Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2016 01:04 - АКАТИСТ НА СВЕТИТЕЛ ЛУКА, ИЗПОВЕДНИК, АРХИЕПИСКОП КРИМСКИ И ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 13065 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кондак 1

 

На избрания изповедник на Православната вяра, светител Лука, нека поднесем всеумилно пение. О, светителю Лука, ти си просиял в Кримската земя като светозарно слънце, претърпял си гонения за Христа и така, прославяйки прославилия те Господ, ни беше връчен от Него като нов молитвеник и помощник. И понеже имаш велико дръзновение пред Владиката на всичко видимо и невидимо, избави ни от нашите душевни и телесни немощи. Укрепи ни в точното изповедание на светата ни Православна вяра, за да ти пеем в умиление:

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Икос 1

 

На ангелите събеседниче и на човеците наставниче, преславни Лико! Ти, подобно на свети евангелист Лука, на когото си и достоименит наследник, си приел от Бога дара да цериш човешките ни болести, да лекуваш недъзите на ближните си, и така много си се потрудил, макар и сам да си живял във всяка телесна немощ. Затова като прославил себе си с добрите дела на нашия Небесен Отец, ти пеем в умиление така:

Радвай се ти, който от младини си предал своя разум на благото Христово иго; радвай се, защото ти си се явил като пречестно обиталище на Пресветата Троица.

Радвай се ти, който си наследил блаженството да бъдеш винаги милостив; радвай се, защото по вярата ти в Христа и богодаруваното ти знание, си изцерил много недъзи.

Радвай се, милосърдни лекарю на страдащите от телесни болести; радвай се, защото по време на война си изцерявал много пълководци и войни.

Радвай се, добър наставниче на лекарите; радвай се, бърз помощниче на нуждаещите се.

Радвай се, утвърдителю на Православната Църква; радвай се, звездо, просияла над нашата земя.

Радвай се, похвала на кримското паство; радвай се, украшение на град Симферопол.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 2

 

Виждайки в човеците като в огледало славата на Твореца на всичко Бога, когато ги лекуваше, към Него винаги с духа си се издигал, Богомъдри. Така и нас просвети със светлината на твоя Богопросветен разум, за да пеем заедно с теб: Алилуия!

 

Икос 2

 

Като си просветил разума си със светлината на Божественото учение, всехвални Луко, и като си отхвърлил всяко плътско мъдруване, предал си се с разума и волята си на Господа, а също така си се уподобил на апостолите, които когато чули Словото Господне: „Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци”, оставили всичко и тръгнали след Него. Така и ти, свети, като чу призоваващия те на служение господ Иисус чрез раба Му Архиепископ Ташкентски Инокентий, прие свещенство в Неговата Църква. Затова те облажаваме като богомъдър наставник и ти пеем така:

Радвай се ти, който си бил всегдашно веселие на своя ангел-пазител; радвай се, защото никога и с нищо не си го опечалил.

Радвай се ти, който си преуспявал в учението и още в младите си години си посрамял мъдреците на този век; радвай се, защото не си имал нищо общо с тези, които вършат беззакония.

Радвай се, съзерцателю и проповедниче на Божията премъдрост; радвай се, златоречиви учителю на истинското Богословие.

Радвай се, пазителю на апостолското предание; радвай се, свеще, запалена от Бога и прогонваща мрака на нечестието.

Радвай се, звезда, която ни показва пътя на спасението; радвай се, ревнителю на светото Православие.

Радвай се, изобличителю на разколниците и еретиците; радвай се, посредниче наш на Господа, който ни измолваш оправдание от Него.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 3

 

Като си приел още тук в кратковременния живот дара на силата на Божията благодат, ти, свети Луко, си изцерявал всички, прибягващи към теб, а и сега изцеряваш не само телесните, но и душевните недъзи на всички, които ти се молят и с вяра пеят на Бога: Алилуия!

 

Икос 3

 

Имайки постоянна грижа за спасението на поверените ти от Бога люде, блажени Луко, пастирски си ги наставлявал. Затова приеми от нашето усърдие тези достойни за тебе похвали:

Радвай се ти, който си изпълнение на Божествения разум; радвай се, защото си бил осенен от благодатта на Светия Дух.

Радвай се, подражавал на Христа в бедност и скромност; радвай се, добри пастирю, който като Добрия Пастир – Христос – си търсил и завръщал заблудилите се овце по планините на суемъдрието, а най-вече тези, които се отклонявали от Православната вяра.

Радвай се ти, който като щит защитаваш благочестивите; радвай се, непоколебимо основание на Православието.

Радвай се, твърд камъко на светата ни вяра; радвай се, изкоренителю и изобличителю на душепагубното неверие и зловредното обновленчество.

Радвай се, мъдър помощниче на подвизаващите се в Иисусовата молитва; радвай се, приятно молитвено кадило.

Радвай се, тихо пристанище на прокудените от този суетен свят; радвай се, че като си приел кръста, си последвал Христа.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 4

 

Буря от вълнение и благочестиви помисли те връхлетя, верни рабе Божий, когато Сам Господ те посочи да бъдеш епископ на град Ташкент и ти, предавайки се изцяло на Христа Бога, Му благодари всесърдечно и каза: „Благословен Бог, Който излива Своята благодат над мене, когото призова за Свой архиерей!” И Му пееше: Алилуия!

 

Икос 4

 

Слушайки за доброплодните добрини на душата ти, светителю Луко, православните люде те видяха като достоен първоиерарх на паството им, гонено от безбожните власти, като съсъд на Божествената неоскъдняваща благодат, която лекува всички немощни, изпълва със сила и укрепява слабите и удивлявайки се на Божия промисъл за теб, принасяха ти тези похвали:

Радвай се, архиерею, приел наречените от Самия Господ; радвай се, че и в надписаната за теб книга в епископски сан бе посочен.

Радвай се, украшение на йерарсите; радвай се, добри пастирю, защото си бил готов да положиш душата си за своето словесно стадо.

Радвай се, многосветли светилниче на Църквата; радвай се, съпричастниче на Апостолите.

Радвай се, украшение на изповедниците на вярата; радвай се, отхвърлил всяка грижа за себе си.

Радвай се, утешителю на скръбните; радвай се, защото си състрадавал на людете в техните притеснения.

Радвай се, наставлявал търсещите спасение в истинското учение; радвай се, защото не си посрамил това учение с живота си.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 5

 

Приел епископски сан по благословение на патриарх Тихон в дни на страшно гонение срещу изкупените от вечната смърт с Божествената кръв на нашия Спасител, ти, светителю Луко, във всичко си бодърствал, скърби си претърпял, дело на благовестник си извършил, службата си добре си изпълнил, пеейки на Бога: Алилуия!

 

Икос 5

 

Ангелските чинове се удивиха на великия ти подвиг, сторен съгласно заповедта на Господа: „Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е Царството небесно!” Понасяйки безропотно и с голяма сърдечна сила заточение и изгнание в Сибир заради Името Господне и светата Христова Църква, с велико търпение подготви своето спасение, назидавайки верните със собствения си пример. Затова като те почитаме усърдно, честваме паметта ти с тези похвали:

Радвай се, светило, поставено на Църковния светилник; радвай се, защото върху теб се изпълни словото на Писанието: „Любовта е дълготърпелива”.

Радвай се, че си запретил на верните да те защитават с човешка сила; радвай се, защото си се покорил на властите, предавайки се доброволно на войниците.

Радвай се, пострадал от неправедната клевета; радвай се, тръгнал смирено и безропотно на заточение.

Радвай се, изгонен от поверената ти Ташкентска епархия заради Евангелската правда; радвай се, защото врените страдали по теб с голяма любов и те оплаквали.

Радвай се, изпонаранен и оскърбен заради разпнатия Господ; радвай се, затворил устата на лъжливите безверници.

Радвай се, защото си проповядвал и в изгнание небесните истини с праведната си уста; радвай се, защото заради великото ти търпение мъчениците ликуваха на небесата.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 6

 

Велегласен проповедник на тайните на Пресветата Единосъщна и Неразделна Троица си бил по време на твоето сибирско изгнание, светителю Луко, когато затворен в тъмница, си търпял глад и студ в мразовитите северни страни, а още понасял си жестокостта на безбожните клеветници. Затова Кримската църква те облажава и величае дадените ти от Бога милости, защото си приел дара да изцеряваш душевните и телесни недъзи, та всички с едно сърце и с една уста да възхваляват Бога заради тебе, пеейки: Алилуия!

 

Икос 6

 

Като лъчезарна звезда си възсиял над карсноярското и тамбовско паство, озарявайки душите на верните и прогонвайки тъмата на нечестието и безбожието, и над тебе, свети отче, се изпълниха Христовите слова: „Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене”. О, ти, който изпълняваш с усърдие архипастирското си служение и беше гонен от град в град, търпеше клевети и поругание, насищаше с росата на евангелската проповед всички гладуващи и жадуващи за правда, приеми тези наши похвали:

Радвай се, наставниче на всички, които искат на наследят Небесата; радвай се, истински ревнителю на Божията слава.

Радвай се, непобедим Христов войне; радвай се, че си претърпял унижения и си бил хвърлен в тъмница заради Христа, нашия Господ.

Радвай се, верен подражателю на Христовото смирение; радвай се, вместилище на Светия Дух.

Радвай се, влязъл в радостта на нашия Господ заедно с мъдрите, които държат светилниците си запалени; радвай се, изобличителю на користолюбието.

Радвай се, показал гибелното влияние на гордостта; радвай се, призовал мнозина беззаконници към покаяние.

Радвай се, посрамил клеветника-сатана; радвай се ти, чрез когото Христос се прослави.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 7

 

Като си поискал, изповедниче Луко, да извършиш достойно подвига, възложен ти от Бога, надянал си Божието всеоръжие на правдата и си повел невидима бран срещу светоуправниците на този свят, срещу поднебесната злоба, като си се препасал с пояса на истината и си се облякъл в бронята на правдата, угасил си стрелите на лукавия, пеейки на Създателя и Бога: Алилуия!

 

Икос 7

 

Беззаконните и безбожни човеци те прогониха в далечна и тежка каторга, светителю Луко, когато подигнаха ново гонение срещу Православната Църква, а там, намирайки се на ръба на смъртта, от Божията ръка си бил избавен и заедно с апостол Павел си въззовал: „Дори до тоя час и гладуваме, и жадуваме, и ходим голи, и ни бият по лице, и се скитаме, и се трудим, работейки с ръцете си. Злословени – благославяме; гонени – търпим; хулени – молим се. Станахме като измет на света, измет за всички досега”. Като те почитаме и ние, така те облажаваме:

Радвай се, блажени изповедниче Христов; радвай се, претърпял лют мраз.

Радвай се, защото Господ те е запазил от явна смърт; радвай се, защото във всичко си бил самоотвержен и крепък Христов войн.

Радвай се, връчил душата си на Жениха Христос; радвай се, виждал винаги пред себе си Разпнатия на кръст за нас Господ.

Радвай се, пребъдвал всякога в бдение и молитва; радвай се, ревнителю на Единосъщната Троица.

Радвай се, бърз лекарю, който даром лекуваш всяка болест; радвай се, защото обличаш голите и снабдяваш с покрив бездомните.

Радвай се, защото изцеряваш костите и ги правиш здрави от неизлечимите гнойни рани и болести; радвай се, защото по твоята вяра и благодарение на лекарските ти трудове, мнозина разслабени се изцериха.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 8

 

Странник на тази земя си бил, изповедниче Луко, и си се подвизавал във въздържание и чистота. Когато пък отечеството ти беше в опасност от нашествието на иноплеменници, ти си показал своята евангелска любов, трудейки се денонощно в лазарети и болнични стационари, лекувайки ранените на бойното поле офицери и войници, и така си удивил дори враговете си със своята любов и непаметозлобие, като си обърнал и мнозина и от тях към Христа, пеейки: Алилуия!

 

Икос 8

 

Цял си бил изпълнен с Христова любов, благоусърдни Луко, полагайки душата си за другите, и като ангел-пазител си бдял над верни и неверни, укротявайки озлобените, примирявайки враждуващите, молейки се за всички да се спасят и да бъдат помилвани. Като си спомняме тези твои доброплодни трудове за благото на твоите съотечественици, с благодарност ти пеем така:

Радвай се, показал дивна любов към отечеството си; радвай се, учителю по смирение и незлобие.

Радвай се, претърпял множество жестоки мъки и изгнаничество; радвай се, измъчван и пострадал за Христа.

Радвай се ти, който си изповядал Христа докрай; радвай се, побеждавал вражеската злоба единствено с Христовата любов.

Радвай се, благоусърдни отче, подирил спасение за мнозина; радвай се, защото си бил изкушаван от велики скърби.

Радвай се, показал голямо търпение по време на гонение; радвай се, защото си се молил на Господа за враговете си.

Радвай се, победил с Неговата любов всяка вражда; радвай се, покорил жестокосърдечните с незлобие.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 9

 

За всички всичко си бил, подобно на свети апостол Павел, светителю Луко, та по какъвто и да е начин да се спасят всички. Така изпълнявайки своя архипастирски подвиг в тамбовския край, ти си издигнал и обновил много храмове и си извършвал неуморно божествени служби за спасение на паството си, пеейки от все сърце на Бога: Алилуия!

 

Икос 9

 

Красноречивите витии недоумяват с какви думи да възхваляват множеството твои благодеяния, когато си се показал в Кримската земя като чедолюбив баща, светителю отче Луко, защото твоята щедро обдаряваща ръка е достигнала тогава до всички страдалци. Ние пък, желаейки да подражаваме на твоето добросърдечие, с удивление ти казваме така:

Радвай се, лъч, изпълнен от Божията любов; радвай се, преизобилно и неизчерпаемо съкровище на Спасителевото милосърдие.

Радвай се, раздал на безимотните всичко, което си притежавал; радвай се, възлюбил ближните си повече от себе си.

Радвай се, одеждо и майчино утешение за сираците; радвай се, синовно обгрижвал старци и старици в тяхната нерадост.

Радвай се, посещавал болните и затворените в тъмница; радвай се, оказвал помощ на всички, изпаднали в нужда.

Радвай се, устройвал обеди за бедните и бездомните; радвай се, показал себе си като ангел-утешител на всички, които са били в скръб и нужда.

Радвай се, земни ангеле и човече небесни; радвай се, възрадвал Небесната Царица с твоето милосърдие.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 10

 

Имайки пред очите Пастиреначалника Христа, не си престанал да служиш на Кримското паство през всичките години на твоето светителстване. Търсил си погиващите овце и като си ги вземал на рамо, представял си ги на Бога и Отца, а така също утешавал си всички с Божието милосърдие, като си им показвал как да изправят живота си съгласно Евангелските заповеди, за да пеят с чисто сърце на Бога: Алилуия!

 

Икос 10

 

На Небесния Цар верен служител си бил, свети Луко, проповядвайки непрестанно Божието Слово по всички храмове на твоето паство; с душеспасително учение си наставлявал и назидавал верните Христови чада, като си ги учел строго да пазят и изпълняват Църковния устав. За всичко това те прославяме като наш добър и неуморим пастир с тези слова:

Радвай се, неуморим проповедниче на евангелските истини; радвай се, пасъл повереното ти стадо на тучни пасбища.

Радвай се, опазил словесните овце от нападенията на душегубителните вълци; радвай се, строги ревнителю на църковните канони.

Радвай се, добър пазителю на чистотата на Православната вяра; радвай се ти, чрез когото Светият Дух ни написа душеспасителни слова.

Радвай се, защото си ни явил тайната на богословието за духа, душата и тялото; радвай се, защото твоето слово се облече в тайните на вярата като в златотъкана одежда.

Радвай се, мълние, която разсичаш гордостта; радвай се ти, който като гръм плашиш живеещите в беззаконие.

Радвай се, сеячо на църковното благочестие; радвай се, архипастирю, който вразумяваш и наставляваш непрестанни духовните пастири.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 11

 

В дните на твоето блажено успение и погребение не секна надгробното пение до ковчега с честните ти мощи, угодниче Божий, и мнозина от събралото се множество народ, дошъл от цяла Русия, те видяха като Богоносец, подобен на Ангел.  И така, извършвайки съборно моление за твоята пречиста душа, възхождаща в горните обители на Небесното отечество, те пееха и възпяваха на Бога: Алилуия!

 

Икос 11

 

Запалена свещ си в Христовата Църква, която гори с нетварната светлина на Божията благодат, светителю Луко, и озарява всички краища на нашата земя. И ето, когато настана времето на твоето отхождане, Божиите Ангели дойдоха с велика радост да приемат светата ти душа, носейки я към Небесните обители. А ние, спомняйки твоето блажено успение и великата ти прослава на Небето и земята, радостно ти принасяме тези похвали:

Радвай се, неугасим светилниче на Нетварната светлина; радвай се, защото заради добрите ти дела мнозина прославиха Небесния наш Отец.

Радвай се, защото светлината на добрите ти дела свети пред човеците; радвай се, угодниче Божий, който си се сподобил с благочестна кончина.

Радвай се, че си придобил от Господа силата на вярата, надеждата и любовта; радвай се, че си възлюбил Христа и си се съединил с Него навеки.

Радвай се, наследниче на Царството Небесно и на вечната слава; радвай се, архиерею, преизпълнен с благодатните дарове на Светия Дух от вечния Архиерей – Христа.

Радвай се, бърз помощниче на всички, които те призовават и облажават; радвай се, ново слънце на Кримската страна и утвърждение на вярата.

Радвай се, благодатен покровителю на християнския род; радвай се, молитвениче и закрилниче на благочестивите лекари.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 12

 

Познали благодатта, дадена ти свише, целуваме с благоговение твоята честна икона, светителю Луко, и очаквайки да принесеш молитвите ни пред Всеподателя Бога, смирено коленичим пред светите ти мощи и с умиление ти зовем: утвърди ни да стоим добре в Православната вяра, та като благоугодяваме на Бога и с добри дела,  да Му пеем: Алилуия!

 

Икос 12

 

Възхваляваме те, угодниче и изповедниче Христов, светителю и предстоятелю пред Господа, Луко, знаейки, че макар и да си на Небесата, не си оставил в молитвите си нас, които сме на земята, за което топло ти благодарим и славословим така:

Радвай се, блажени зрителю на Непристъпната светлина; радвай се, радосте за Ангелите и веселие за човеците.

Радвай се, претворил на дело Христовите заповеди; радвай се, защото си се показал достоен за Царството Небесно.

Радвай се, достигнал райските селения по пътя на изповедничеството; радвай се, претърпял изпитания заради Христа и приел с Него вечна слава.

Радвай се, пътеводителю наш към Царството Небесно; радвай се, предстоятелю пред Божия престол за нас, грешните.

Радвай се, Православна похвало и радосте наша; радвай се, удостоен да блаженстваш в сонма на светиите.

Радвай се, съпричастниче на събора на всички Кримски светии; радвай се, защото и в чужди страни си почитан.

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

 

Кондак 13

 

О, всеблажени и преславни угодниче Божий, светителю и отче наш Луко! Приеми от нас, недостойните, това похвално пение, което ти поднасяме с любов като твои духовни синове и дъщери! С твоето застъпничество пред Божия престол и по твоите молитви, утвърди ни в Православната вяра и в добрите дела! Всички, които в този живот са в беди, опасности, скърби и болести, вземи под твоята закрила, а и от мъките на бъдещия век ни избави! Сподоби ни в Небесното Царство, заедно с теб и с всички светии, да пеем на нашия Творец, Промислител и Спасител: Алилуия!

 

(Този кондак се казва 3 пъти, след което се четат икос 1 и кондак 1 и се завършва с молитвата).

 

Молитва

 

О, всеблажени изповедниче, светителю Луко, велик Христов угодниче! Припадайки пред теб в сърдечно умиление и пред ковчега с твоите честни и многоцелебни мощи, ние те умоляваме с велико усърдие така, както чедо умилява своя любим баща: послушай нас, грешните и недостойните, и принеси нашата молитва на милостивия и човеколюбив Бог, пред Когото ти предстоиш с радост, заедно с целия сонм на светиите и Ангелите. Вярваме, че ни обичаш с онази любов, с която си възлюбил ближните си по време на твоето земно странстване. Измоли от Христа нашия Бог да ни утвърди в Своята света Православна Църква и в духа на правата вяра и благочестие: да утвърди пастирите в своята ревност и постоянна грижа за спасението на поверените и люде – правовярващите да укрепват; слабите и немощните във вярата да усилват, новоначалните да наставляват, а отстъпниците и противниците да изобличават. Всички нас обдарувай с благопотребни дарове за спасение и с всичко, което е полезно за този временен живот и след него. Моли се за процъфтяването на нашите градове и села, за изобилие на земните плодове, за избавяне от глад и от всяка проказа. На скърбящите подай утешение, на страдащите – изцерение, на заблудените от пътя на истината – скорошно обръщане, на родителите – благословение, на децата – възпитание в страх Господен, на бедните и немощните – помощ и застъпничество.

Благослови ни с цялото си свято архипастирско благословение, та покривани с него, да се избавим от козните на лукавия и да избегнем всички вражески козни, ереси и разколи.

Дай ни благоугодно да преминем попрището на нашия временен живот, наставлявайки ни по пътя, който ще ни отведе в селенията на праведните, избави ни от въздушните митарства и се помоли за нас на всесилния Бог, за да Го славим заедно с теб във вечния живот, Отца, Сина и Светия Дух, на Когото подобава всяка слава, чест и поклонение, във вечни векове. Амин.

 

image



Гласувай:
0



1. sourteardrop - Излечить страх 2013 года
23.10.2016 01:07
http://uakino/video/187792-film-izlechit-strah-2013-smotret-onlajn.html

В основе сюжета картины лежит драматичная судьба великого хирурга и священнослужителя — В. Ф. Войно-Ясенецкого (Святителя Луки). Он мог выставлять свои картины в лучших галереях мира и пачкать руки лишь красками, а стал «мужицким врачом», архиепископом и жертвой политических репрессий. Талантливый врач, человек глубокой веры, он успешно врачевал и душу и тело людей; в самые безбожные времена не поступался своей совестью. Тысячи людей обязаны ему жизнью, но спасти единственную женщину, которую он любил больше жизни, так и не смог…

Название: Вилікувати страх
В оригинале: Излечить страх / Лука
Год выхода: 2013
Жанр: Драма, Исторический, Биография
Режиссер: Александр Пархоменко
В ролях: Виталий Безруков, Андрей Саминин, Екатерина Гусева, Виктория Малекторович, Алексей Шевченков, Александр Яцко, Владимир Гостюхин, Иван Мацкевич, Александр Числов
Страна: Украина, Беларусь
Язык: Русский
Перевод: Оригинал
Постер Излечить страх 2013 года


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633795
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031