Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2016 13:44 - Приеха Закона за чужденците в България
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/prieha-zakona-za-chuzhdencite-v-bylgariia-6062309
 
imageИзточник: БГНЕС Още по темата
  • image

    Сръбски „план Б“ срещу мигрантите - ограда с България
    Преди 5 дни

  • image

    При работата с клиенти се цени личното отношение
    Vesti.bgimage

 

Днес парламентът прие на второ четене промените в Закона за чужденците в Република България.

С промените се въвежда процедура за предоставяне на статут на „лице без гражданство” съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, които Република България е ратифицирала.

Ердоган отново заплаши ЕС да отвори границите за бежанците

Манолова: Центърът в Харманли е пренаселен

Лагерът в Харманли се оказа разграден двор

Регламентира се понятието „апатрид” като лице, което не се разглежда като гражданин на нито една държава и се урежда правният му статут. Статут на лице без гражданство ще се предоставя от дирекция „Миграция” при Министерството на вътрешните работи.

Възстановява се и законовата възможност за продължаване срока на пребиваване на чужденец, който вече се намира на територията на страната, но не може да я напусне поради причини, за които той не носи отговорност.

Граничните органи вече ще могат да издават еднократни визи за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок на пребиваване до 15 дни по хуманитарни причини.

Създава се яснота и по отношение на пределите на компетентност на съдилищата в случаите, в които е налице обжалване на откази за издаване на визи.

С измененията в закона е намален от 6000 лв. на 3000 лв. минималният праг на санкцията за превозвачи, които транспортират чужденци от и за България, но не извършват вменените им по закон задължения за проверка на редовността на документа за пътуване и наличието на българска виза, когато такава се изисква.

В същото време, на превозвачите се вменява отговорност, освен за редовността на документите и наличието на виза, да следят дали документите съдържат явни поправки или следи от подмяна на снимката, както и дали тя позволява установяване на самоличността на притежателя.

Въвежда се и изискване спрямо лицата, кандидатстващи за визи за дългосрочно пребиваване на основание, че осъществяват търговска дейност в страната, да разкрият 10 работни места на пълно работно време.

На излизане от президентството, където върна дадения на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство, премиерът в оставка Бойко Борисов благодари на законодателите за приемането на измененията в Закона за чужденците в Република България.

Източник: БТА, Фокус     Редактор: Николай Киров


Тагове:   закон,   за чужденци,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13708697
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031