Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2017 17:55 - ТОП РАЗУЗНАВАЧ НАЙ-НАКРАЯ РАЗКРИ: Ето КОЙ е истинският поръчител на УБИЙСТВОТО НА ЛУКАНОВ!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1984 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 http://webnovinar.com/2017/03/08/%D1%82%D0%BE%D0%BF-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8-%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA/
image

Васил Василев е старши-научен сътрудник и доктор на юридическите науки, бивш заместник-началник на Второ управление на ДС – американски отдел. Дълги години по време на соца работи в разузнаването и контраразузнаването на България.


Разполага с много богата информация, по-голямата част от която все още е секретна за обществото. Наскоро той той даде интервю пред репортер на „ШОУ”, а сега продължава с разкритията си, които са прелюбопитни:

– Г-н Василев, казвате, че лично сте се познавали с Андрей Луканов, следили сте развоя на делата по убийството му. Има ли нещо, което все още не е казвано за бившия премиер на България?

 

– С ръка на сърцето мога да кажа, че две от най-мрачните и злокобни фигури на прехода са Андрей Луканов и Иван Костов. Те имат
голям грях към българския народ за криминалния ни преход, ако мога така да го нарека. Малко хора са познавали в детайли характера на Луканов и затова много му вярваха. Ще започна с един неизвестен факт за него. Министърът на външните работи на България Иван Башев имаше свой, железен принцип за назначаването на нови хора в екипа на неговото министерство. Начело на една много компетентна комисия той провеждаше контролни изпити с кандидатите за работа във Външно. В тази комисия участва и хасковлията Янчо Георгиев, тогавашен началник на отдел „Кадри” в министерството, а по-късно и посланик в Корейската демократична република. От него знам за стила и метода на Башев при подбора на кадрите. Бил е железен, искал е знания и доказана лоялност. Всички, които са започвали работа във Външно министерство, са се явявали на 6-7 изпита пред тази комисия. Кандидатите за дипломати е трябвало да доказват опит, знания, владеене на езици и, както вече казах, лоялност. На тези изпити е трябвало да се яви и Луканов, когато завършва обучението си в СССР и се връща в България. Препоръчан е на външния министър като „силно наш човек”.

Най-вероятно Башев е имал някакви съмнения за неговите качества, защото го е подложил на този изпит, въпреки че Луканов е „син на мощен баща” който решавал проблемите му с едно махване на ръката. Луканов обаче не се явява на изпит пред комисията. Най-вероятно защото не е изучавал българската история, а и въобще е нямал представа за политическите събития в държавата. Той е учил география в Съветска Русия. Бил е наясно обаче колко взискателен е Башев и че е можел да му пресече всичките мераци за участието във властта, и по-точно за влизането му във Външно министерство. А да изиграеш такъв номер на Башев, да се изгавриш с един министър, по онова време е било огромен риск. И затова, въпреки че е завършил „Международни отношения”, Луканов не е приет на работа в министерството, а е изпратен като външнотърговски представител, там където Башев няма думата. Така всъщност започва пътят на Луканов в управлението на България, за да стане един ден министър-председател. И да бъде разстрелян като куче. Всъщност, целият му политически живот водеше до такъв логичен и трагичен край.

– Защо смятате така?
– Не е тайна, че той беше агент и на руското, и на американското разузнаване. Работил съм по тези разработки и знам за какво става въпрос. Тогава в отдела давахме по едно дежурство месечно и аз по цяла нощ съм наблюдавал американското посолство. Днес с чиста съвест мога да кажа, че тогава американците имаха много добро мнение за Луканов.

Те спокойно можеха да разговарят с него по всички въпроси. И в същия този смисъл ще добавя, че и връзката му с Горбачов по онова време съвсем не беше случайна. Разбирате за какво става въпрос, а и аз не казвам някаква тайна. Това, че Луканов беше двоен агент се знае от много хора. Известен е и фактът, че Луканов е вербуван от руското военно разузнаване, а същевременно е и подставено лице на американците. Те виждат, че той е податлив, започват да го ласкаят и той се заиграва с тях. В крайна сметка се стигна дотам, че самият той вече не знаеше на кого точно служи. Може би тук трябва кажа, че Луканов е расъл в затворено общество. Той не е ходил като всички нас на бригади, не е общувал с много хора, не знае какво е физически труд и може би затова не можа да оцени стойността на парите. Дори като студент не е бил от най-добрите, но пък затова винаги е искал да доминира. В разработките, които се правеха за него, има и такъв случай –още като ученик е вадил и размахвал пистолет пред съучениците си. Хашлашка му работа. Но не е само това. Много скандали е правил и в Москва, но всичките се прикриваха заради баща му. Лично аз го познавам като изключително хитър, със супер голямо самочувствие, свикнал нищо да не му се отказва. А и как ще откажеш нещо на сина на Карло Луканов?! Той затова демонстративно отказал и на Иван Башев да се яви на неговите изпити за знания и лоялност. Тогава никой друг в България не можеше да си позволи такова нещо. Но Луканов го направи. Комисията строени чакат, а Луканов го няма. Но и Башев беше сериозен човек и отсича: „За Луканов няма място във Външно министерство!”.

По онова веме дори и Тодор Живков не е посмял да противоречи на Башев. Затова пък Луканов се набърка във външноикономическите търговски сделки на страната, а няколко години след това направи всичко възможно

да съсипе икономиката на България по най-брутален начин. В България демокрацията дойде заедно с една криминална приватизация, с унищожаването на селското стопанство и на икономиката. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че Луканов беше идеологът на плана РАН-ЪТ който целеше точно това – тоталното разсипване на икономиката ни. Никоя от бившите социалистически страни не допусна това да се случи, но те си нямаха Луканов.

– И Иван Костов винят за разсипването на родната икономика… 
– Иван Костов е човек на Андрей Луканов. Аз лично смятам двамата за най-зловещите фигури на българския преход. И двамата са продажници. Неслучайно Иван Костов още като войник е изпратен на специално обучение в Киев и най-вероятно също е бил вербуван от руското военно разузнаване в групата на Луканов. Така че Иван Костов е можел да играе в левия отбор на политиката, но Луканов му нарежда да играе в десния, включва го като водач в листата на СДС – Пловдив. Въпреки че пловдивчани не искат и да чуят за Костов, Луканов го издърпва напред в редиците. Това, според мен, е една от големите грешки на Луканов. Другата му голяма грешка е, че раздаде парите на 151 фамилии по списък, като беше сигурен, че един ден ще му ги върнат. Но по-голямата част от тези пари попаднаха в необразовани хора, спортисти с мускули, които ги  пропиляха за коли и за жени. И когато Луканов потърси обратно парите си от тези новобогаташи, те решиха, че е по-добре да го гръмнат. Преди смъртта си той ги е заплашвал, че ще потърси съдействие от Щатите и се мъчеше да въведе някакъв ред в тези свои вземания, но не успя да постигне нищо. Така изпусна духа от бутилката и се стигна до ликвидирането му. Запознат съм с делото, което се водеше срещу обвинените в убийството му украинци. Да, украинците, може и да са убийците, но кой им плати, за да го направят.

Единият от защитниците на украинците беше един мой приятел адвокат Любчо Панайотов, доктор на науките, преподавател. Другият беше докторът на науките Стефан Александров и третият – известният Марин Марковски. Любчо Панайотов е един много умен и интелигентен мъж, работил е в „Стопанска милиция”, много точен и нахакан македонец. Той търсеше поръчителите сред богатите българи. Съветваше се с мен като специалист по проблемите на сигурността. Моето мнение съвпадна с неговото – поръчителите на убийството на Андрей Луканов са едни от най-богатите българи, а не руснаци, както беше първоначалната версия.

Един от подозираните за това беше Илия Павлов. 

Призоваваха го две-три години като свидетел по делото, но той не се явяваше и се укриваше. В призовките пишеше, че на посочения адрес не живее такъв човек. Благодарение на Панайотов той беше открит и доведен в съдебната зала в един петъчен ден. Разпитваха го и тримата адвокати на руснаците. После Любчо сподели с мен, че не е очаквал могъщият Илия Павлов да бъде толкова слаб и безпомощен на делото. Той мънкал през цялото време, давал противоречиви показания, оплитал се в лъжите си в опитите да се защити.

След като приключи делото, Илия Павлов е изведен в коридора от охраната си. Там го атакува телевизионната репортерка Миролюба Бенатова и му задава директно един въпрос, от който Илия Павлов губи съзнание и пада в коридора. Гардовете му набързо го изнасят на ръце.

– Какъв е бил този въпрос, та Павлов чак да загуби съзнание?
– Знам го от Любчо. Тя му казала: „Г-н Павлов, от това, което казахте пред съда и от пледоарията на адвокат Панайотов оставам с впечатлението, че вие сте един от поръчителите на разстрела на Луканов. Какво ще кажете?”… Два дни след това, в неделя, беше убит и един украинец, свързан с убийството. Смятам, че и този разстрел беше извършен за прикриване на следите по убийството на Андрей Луканов. Нека в края на интервюто само да добавя, че в предишната публикация съм допуснал една техническа грешка – ген. Гоцев беше капацитет на родното ЦРУ, а не на американското. И категорично потвърждавам – Манджуков е агент на Второ главно управление на ДС.

Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА



Тагове:   Луканов,   костов,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707671
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031