Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2017 13:42 - Лош сън. Консултативен съвет на владетелите в потайна доба.
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 3699 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 08.08.2022 17:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Удари 12-ият час, настъпи полунощ. И както се случва в приказките, тогава стават чудеса. Чува се дрънчене на военни доспехи и; мечове, отекват тежки царствени стъпки в тишината. Мантии се развяват, глави, увенчани с корони, се навеждат над свитъци с канонични писания, законови разпоредби и укази. Луна огрява мястото на срещата. В душите на старите български владетели е тъмно и страшно. Грижи са ги налегнали. Не се събират без повод някогашните управници на голямата българска държава. Консултативен съвет е свикан. Тревожният повод ги събира, настанала е беда - демографска криза топи Третата българска държава.


Но, както обикновено се случва в приказките, тук са владетели от различни векове, все градители на на държавността на просъществувалата повече от 13 века държава, която не си е сменила нито веднъж името от основаването до днес.
За българите древните писци някога пишеха: "Българите - това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал. Те вярваха, че светът е открит за тях. Те никога не се съмняваха в победата си. Това е народът, на който се учудваше светът". Така записа Магнус Феликс Енодий в година 486 в Христа.
Сред събралите се видни глави настъпва тишина.

Напред излиза Аспарух Основателят и взема думата.
.....................

image

Чете статистически данни и укорително клати глава. През последните десетилетия населението е намаляло с почти два милиона. Средногодишно по 200 хиляди българи се стопяват в неивестноста. Едни официално емигрират, други доказано умират, останалите неофициално се изнизват в скрити потоци нейде по света.
Държавникът Аспарух не е наясно що е това коефициент на плодовитост, но му е ясно като бял ден, че когато българин и българка се любят, от това трябва да се получат поне две-три деца, та да се възпроизведат, да увеличат своето племе. Тези дроби, дето ги разгадава Аспарух, сякаш разсичат пеленачетата на по 1,2 или 1,3 рехав прираст, често отрицателен. И той не разбира как това се прави по най- варварския начин, дори при желание да ги имаш.
Чете по-нататък Аспарух Основателя и стига до прогнозите, направени от неговите звездобройци. Стига до 2050 година след Христа, когато българите се предвиждало да наброяват към 5 милиона и скоро след това да станат малцинство в собствената си държава. Мъжката смъртност била по- висока във възрастта до 55 години, но не поради гибел на бойните полета, а с диагноза инфаркт, инсулт, рак и пр. Младоците пък сееят семето ни по всички континенти и скоро забравят що е род и родина. Това донякъде е разбираемо, ама тукашните моми кой ще зачете!
Юнашките мустаци на първият ни хан увисват все по надолу, чуди се как да преодолее обзелото го отчаяние. Гледа той под око Крум Страшний и е готов да го смъмри: Ти нареди да изкоренят лозята, ти лиши хората от радост, веселие и еротични игри. Щото, известно е, че когато виното те удари в главата, перде ти пада пред очите и само гледаш да докопаш някоя фуста - няма значение славянска, татарска, хазарска, българска - само женска да е, и правиш деца.

Детска глъч да слушаме отвсякъде - сладкогласна радост за душата!
..................

image

Крум Страшни от своя страна гледа страшно и достойно отговаря, че ако някога е сбъркал, то сегашните управници бъркат още повече, като оставят лозята и нивите безстопанственни, изкореняват ги по поръка на Големия съюз и чакат пари от него, за да обработват майката земя. Не опазиха асеновградския мавруд, дето бе любим на Симеон Велики.
Като изрече името на своя аристократичен наследник, Симеон вдигна глава от купчината пергаменти, дето преди срещата Аспарух раздаде на всички, да гледат и да знаят какво пише за бъднините български, и напомня на присъстващите за Златния век на българската писменост и култура, за авторитета на Магнаурската школа, за възпитаниците и, които не оставали по чужди земи, а се връщали при своите, за да издигат с ум и знание славата на България.
А сега де ги тези учени глави и техните ученици? Там още пише, че дойде ли 2025 г., звездобройците статистици предвиждат, че тогава всеки пети българин ще е неграмотен.

image

Цар Симеон отчаян се хваща за собствената си учена глава, видяла и препатила много.
Като вижда, че златоувенчаният затъва в любимата си тема, водещият заседанието почтително дава думата на местните боили, багаини, боляри и военачалници. Те да си кажат словата по темата какво става с хората по места. Пръв се възползва дръстърският управител, пазителят на голямата дунавска крепост, която българите ще нарекат после Турун сала(Силистра). Думи реди, че се топи като сняг на пролетно слънце населението там. От неговата тъжна изповед става ясно, че в началото на далечния XX век, тамошното население наброявало едва 70 хил. а през следващите векове още по-малко.
Гневливия управител не пропуска да отбележи, че силистренци завладели цял лондонски квартал без тарани и ръкопашни схватки, настанили се и отвъд Ламанша по крайбрежието на океана по земите на франките и трайно се заселили там. За почуда на старите британски и френски воини, които така и не разбрали какво става. Но скоро се осъзнали и запретили на българи и балкански северни латини да прихождат повече и да се настаняват трайно на техните земи.
Тук друг владетел вмъкна апостров и припомни, че
Половин Сторгозия вече я няма
................

Плевенските жители организирали поход до Пиринеите и Апенините с подобна обсадна тактика. Казва, че завладели доста испански територии. Намесва се и ямболският управител. Там пък нещата стоели така - населението през далечните векове спаднало наполовина, после още на половина и едва останали 70 хил. С тежка въздишка се обажда някогашният владетел на Родопа планина. От Кърджалийско и Татар Пазарджик хората се стопили до 45 хил. Погледите на тамошните жители се обръщали към Босфора и Дарданелите.

Старите владетели и  пълководци един по един свеждат надолу глави над овехтялата от прекрояване, орязана, съшивана и пак късана на места съсипвана карта на България. Щавената телешка кожа се напукала, разцепвала на места, но Хемус си личал с тъмнокафявата си гърбица и вместо да я разделя, я споява в една съдба. Като баща закрилник простирал едната ръка на север, другата на юг и сбирал останалото българско племе близо до себе си. Клатят глави старейшините и се чудят затова ли са се били и са оставяли кости по тази свещена земя, за да бягат от нея далечните им потомци! Населението изтича, няма внуци, баби и дядовци връзват малко левчета на възел, крият ги под юргана, не им стигат до пенсия.
Настанала шмекерия навсякъде.
.............

Децата как ще оправят работата? - чудят се сведените глави, натежали от грижи и ядове всякакви.
Но докато размишляват и се чудят как да оправят България пропяват първи петли. Надигат се тежко велможите. По обясними причини консултативният съвет се закрива. Предложения и решения няма. В предутринната мъгла Аспарух Основателя седлае коня си, готви се за обратен път към неговия век, когато е знаел ясно какво точно да направи. Докато стяга седлото , тихо си мърмори: - Някога правехме деца направо върху конете. В движение, докато завладявахме територии, не спирахме да вървим напред. Децата ни, преди да проходят, се научаваха да яздят. Не спирахме движението и докато съграждахме държави - български, цели 13 на брой. Основавахме столици все с имена Болгар, Белград и пр., еднакво близки имена.
Сега - ни коне, ни деца. То и държавата като че вече я няма.Тегло! Това ли дочаках да видя! - а непрогледната мъгла го обви и скри мъките му.


image



Източник: отново Строго секретен( Ленa Дековa, журнaлист. Aко бях aз непременно щеше дa имa екшън и хепи енд. И нямaше дa объркaм титлите. Но и тaкa съм солидaрен с текстa и зaтовa го изкaрaх тук.).





Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. anonimen65 - e shto se pita Asparuh
02.05.2017 20:13
sega sme v drug vek predvijvame se ne s kone i ne semeinome ne na jivo, a po telefon i net se virtualmo,niakoi izpolzvat virtuala i za sex, a taka detsa ne stavat i veche sas svobodnata lubov predi braka niama semeistvo ot lubov i lubovni trepeti s mechti za detsa semeistvoto e biznes i ot nujda i v nego detsata sa prechka i sa si izmislili kontratseptivi i kondomi,za da gi izbegnat sme veche v balgarskia moral a sme v marzelivia aziatski,no v po- silna forma da ne rajdame detsa
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647599
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031