Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2016 06:58 - Притча за среброто и други притчи
Автор: bogolubie Категория: История   
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=731:2012-10-13-15-45-01&catid=40:2010-02-12-19-15-03&Itemid=76

Притча за среброто  14 Октомври 2012 |  | 

 

image

Веднъж някой си млад човек се обърнал към един мъдър наставник:

- Защо хората, които имат пари, не забелязват никого другиго освен себе си?

- Погледни през прозореца. Какво виждаш отвън?

- Виждам един старец да се седи на пейка, млада майка с количка...

- А сега погледни в огледалото. Какво виждаш там?

- В огледалото виждам само себе си.

- И в двата случая стъклото е едно и също. Но когато добавиш към него дори малко сребро, ще спреш да виждаш другиго освен себе си.*

Крехкото сърце

В едно село живеел някой си мъдрец. Той обичал децата и често им подарявал по някоя играчка, но те винаги били много чупливи и крехки. Децата се стараели да внимават с подаръците, но новите им играчки често се чупели и те много се натъжавали от това. Тогава мъдрецът пак им подарявал играчки, но те пак били много крехки и чупливи. 
Веднъж родителите на децата не издържали и отишли при мъдреца:

- Ти си мъдър и добър човек, защо подаряваш на нашите деца толкова чупливи играчки? Те много плачат, когато играчките им се счупят.

- Не след много време, - усмихнал се мъдрецът, - някой ще им подари своето сърце. Може би с моя помощ те ще се научат да се отнасят внимателно към този далеч по-скъпоценен дар.

Притча за старото магаре или пет прости правила за щастлив живот

Веднъж магарето на един фермер паднало в кладенец и започнало силно да реве за помощ. Дотичал фермерът и плеснал с ръце:

- Как ще те извадя сега оттам?

Тогава се замислил и решил следното: “Моето магаре е старо. Не му остава още много живот. Така или иначе скоро ще трябва да си купя друго. А кладенецът е почти пресъхнал и отдавна се каня да го запълня и да си изкопая нов. Защо това да не стане сега? Хем и магарето ще закопая, че да не мирише, когато почне да се разлага”.

Повикал стопанинът своите съседи на помощ да заринат заедно кладенеца. Всички дружно хванали лопатите и започнали да хвърлят пръст вътре. Магарето тутакси разбрало какво го чака и започнало силно да реве. Ала изведнъж, за всеобщо учудване, то притихнало. След като хвърлили доста пръст в кладенеца, фермерът решил да погледне, за да види какво става долу.

От това, което видял, останал като гръмнат. Всяка лопата с пръст, която се изсипвала на гърба му, магарето отърсвало и затъпквало с крака. Не след дълго, за всеобщо изумление, то стигнало до горе и изскочило от кладенеца!...

Всеки в живота се сблъсква с много и всякаква кал и животът всеки път продължава да ни засипва с нови и нови порции. Но всеки път, когато калта падне върху теб, отърси я от себе си и се издигни над нея, като стъпиш отгоре й, защото само така ще можеш да се измъкнеш от своя кладенец.

Всеки един проблем, който се изпречи на пътя ти, може да бъде превърнат в камък, по който да преминеш ручея на живота. Ако не спреш и не се предадеш, можеш да се измъкнеш и от най-дълбокия кладенец. Затова отърси калта от себе си и поеми нагоре.

А за да бъдеш щастлив, запомни следните пет прости правила:

1. Освободи сърцето си от ненавистта - прости. 
2. Освободи сърцето си от вълнения – повечето от тях са по повод неща, които не се сбъдват изобщо. 
3. Води прост живот и цени това, което имаш. 
4. Давай повече. 
5. Очаквай по-малко.

Християнские притчи

Превод: Десислава Главева



Тагове:   притча,   за среброто,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13748355
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930