Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2016 22:00 - ПОГЛЕД НАЗАД В ИСТОРИЯТА! Кой е Ататюрк и защо ислямистите го мразят?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 647 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 http://www.bnews.bg/article/213004

Ердоган работи усилено за ерозията на този авторитет ПОГЛЕД НАЗАД В ИСТОРИЯТА! Кой е Ататюрк и защо ислямистите го мразят? BNews.bg

image

 

Омразата срещу Ататюрк от страна на ислямистите е била безгранична, но той се е ползвал с полубожествен ореол на победител и спасител

Републиканската система, създадена от Ататюрк, залага на първо място на армията, като гарант за светските устои на нова Турция. Самият той и съмишлениците му са били турски националисти, атеисти* и врагове на Османската империя, която, според тях е задушавала турската идентичност.

Мустафа Кемал е бил реформатор от световна величина. С един замах прави следното:

- прави правосъдието САМО светско и оставя Шариата само за религиозните дела

- отделя мюсюлмянското вероизповедание НАПЪЛНО от държавата
- изравнява правата на ВСИЧКИ граждани, независимо от пол, религия, социално положение
- забранява покриването на жените под каквато и да е форма
- въвежда задължително европейското облекло в цялата администрация
- въвежда нова азбука - латиница, вместо арабската
- въвежда Грегорианския календар, вместо мюсюлманския
- въвежда европейската работна седмица (с почивен ден - неделя)
- въвежда всеобщо европейско образование

Омразата срещу Ататюрк от страна на ислямистите е била безгранична, но той се е ползвал с полубожествен ореол на победител и спасител (оттам и прякорът), а и времето е било такова - турска национална еуфория.

Той обаче е мислел напред - в Конституцията е записал специален член, гарантиращ намесата на армията при отклонение от светския път на Република Турция (това армията прави няколко пъти в следващите 70 години).

Отмяната на този член от Ердоган преди няколко години (под аплодисментите на европейските лидери) беше повратна точка в борбата му срещу "кемалистите", пише турски анализатор.

След това беше мистификацията "Енергекон", с която разчисти висшите и донякъде средните ешелони на военните от кемалисти. За Ердоган единствената реална сила, която може да му противостои е армията. И той е взел правилните мерки, както стана явно днес.

Кемалистите (явно от старшите офицери, защото висшите останаха непоклатими на страната на Ердоган, а пък младшите вече бяха негов продукт, както и по-голямата част от войн маса) видяха, че времето работи срещу тях и направиха последен отчаян опит (разбира се, има и друга, макар и много по-малка вероятност зад опита да стои другият ислямист - враг на Ердоган, Ф Гюлен).

Разбира се, засега Ердоган не може да замеси името на Ататюрк** - все още авторитетът му е огромен. Но продължава да се работи за ерозия на този авторитет и директния сблъсък между кемалисти и ислямисти все някога ще стане.
___________________________
* Мустафа Кемал е наричал Мохамед "този неграмотен бедуин"
**според някои сведения (Енциклопедията на бр Данчови и др) Мустафа Кемал е син на помаци от Неврокопско. В началото на ХХ век семейството емигрира в Солун, търсейки прехрана. Бащата става работник, а майката - слугиня при местен турски богаташ - Кемал. По-късно бащата умира, а майката се жени за Кемал, който осиновява малкия Мустафа и го праща във военно училище, откъдето започва неговата военна кариера. Той знае перфектно български език (заради това, изглежда е изпратен като военен аташе в България). Официалната версия е, че го е научил в Солун, играейки си с децата.





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13748624
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930