Баба Матена от ивайловградското село Ламбух е може би най-старата жива българка в момента. Старицата на преклонна възраст е родена през далечната 1910 г. в с. Голям Дервент – тогава българско, днес гръцко. Историята на Матена Зокова е интересна, както любопитна е и рецептата на еликсира, с който е известна в своето и околните села. Но… всичко по реда си!
В лютата зима на 1910 г., навръх 13 януари проплаква малката Матена в голяма къща, построена от баща й и чичо й. Желанието на всички било в нея да живее в разбирателство и добро здраве цялата рода. Събитията през 1913 г. отсекли като с нож този план. Домът бил изгорен до основи от турците. В разгара на Балканската война семейството на Матена станало част от вълната тракийски бежанци.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Режимът и безценните съвети за дълъг живот на 103-годишен японски лекар
По време на принудителното напускане на родното място, майката на 3-годишната Матена вижда, че турците са по петите им. Тя решава да скрие малкото момиченце в дървена хралупа в гората. Дала на Матена малко хляб и продължила да бяга с по-големия й брат. След четири дни семейството й се върнало да я търси. През това време Матена седяла сама в тъмната и влажна хралупа, без да издаде никакъв звук. След като спасили момиченцето си, всички стигнали живи и здрави до село Ламбух, където Матена останала да живее завинаги.
Само до преди няколко години, превалила 100-те, баба Матена била звънар на църковната камбана в селото – благодарност към Господ за своя дълъг живот. Упование и втори дом бил храмът за възрастната българка, която над 20 години живее сама.
Баба Матена надживява съпруга и синовете си. Единствената радост в живота й са две внучки, един внук и два правнука.Столетницата е пример за подражание със силния си характер за всеки. Баба Матена е прочута в цялата околия и със своя еликсир – вино от шипки, което прави по много стара рецепта. Много хора твърдят, че именно т.нар. шипковина е една от причините тя да е все още на крак и така здрава за възрастта си.
Ето и рецептата:
250 гр. пресни шипки
250 гр. захар
3 л. вода
1 ч.л. лимонена киселина
Измиват се хубаво шипките. Махат им се и мъхестите връхчета, след което се начукват добре. Изсипват се в стъклен съд, който се затваря добре и се оставя на топло. Сместа се разклаща няколко пъти всеки ден, а след две седмици шипковината е годна за пиене. Питието е слабо алкохолно. Може да го изсипете в бутилки и да го съхранявате в хладилник или на студено място.
Баба Матена споделя, че градусът от шипковината й дава все още сили и го препоръчва на младите хора за тонус.
„Съхрани ме за толкова дълго време това, че запазих любовта си към хората и живота. Нека всички млади българи да живеят така, ако искат да имат повечко годинки зад гърбината си, а не само за пари да ламтят, защото този ламтеж ги убива“ –
казва баба Матена.
Само до преди четири години баба Матена сама е прекопавала и засаждала зеленчуци и цветя в градината си в двора на малката си къща. От 2014 г. тя живее в Дом за стари хора в Ивайловград. На всеки 13-ти януари служители на дома и общината организират тържество по повод нейния личен празник. Тази година изненада за баба Матена бяха момичетата от клуб „Карамфилчето“, които танцуваха в чест на рожденичката.