Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2016 22:17 - Съвместната пресконференция на Путин и Ердоган.
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 http://yphalachev.blogspot.bg/2016/08/blog-post_9.html


Съвместната пресконференция на Путин и Ердоган.   Ердоган  в родния на Путин Санкт Петербург,България тръпне.
Москва и Анкара  изпращат във Вашингтон,Брюксел,Берлин,Париж силен  сигнал- можем да бъдем приятели без вас и против вас.
Знаков факт е,че срещата не е на неутрална територия- рамките на форума Г-20,а на  Ердоган му се наложи,да отиде на посещение в Русия, при това в родния град на Путин,което засили впечатлението, че руският лидер е излязъл като победител в неотдавнашния конфликт.

Руският президент на съвместната пресконференция описа разговорите с Ердоган,като конструктивни и важни за двустранните отношения.
Турция е настроена да развива отношенията с Русия в областта на отбранителната промишленост,каза Ердоган.Това е новост и изненада за втората по мощ армия в НАТО.А ние едни двигатели за изтребители и противолодъчни вертолети не искаме да ремонтираме,а ще подаряваме милиарди за старо желязо.

Путин заяви, че проектът "Турски поток" по отношение на доставките на газ за Турция не е предмет на съмнения. Ердоган заяви, че Турция е готова да осигури доставките на газ за Европа чрез тръбопровода "Турски поток". Решения за ядрения проект "Аккую" и "Турски поток от турските  лидери са приети, каза Путин.
 Очевидно,все още е оставена вратичка за "Южен поток" от Путин,но докога?
Строителството на проекта "Турски поток" може да започне веднага, но това се отнася само до частта, засягаща доставките за турската икономика. Изграждането на тръбите за пренос към европейски пазари зависи от трети фактори и тепърва се търсят гаранции за тях,заяви руският президент Владимир Путин.
Запитан от журналисти за промяна в позицията на България по проекти като "Южен поток" и "Турски поток", руският президент отвърна: "Да, сега виждаме и знаем, че българската страна иска да се върне към този проект, но понесохме загуби от отказа на европейците от "Южен поток" и намеренията им не ни стигат. Трябват ни железобетонни гаранции с правен характер. Такива няма."
Путин добави, че Русия от самото начало е смятала "Турски поток" за проект за разширяване на сътрудничеството с турската икономика. "Тази част не подлежи на никакво съмнение и днес се разбрахме, че изграждането ѝ може да започне веднага. Останалата част зависи от трети страни и с Европейската комисия, с които трябва да проработваме този въпрос. Просто трябва да се договорим с всички заинтересовани страни. Трябва да отдадем дължимото на турските колеги – за разлика от "Южен поток", турската страна продължаваше да работи, много разрешения за получени от турските институции, остават още няколко детайла."

Турция ще предостави статут на "стратегическа инвестиция" проект АЕЦ "Аккую".Турският президент говори още за възстановяване на една "Ос на дружбата", която да помогне на нормализирането на отношенията и на бъдещето на големи съвместни проекти като АЕЦ "Аккую" и "Турски поток". Газопроводът ще бъде построен, нашите министерства ще работят, за да се осигури доставката на природен газ за Европа, добави президентът Ердоган.
Русия и Турция споделят общо разбиране по отношение на борбата срещу тероризма, заяви Путин.

Трансформации в Сирия могат да бъдат постигнати само чрез демократични средства, каза Владимир Путин.

image
 Реджеп Тайип Ердоган,унизително изпълни всички предварителни условия на Владимир Путин за да бъде приет в родния Санкт Петербург,ден след милионния митинг  в Истанбул в подкрепа на Ердоган, в духа на най-добрите традиции на националсоциалистическата пропаганда от  30-те години на предния век.  Ердоган се извини пред роднините на загиналия пилот,предполагаемият убиец  е на съд, Турция е готова да изплати компенсации.
 Владимир Путин разширява влиянието си в Близкия изток,получава всичко което искаше и любезно подава ръка на покаялия се Ердоган.
 И Сирия и Египет, Ирак, Иран и  Израел, сега и Турция търсят сближаване с Русия.
САЩ  губят влияние от руско-турското сближаване и гледат безпомощно как Путин  разширява  влияние сред добрите им до скоро  съюзници в Близкия изток.  НАТО се клати все по-силно,пред опасността Турция,която "защитава южния фланг", да преразгледа пълното си членство в Алианса и символичното и до сега присъствие в Черно море.Ердоган сипе закани към Запада. Анкара плаши ЕС с прекратяване договора за бежанците. Ердоган обвинява САЩ, че стоят зад опита за преврат.

Русия ще строи  ядрената електроцентрала „Аккую“. „Газпром“  строи  спорния „Турски поток“,конкурентен на европейските надежди- газа от Азербайджан.
Турските производителите на земеделска продукция,за разлика българските,испански, италиански,полски и гръцки съперници сега  отново са на рускя пазар.Хотели и ресторанти по турското крайбрежие отново приветстват  руския турист.
За прекратяване на турската подкрепа за терористите и на руската подкрепа  за сирийските кюрди под сурдинка. Ще разберем,ако Алепо падне бързо.

Взетите решения в Санкт Петербург  рефлектират   най-много върху България с
възстановяването на икономическото сътрудничество между Анкара и Москва, сирийският конфликт и положението в Черноморския регион,мигрантската криза в Европа, терористичната заплаха, отношенията на тези две държави със САЩ, Евросъюза,НАТО и Турски поток и въпроса с ядрените централи на Балканите.

Турция и Русия са готови да се строи първата отсечка от газопровода, предназначен само за турския пазар, втора тръба  за Южна Европа, все още може да е през България.но...
 Мигрантската заплаха е надвиснала над Европа и дали Брюксел се откаже от условията си, за да угоди на Ердоган? Всеки случай, ако се откаже, Европа ще трябва да крие лицето си от срам, че е на каишката на Турция и на президент със султански мераци.
При всички случаи България ще загуби, ако „Турски поток“ транзитира руски газ.
ЕС не желае да получава руски газ през Турция. ЕС може и да не е на каишка на Путин, но все пак трябва да се съобразява с неговите опции и ходове.
Очевидно руската страна не е сигурна в дългосрочната транзитна безупречност на турската страна,но не е сигурна и в европейската и българската.

 „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нурса“  е сред основните теми в преговорите с Путин,но резултата се премълчава. В момента Русия воюва срещу джихадистите, защитава режимът на Башар Асад и настоява за избори след победата над терористите – самите сирийци да решат кой да ги управлява. Освен това Москва не изключва Асад да участва в преходния период. Тя обвинява САЩ, че главната им цел в Сирия е не толкова ликвидирането на ИД, колкото отстраняването на Асад.

До преврата Ердоган заемаше проамериканска и антируска позиция. Турция открито подпомагаше джихадистите, макар да обявяваше, че се бори срещу тероризма, обаче Турция се интересуваше не толкова от приоритетите на САЩ и Русия в Сирия, колкото от сирийските кюрди. Тя се страхуваше, че Асад е готов да им даде широка автономия, само и само да остане на власт, което според Анкара щеше да рефлектира и върху настроенията на кюрдите в Турция. За Турция кюрдският проблем е инфарктен.  Ердоган е недоволен, че Вашингтон подкрепят военно сирийските кюрди срещу „Ислямска държава“, подозирайки, че това само ще засили автономните апетити на последните, което може да се разпростре и върху турските кюрди.
Турция  е заинтересована от края на войната в Сирия, за да се върнат те в страната си и да не тежат на бюджета й.
Путин показа на Ердоган, че разбира опасенията му към сирийските кюрди и е готов да се съобрази с тях.  Ердоган,явно спира на подкрепата  за въоръжената опозиция, която се ползва от подкрепата на САЩ и Запада.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749130
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930