Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2016 13:35 - Върнатите на Анкара турски граждани са искали съд у нас
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 И ТУК СЕ НАЛАГА ДА ПОЛЗВАТЕ ЛИНКА, ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/19/2847011_vurnatite_na_ankara_t
urski_grajdani_sa_iskali_sud_u_nas/



image

Скрийншот от предаването на Абдулах Бююк на турските власти през август т. г.
Илюстрация: Протестна мрежа

["Протестна мрежа"]

image

МВР не е уведомило омбудсмана за предаването на седмината турски граждани - 18 окт

За МВР не е важно дали предадените на Турция седем нейни граждани са гюленисти (допълнена в 18:15)- 18 окт

България върна седем души на Турция, посрещнати там като гюленисти - 17 окт

Предизборна кампания: Игра със страховете на хората- 15 окт

Случаят Бююк: заговорът, който не оставя шанс - 23 авг

Експулсирането на турския гражданин: Нека бъде позорът - 13 авг

  Поне един от седмината турски граждани, върнати в Турция, е искал или му е било обещано да бъде изправен пред български съд, но въпреки това е бил експулсиран без никаква съдебна процедура.

Това се разбра от телефонен разговор на репортера на Би Ти Ви Стоян Георгиев със сина на един от експулсираните турски гражданин, излъчено в сутрешния блок на телевизията.

"В петък вечерта в 7.30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда"
- каза мъжът по телефона.

И продължи: "Обади се отново тази сутрин /вторник - бел. ред./ и каза: аз съм в Истанбул и ще ме съдят тук. Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави", разказа той. Според говорещия мъж, който пожела анонимност и гласът му беше преправен, баща му вероятно се намира в полицейски участък и още не е изправен пред съдия и в Истанбул. "Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава, мислех, че България няма да приключи случая по този начин без съдебен процес", добави той.

За експулсирането на седмината турски граждани - трима уволнени полицейски комисари, университетски доцент, гимназиален учител, журналист от закрития в. "Заман" и собственик на магазин - се разбра в понеделник от турската информационна агенция "Доган" и вестник "Хюриет", които съобщиха, че те са заподозрени за връзки с организацията ФЕТО на Фетфулах Гюлен, сочена от Ердоган за организатор на опита за преврат от 15 юли. Агенция "Доган" публикува и видео от задържането им на турска територия.

Правата на седмината турски граждани вероятно са нарушени по време на 24-часовото им пребиваване у нас 

- около тази теза се обединиха в студиото на Би Ти Ви журналистите Мехмед Юмер от българското издание на в. "Заман", Илхан Андай и адвокат Николай Хаджигенов.

Обратното заяви на извънреден брифинг във вторник зам.-шефът на "Гранична полиция" Светослав Манолов - че те не са поискали закрила и адвокат. Той обясни, че те били открити в камион с турска регистрация на Дунавмост в опит да преминат в Румъния и били задържани за 24 часа с полицейска мярка. След изтичането ѝ спрямо тях е приложена принудителна административна мярка по Закона за чужденците за принудително извеждане от България. От думите му се разбра, че през 24-те часа на задържането им те не са поискали закрила и че са предадени в Турция по силата на споразумението за реадмисия. А запитан дали им е бил осигурен адвокат, Манолов каза: "всеизвестно е че не са поискали такъв", без да поясни как е всеизвестно нещо, за което до този момент не е давана официална информация. Принудитеното извеждане е извършено без да бъде информиран омбудсманът, каквото изискване има в чл. 44 от Закона за чужденците.

В разговора в студиото Мехмед Юмер посочи, че имало данни за 20 "самоубийства" в затворите в Турция, освен информациите за изтезания и затваряне на жени сред мъже.

Адвокат Хаджигенов определи ситуацията като "учебникарски пример за политическа репресия". Той попита дали някой е чувал нещо за бизнесмена Абдуллах Бююк, когото предадохме на Турция през август в нарушение на няколко закона и въпреки решението на съда, който не позволи да бъде екстрадиран, и за което предаване на Капъ-Куле научихме пак от турските медии.

Илхан Андай разказа, че България е посочена в турски правителствен доклад като една от страните, в които има активисти на ФЕТО, но страната ни е оценена високо по отношение на партньорството за екстрадиране. През следващите дни Турция ще даде списък със свързани с Гюлен лица в България, Румъния, Полша и Малайзия, съобщи той.

Би Ти Ви цитира в. "Хюриет": България е върнала тайно и други двама

Други двама души, за които не е станало публично известно, свързани с предизвикалия политически скандали в Турция онлайн-профил "Фуат Авни", са избягали в България след неуспешния опит за преврат, но българските власти тихомълком са ги върнали на Анкара. Това съобщава в."Хюриет", цитиран на сайта на Би Ти Ви, като се позовава на бившия вътрешен министър на Турция Ефкан Ала, но не става ясно кога двамата са били предадени.

Разкритието е дошло от изслушването на бившия министър пред парламентарна комисия, която разследвала метежа.

Чрез профила "Фуат Авни" в мрежата "Туитър" били изнесени данни за корупция на най-високо ниво в Турция, това съобщава в. "Хюриет". Според управляващите в Анкара зад профила стояла група, която проучвала правителствени документи и дори подслушвала политици от партията на Ердоган.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746695
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930