Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2016 23:42 - ПРЕДИ ГОДИНА: Учени документираха ежегодното чудо на планината Тавор
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://voice-bg.com/nashiiat-krast/1699-u4eni_tavor_chudo.html

Учени документираха ежегодното чудо на планината Тавор Публикувана на Събота, 22 Август 2015 20:51   Споделете ме

Комисия по чудесата към РПЦ доказа, че появата на благодатния облак на Преображение е чудесно, а не физическо явление

imageАнна ВЕЛИГЖАНИНА, Владимир СЕРГЕЕВ

Говорим за чудесата с Павел Василиевич Флоренски, доктор на геолого-минералогическите науки, преподавател в Руския държавен университет по нефта и газа, академик на РАЕН (Руската Академия по естествени науки), оглавяващ работната група по чудесните знамения при Богословската комисия на Московската патриаршия.

Другият ни съвеседник е Сергей Миров, организатор на последното изследване на Комисията по изучаване на чудесата – явлението на планина Тавор. През миналото лято на 19 август комисията беше в Израел, за да проучи свръхестественото явление, което събира на библейската планина Тавор голямо количество поклонници. В 17-а глава на Евангелието от Матея се казва, че Иисус Христос заедно с апостолите Петър, Иаков и Иоан възлязъл на тази планина и се преобразил. „И лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина. И ето, явиха им се Моисей и Илия, разговарящи с Него” (Мат. 17:2-3). Питаме Сергей Миров:

Нима всичко това се случва и днес? Над вярващите все тъй ли снизхожда Божията благодат?

- Удивителното е, че слизането на Благодатния облак става само на територията на православния манастир! По време на богослужението над вярващите преминава светещо кълбо, след това над кръста на храма „Преображение Господне” се появява облаче, което увеличава размера си, спуска се над събралите се вярващи и ги покрива, излъчвайки живителна влага. Реших, че този феномен трябва да бъде изучен от позицията на светските хора, които се съмняват в чудесата. Нужно бе да се подходи към въпроса от научна гледна точка, за да са сигурни хората, че не ги лъжат.

А присъстват ли в екипа авторитетни специалисти?

- Да. Научният сътрудник към Метеорологичния център „Фобос” Марина Макарова. Подобно изследване не може да мине без метеоролог. Тя каза какви прибори трябва да се вземат и ние закупихме портативни метеостанции за измерване на налягането, температурата и влажността, за определяне точката на роса*. Установихме връзка с метеорологичната служба на Израел. От вечерта разположихме метеостанциите и седнахме сред многохилядната тълпа вярващи в двора на манастира, а Марина Макарова записваше метеорологичните данни. Аз включих телекамерата, Павел Василиевич бе въоръжен с фотоапарат. Наоколо имаше гърци, украинци, грузинци, молдовани, вездесъщите японци и руснаци.

Марина каза: „Не знам какво чакат всички тези хора, но при такъв сух въздух, при такава температура образуването на мъгла е невъзможно!” Не разбирах много от това което се случваше, но всичко ми стана ясно, когато молитвите на патриарха привършиха и дойде време за Тайнството Причащение. Изведнъж хората бяха обзети от всеобщо вълнение и започнаха да махат с ръце. Започна да ни обгръща мъгла, която се взе незнайно откъде! Всички наоколо се кръстеха, а аз не си губих времето и насочих обектива на камерата в центъра на събитията. И... не може да бъде! В прозорчето на монитора ясно се виждаше как ни обгръща стелеща се мъгла! Макарова беше изумена, а Флоренски - щастлив...

Чудото стана! Макар и не в тази христоматийна форма от Евангелието. Според всички параметри обаче образуването на мъгла в тези условия бе невъзможно! И обяснение на този факт метеорологията не е в състояние да даде.

Павел Василиевич, а какво е за вас чудото?

- За вярващия човек всичко това са прояви на Божията благодат. Но има хора, които искат да подменят вярата в Бога с жаждата за чудеса. Прозренията, предсказанията и даже изцеленията по принцип не представляват интерес за нашата комисия. Ние изучаваме само физическите явления: мироточене, дублиране на изображения на икони върху стъкло, самообновяване на икони и някои други явления, които могат да се изучават с научни методи. Със случаите на чудесни изцеления, лечения, прозрения се занимават свещениците, а не ние, учените, защото при тях няма конкретно вещество, което може да бъде анализирано.

С помощта на съвременни високо прецизни прибори наблюдавахме и появата на Светия Огън в Иерусалим. Заключението е просто: появата на Благодатния Огън се придружава от силни пиезоелектрически явления из вътрешността на целия храм и прилежащото му пространство, приличащи на тези, които се появяват при силна гръмотевична буря, но буря нямаше... Значи това явление може да се отнесе към чудесните.

Как мислите, всички ли необясними явления, с които се сблъсквате, са от Бога?

- Днес, когато у мнозина се отвориха очите и започнаха да забелязват духовните явления, стана очевидно, че животът е пълен с чудеса – едно от друго по-невероятни и удивителни. Но от Бога са само тези чудеса, които стават в Църквата. В края на краищата шаманските камъни също могат да замироточат, шаманите действително могат да извършват удивителни чудеса, но главно е друго: че ние не знаем какви сили им помагат. Да очакваш чудото не е лошо, но бих посъветвал хората да внимават, защото има и такива, които от користни подбуди изкушават останалите.

Днес така наречените народни целители придобиха голяма популярност, предлагайки чудесни изцеления. Но искам да посъветвам хората: пазете се от изцеления без труд и без усилия! Това е своего рода духовно менте. Водете правилен духовен живот и особено много се пазете от екстрасенсите и всякакви други целители, защото те отклоняват болния от професионалните лекари, а това може да се окаже смъртоносно...

От Топфотоп.ру   /  Превод от руски Десислава Главева

-----------

* Температура на оросяване (или точка на роса) е температурата, при която съдържащата се в газа водна пара, достига състояние на насищане и кондензира – бел. прев.

Бел. ред.  Първата публикация на български на това интервю е в сайта „Бъди верен“



Тагове:   чудеса,   на тавор,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13778948
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930