Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2020 21:41 - Музеят на Пенсилвания открива неидентифициран портрет на Рембранд в своята колекция
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.02.2020 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Музеят на Пенсилвания открива неидентифициран портрет на Рембранд в своята колекция Консервационната работа разкри данни за ръката на художника в картина, приписвана по-рано на член на неговото ателие

image

Портрет на Рембранд на жена преди (вляво) и след (вдясно) консервация (с любезното съдействие на Музея на изкуствата в Алънтаун) От Бригит Кац

SMITHSONIANMAG.COM
11 ФЕВРУАРИ 2020 Г.

https://www.smithsonianmag.com/smart-

През 1961 г. Художественият музей на Алънтаун в Пенсилвания се сдобива с портрет от 17-ти век на жена с руси бузи, облечена в фини тъкани и деликатни бижута. Творбата първоначално се приписва на Рембранд ван Рийн, но експертите скоро понижават статуса му на картина от член на ателието на художника. Сега, отчетите на Тейлър Дафо за Artnet News , усъвършенстваните техники за консервация и изображения потвърдиха първоначалната оценка: Портрет на млада жена , завършен през 1632 г., всъщност е рисуван от самия Рембранд.

 

Част от объркването около произхода на картината произтича от лошото й състояние. През вековете консерваторите са нанасяли върху портрета "дебел, тъмен, гной" лак, затъмнявайки четката му, по изявление от музея. Дантелената яка на жената, бижутата и орнаментите за коса бяха допълнително затъмнени от пребоядисване. Изследователският проект „ Рембранд“ , основан през 1968 г. с цел окончателното приписване на тялото на творбата на художника, отхвърли Портрет на млада жена като оригинал на Рембранд през 70-те години на миналия век, заявявайки, че вероятно е създаден от един от неговите асистенти.

 

Но мнението на експертите за произведенията на изкуството започна да се променя през 2018 г., когато музеят го изпрати за „ рутинна консервация “ в лаборатория на Нюйоркския университет.

„Когато започнаха да чистят, се появи някаква тази искра, където си помислиха:„ Леле, това е невероятно високо качество “, разказва за NBC10 вицепрезидентът на музея по Илейн Мехалакс .

Екипът изследва произведенията на изкуството с различни високотехнологични методи - включително „инфрачервена рефлектография, сканираща електронна микроскопия и оценка на напречното сечение”, както съобщава artnet News - които позволяват на експертите да разграничат оригиналните функции и тези, добавени на по-късна дата , Започнаха да се появяват изискани детайли: топлият тон на кожата на жената, блясъкът на бижутата й, елегантността на дантелената й яка. Според музея има „ ясни доказателства “ за ръката на холандския майстор.

Исторически се смята, че е картина на сестрата на Рембранд, Портрет на млада жена всъщност е това, което е известно като трое . Въпреки че моделите може да са позирали за тях, тронове представляват символи или видове, а не конкретни личности. Множеството портрети с "различно качество" изобразяват един и същ служител, според музея, което предполага, че Рембранд може да е нарисувал модела поне веднъж като пример за своите ученици.

 

Разместващата се история на приписването на портрет на млада жена всъщност не е необичайна. Рембранд, изключително успешен през своето време , беше популярен учител, изпълвайки студиото си с ученици. Десетилетия наред учените спорят над много произведения в корпуса на художника, обсъждайки дали са създадени от самия Рембранд или от неговите сътрудници.

„През първата половина на 20 век се смяташе, че Рембранд е нарисувал около 600 [до] 650 произведения“, пише историкът на изкуствата Бендор Гросвенър за Financial Times през 2014 г. . "

След основаването си в края на 60-те години, научноизследователският проект „ Рембранд“ „започва да притежава атрибутивната си брадва“, добавя „ Таймс“ , само за да обхване картини, които някога е разрушил. Дебатът продължава да се върти около забележителни произведения на изкуството, включително The Auctioneer , държан от Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк.

 

Съвременните технологии помогнаха да се изчисти объркването около определени произведения. През 2011 г., например, картина на възрастен мъж бе идентифицирана като оригинал на Рембранд, след като рентгеновите лъчи разкриха автопортрет на художника под повърхността на боята. През юни музей на изкуствата в Алънтаун ще покаже портрет на млада жена като част от изложба, изследваща както „сложността и несигурността на процеса на атрибуция“, така и откритията, станали възможни чрез техники за опазване.

 

„Този ​​единствен предмет в нашата колекция има тази невероятно богата и сложна история и за всичко, което знаем, може да има такива истории сред другите произведения на изкуството“, казва Mehalakes пред artnet N ews . "Много е вълнуващо."




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748931
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031