с развитието и обогатяването на културния, обществения и просветния живот на населението в България и по света.

                За да може читалището да функционира нормално е необходимо то да има свой дом. Столична община и район „Илинден“ имат изключително добро отношение и имаме тяхната подкрепа. Единственото, което е необходимо, е Министерство на културата да отпусне субсидия, която е символична.

                Чрез подписка, която продължава, имаме подкрепата на над 500 души, живеещи в район „Илинден“, както и на живеещите в Дома за ветерани на културата.

                Обръщаме се към всички Вас да ни подкрепите пред Министерство на културата, от което зависи читалището да функционира нормално. Въпреки липса на дом, читалището има ежемесечна дейност, за която получаваме подкрепа на част от читалищата в район „Илинден“, като използваме тяхната база и сгради. От дарения до този момент читалище „Епископ Йосип Щросмайер-2009“ разполага с 1884 тома различна литература. От 2010 г. съвместно със Столична община район „Илинден“ читалището организира в парк „Света Троица“ в едноименния квартал на София на откритата естрада тържеството по случай Деня на славянската писменост и култура 24-ти май.По инициатива на читалището в София е издигнат паметник на епископ Щросмайер.

                Секретар на НЧ „Епископ Щросмайер-2009“

Трифон Павловimage

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1161875
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595