Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2017 16:38 - Искат замяна на Хипократовата клетва с тази на Свети Лука
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 934 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://flashnews.bg/iskat-zamyana-na-hipokratovata-kletva-s-tazi-na-sveti-luka/


Искат замяна на Хипократовата клетва с тази на Свети Лука 2 февруари 2017, 13:32 Обновена: преди 18 часа          image „Кълна се в името на Аполон лечителя, Асклепий, Хигия, Панацея и всички богове и богини, които вземам за свидетели, да изпълнявам честно, според моите сили и знания тази клетва и писмено обещание.“

С тези думи започва Хипократовата клетва, полагана всяка година от хиляди бъдещи медици. Според представители на родната църква обаче, както и редица православни лекари, тя е езическа и е дошло времето да бъде сменена.

Вместо нея, те предлагат младите лекари да полагат клетвата на Свети Лука – блестящ хирург, учен, новатор в медицината и вярващ владика. Тази теза лежи и в основата на „Светителят хирург“ – най-новия филм на журналиста Ангел Бончев, който има зад себе си редица документални разработки на религиозна тематика.

Пловдивският митрополит Николай: „Tова, което смущава в Хипократовата клетва е нейната първа строфа, в която се дава обет да се служи на Аполон, Панацея и други езически божества. Това е странно, защото повечето хора, които я произнасят са християни. И са чували поне веднъж в живота си Христовия символ на вярата „Вярвам в един Бог“. Християнинът знае, че многобожието и идолопоклонничеството е тежък грях. „Аз съм Господ Бог твой, да нямаш други богове освен мен“, гласи Първата божия заповед.“

Делото на Светеца от Крим

imageСв. Лука Войно-Ясенецки е прославен руски хирург. Работи в първата половина на миналия век, основно в Крим. Четири ареста, единадесет години по затвори, заточения, лагери, двадесет години страдания за името Христово не сломяват духа на медика, обявен за светец. Но не само заради блестящите му умения на лекар – Лука е силно вярващ и дава обет за служба на Бога.

Става Архиепископ в най-тежките за Руската църква комунистически времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Въпреки забраните, никога не спира да лекува и издига своите пациенти и техните страдания като своя най-висша професионална и лична ценност. В повечето случаи оперира в полеви условия – само с бутилка спирт, а раните от операциите зашива с косите на пациентите си.

Знае къде да среже болния, за да изпита минимална болка, защото в повечето случаи упойките са немислим лукс. Св. Лука е извършил първото присаждане на животински орган на човек – бъбрек от теле и то точно по време на заточение. Когато единствените инструменти, които е имал са били нож, ръцете му и уменията му на хирург.

image

Неотдавна, племенника на Лука – Владимир Лисичкин събира всички трудове и записки на светеца в сборник. В него са формулирани и 25-те принципа, които е следвал доктора при лечението на своите пациенти. За разлика от Хипократовата клетва, в тази на св. Лука се вижда ясната грижа към пациента – не само като физическо изцеление, но и като морална подкрепа в тежките времена на страдание.

Вижте тук клетвата на Свети Лука:

Клетвата се различава из основи от хипократовата, която е клетва към лъжебоговете, към учителя, предал знанията и към неговите деца. В древността е била нужна, за да не се разпространява медицинското знание сред невежите и да се запазят уменията в гилдията.

imageАнгел Бончев – автор на филма:„Запознавайки се подробно с опита на свети Лука Кримски и неговата клетва, която представям във филма „Светителят хирург“ съм убеден, че смисълът, който е вложен в нея ще помогне на съвременните и бъдещи лекари в осмислянето на тяхната професия и отношението им към пациента и ангажираността в защита здравето и живота на нуждаещите се. Няма по-благословена професия от лекарската. В едно съм сигурен- докторите ще имат духовна полза и чисто професионална подкрепа от Бог и най-великия сред лекарите на 20-и век свети Лука , ако положат неговата клетва.“

На същото мнение са и някои известни лекари, като почетния ректор на Медицинския университет в Пловдив д-р Паскалев.

Проф. Георги Паскалев – почетен ректор на МУ – Пловдив: „Клетвата на св. Лука е конкретна, в основата й е пациента, а в центъра е любовта и състраданието към болния. Болката, страданието, загубата на пациент трябва да се възприема като загуба на много близка, казва той. Мисля, че е дошло време за промяна на клетвата на Хипократ или поне да я допълним с някой от постулатите на този светец.“

Клетвата на Св.Лука може да даде друг поглед на лекарите към пациентите им

image

Д-р Николай Янев – лицево-челюстен хирург: „По принцип клетвата на Хипократ в чисия си вид незнам дали се прилага другаде освен в България. Отдавна в останалите еврпопейски държави тя е модифицирана в различни етични правила. Но фактът, че тя е строго езическа е доста смущаващо от гледна точка на православния лекар или студент.“

Вижте трейлър на филма „Светителят хирург“:

Пловдивският митрополит Николай е взел присърце идеята за Свети Лука. Благодарение на него, миналата година руската църква ни дари част от мощите на кримския светец. Във филма „Светителят хирург“ той напомня, че вярата в единия Бог отхвърля всякаква толерантност към езическите божества.

image

Пловдивски митрополит НиколайЗатова е притеснително, че в православна България, текстът съчинен от древногръцкия лекар езичник Хипократ служи като клетвено обещание на дипломиращите се студенти по медицина. Вероятно ще ми опонират, че тази клетва е израз на традицията, че е по-скоро символична и ритуална, отколкото строга и задължаващата. Но, когато човека се кълне в нещо, той го прави със съзнание за важността на изречените думи, с чувството, че носи отговорност за тях. В клетвата на Лука Симферополски откриваме не просто формален ритуал, а обещание към Бога и хората.“

Филмът на Ангел Бончев ще бъде показан премиерно на 11 февруари от 10 часа в Драматичен театър – Пловдив. На събитието ще присъства Негово Светейшество Патриарх Неофит.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705837
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031