Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2017 18:04 - Баба Матена от с. Ламбух навърши 107 г. Ето нейната рецепта за тонус и енергия
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://delo.bg/show/retseptata-za-dalgoletie-na-107-godishnata-baba-matena-ot-s-lambuh-ivaylovgrad/

Баба Матена от ивайловградското село Ламбух е може би най-старата жива българка в момента. Старицата на преклонна възраст е родена през далечната 1910 г. в с. Голям Дервент – тогава българско, днес гръцко. Историята на Матена Зокова е интересна, както любопитна е и рецептата на еликсира, с който е известна в своето и околните села. Но… всичко по реда си!

image

В лютата зима на 1910 г., навръх 13 януари проплаква малката Матена в голяма къща, построена от баща й и чичо й. Желанието на всички било в нея да живее в разбирателство и добро здраве цялата рода. Събитията през 1913 г. отсекли като с нож този план. Домът бил изгорен до основи от турците. В разгара на Балканската война семейството на Матена станало част от вълната тракийски бежанци.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

imageРежимът и безценните съвети за дълъг живот на 103-годишен японски лекар

 

 

По време на принудителното напускане на родното място, майката на 3-годишната Матена вижда, че турците са по петите им. Тя решава да скрие малкото момиченце в дървена хралупа в гората. Дала на Матена малко хляб и продължила да бяга с по-големия й брат. След четири дни семейството й се върнало да я търси. През това време Матена седяла сама в тъмната и влажна хралупа, без да издаде никакъв звук. След като спасили момиченцето си, всички стигнали живи и здрави до село Ламбух, където Матена останала да живее завинаги.

image image

Само до преди няколко години, превалила 100-те, баба Матена била звънар на църковната камбана в селото – благодарност към Господ за своя дълъг живот. Упование и втори дом бил храмът за възрастната българка, която над 20 години живее сама.

Баба Матена надживява съпруга и синовете си. Единствената радост в живота й са две внучки, един внук и два правнука.

Столетницата е пример за подражание със силния си характер за всеки. Баба Матена е прочута в цялата околия и със своя еликсир – вино от шипки, което прави по много стара рецепта. Много хора твърдят, че именно т.нар. шипковина е една от причините тя да е все още на крак и така здрава за възрастта си.

Ето и рецептата:

image250 гр. пресни шипки 
250 гр. захар
3 л. вода
1 ч.л. лимонена киселина

Измиват се хубаво шипките. Махат им се и мъхестите връхчета, след което се начукват добре. Изсипват се в стъклен съд, който се затваря добре и се оставя на топло. Сместа се разклаща няколко пъти всеки ден, а след две седмици шипковината е годна за пиене. Питието е слабо алкохолно. Може да го изсипете в бутилки и да го съхранявате в хладилник или на студено място.

Баба Матена споделя, че градусът от шипковината й дава все още сили и го препоръчва на младите хора за тонус.

„Съхрани ме за толкова дълго време това, че запазих любовта си към хората и живота. Нека всички млади българи да живеят така, ако искат да имат повечко годинки зад гърбината си, а не само за пари да ламтят, защото този ламтеж ги убива“ – 

казва баба Матена.

image

Само до преди четири години баба Матена сама е прекопавала и засаждала зеленчуци и цветя в градината си в двора на малката си къща. От 2014 г. тя живее в Дом за стари хора в Ивайловград. На всеки 13-ти януари служители на дома и общината организират тържество по повод нейния личен празник. Тази година изненада за баба Матена бяха момичетата от клуб „Карамфилчето“, които танцуваха в чест на рожденичката.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13768687
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930