Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2016 22:06 - Афганистанските наркотици – последна надежда на американските банкери
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://bultimes.com/afganistanskite-narkotitsi-posledna-nadezhda-na-amerikanskite-bankeri/


Афганистанските наркотици – последна надежда на американските банкери Публикувано на 06.06.2016  в Свят

image image

След като силите на НАТО окупираха Афганистан, тази държава стана най-големият производител на наркотици в света. Сега там се произвеждат 95% от тях в опиумен еквивалент. През 2011 г. бяха засадени 130 000 хектара с опиумен мак, а реколтата се увеличи с 61%.

Според Руската федерална служба за контрол на наркотиците, за една година в Русия влизат 549 тона афганистански наркотици в опиумен еквивалент, а в Европейския съюз – 711 тона.

За 10 години престой на НАТО в Афганистан от произведен там хероин са загинали около 500 000 души в Русия, най-вече млади хора – на възраст до 30 години. Това е 40 пъти повече, отколкото съветската армия загуби за 10 години война в Афганистан. А в целия свят броят на загиналите от афганистански наркотици надхвърли 1 милион души.

Още през март 2010 г. Русия призова НАТО да унищожи напълно посевите от опиумен мак в Афганистан и предаде на САЩ списък на афганистанските наркобарони.

И какъв беше отговорът?

Говорителят на НАТО Джеймс Ейпатоури заяви категорично, че това е невъзможно, защото ще лиши афганистанските селяни от «единственият им източник на доходи „, защото не им се предоставя никаква „алтернативна работа „.

Но дали само трогателната загриженост за афганистанските селяни (загриженост, впрочем, твърде избирателна) движи САЩ и техните съюзници в нежеланието им да се борят с афганистанския трафик на наркотици? Още повече, че под носа си американците редовно унищожават маковите плантации, примерно в Колумбия, без изобщо да се сещат за бедственото положение на колумбийските селяни.

На този въпрос, правейки равносметка на срещата на ръководителите на антинаркотични агенции на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Пекин, ясно отговори директорът на ФСКН (Федералната служба за контрол на наркотиците) на Русия Виктор Иванов. Според него още от самото начало на глобалната икономическа криза приходите от трафика на наркотици са станали един вид „въздушна възглавница“ за икономиките на САЩ и Европа – а отказът от този трафик ще разруши цялата банкова система на Запада, в която през последните 10 години са вкарани стотици милиарди наркодолари.

И думите на Виктор Иванов имат реални потвърждения.

Нека си спомним само последните скандали, свързани с американски военни, участващи в транспорта на афганистанския хероин към САЩ и Европа. Така например, нашумелият случай с превоза на голяма партида наркотици, открита на борда на американския военно-транспортен самолет, кацнал аварийно в Буенос Айрес, Аржентина.

Това становище се споделя от членовете на експертната среща „Регионалната сигурност в контекста на афганистанската несигурност“, проведена в Алма-Ата. Ръководителят на общественото сдружение „Афганистански център «Ариана» Ахмадула Васток заяви, че според данните, с които разполага, именно «самолети на НАТО превозват наркотиците от Афганистан за разпространение в Европа. „

image image

За директното участие на САЩ в трафика на наркотици от Афганистан сочи и докладът на Управлението на ООН за контрол на наркотичните средства и превенция на престъпността (UNODCCP). Според този доклад може да се идентифицират няколко основни центъра за Европа, откъдето главно се разпространява хероин в целия континент. Това са „буферните зони“ в бивша Югославия – преди всичко Косово и Босна, както и районите Феърфорд във Великобритания, Рамщайн в Германия и Морон в Испания. По някакво «странно съвпадение» именно там се намират и… основните военни бази на САЩ в Европа. Товарите, които се транспортират през тези бази, не се проверяват от националните митници. Експертите се опасяват, че и новият «транзитен пункт» на НАТО в Уляновск ще се превърне в такъв «център за разпространение».

Тези факти правят по-разбираеми истинските мотиви за борба на САЩ и техните съюзници срещу афганистанското движение „Талибан“. Нали именно талибаните се включиха през юли 2000 г. в програмата на ООН за унищожаване на посевите от опиумен мак – а като цяло по време на престоя си във властта от началото на 90-те години те успяха да намалят няколко пъти производството на наркотици? В резултат от борбата на талибаните срещу наркотиците в Афганистан, през 2001 г., непосредствено преди нахлуването на НАТО там, бяха произведени само 185 тона опиумен еквивалент.

В тази светлина се виждат вече и малко по-другояче мотивите за антииранската истерия на Запад. Именно през „иранския канал“ от Афганистан в Южна Европа влизат около 105 тона хероин годишно. Но това е твърде малко, защото официален Техеран отдавна води дългогодишна и безпощадна борба срещу трафика на наркотици – само през 2011 г. в боеве с контрабандисти загинаха около 3 000 ирански граничари. Това означава, че много изгодният и, главно, добре разработен канал за доставки на афганистански хероин през Иран е под постоянната заплаха от унищожение. Именно това прави упоритият ирански лидер Ахмадинеджад още по-неприятен както за Пентагона, така и за стопаните на Уолстрийт. / Л. Чолаков 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706132
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031