Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2016 20:50 - Косово може отново да стане основен проблем за Европа
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 897 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.memoriabg.com/2016/07/29/kosovo-moje-da-stane-osnoven-problem/


Косово може отново да стане основен проблем за Европа

от Юри Павловец в Избор на редактора · 29/07/2016 · 09:57

 

 

image

Косовският проблем отдавна престана да бъде основна тема за европейските медии. Мнозина смятат,  че ситуацията в региона се е стабилизирала и е влязла в руслото на политическите преговори. Но в действителност в сръбската област Косово и Метохия, която през 2008 г. обяви независимост,  все още има много сериозни конфликти, повечето от които са извън пределите на международното право. Нещо повече, през годините на своята „независимост“ Косово, не без подкрепата на западните държави, се превърна в гнойна язва не само за Балканите, но и за цяла Европа. Тук търгуват с хора и човешки органи, с наркотици и оръжия, обучават терористи и отвличат хора. Тази ситуация, изглежда, напълно устройва ЕС и САЩ, с чието мълчаливо съгласие се случва всичко това.

image

Най-голямата американска военна база в Европа – „Бондстийл“, се намира в Косово, близо до град Урошевац.

 

Това, че Косово е един от инструментите на западната политика за „умиротворяване“ на Сърбия, е отдавна известен факт.  Неотдавнашното посещение в сръбската столица, а след това и в Прищина на американския помощник държавен секретар Виктория Нюланд, както и думите й, че САЩ„активно подкрепят диалога между Сърбия и Косово“,  за пореден път потвърдиха, че Вашингтон няма абсолютно никакъв интерес от решаването на проблема „Косово“. Американците и европейците не само си затварят очите за това, което се случва в Косово днес, но и все още не искат да слушат никакви аргументи на сърбите в подкрепа на териториалните им права. Всички прекрасно разбират,  че решение за признаване на независимостта на Косово в Сърбия може да вземе единствено политически самоубиец или човек, който е под пълния контрол на западните разузнавателни служби, тъй като в съзнанието на сърбите Косово и Метохия е неразделна част от тяхната държава и от историческото им минало. Разбира се, Западът изобщо не се вълнува от това, както и от реалната ситуация в провинцията. А тя, трябва да признаем, е доста близо до критичната.

Днешната ситуация в Косово, чиято независимост наскоро призна още една „водеща“ държава – Република Суринам, е крайно нестабилна и проблемите през последните години не само че не бяха решени, но и се задълбочиха. Постепенно Косово започна да се превръща в един от основните доставчици на бойци за терористичните организации. Известно е, че самопровъзгласилата се република даде на радикалните ислямистки групировки в Близкия изток повече членове, отколкото други страни, съотносимо с мюсюлманското население в тях. Вече дори и официалната статистика показва, че нещата се влошават.

image

Етническият албанец от Косово Лавдрим Муджахери в пропагандно видео под знамето на „Ислямска държава“. Смятан е за един от най-жестоките главорези на ИДИЛ. Под негово командване в Сирия са воювали близо 150 радикални ислямисти от балканските страни. До 2010 г. Муджахери е бил преводач в американската военна база „Бондстийл“, откъдето НАТО го изпраща в лагер за обучение в Афганистан.

 

Така например, наскоро министърът на вътрешните работи на Косово Скендер Хисени обяви, че в момента в Ирак и Сирия на страната на „Ислямска държава“ се сражават около 70 косовари (по-рано те бяха над 300), без да се броят намиращите се в тези страни 38 жени и 27 деца. При това ислямистите продължават вербовката си в региона чрез джамиите (в Косово има над 800 джамии, 240 от които са построени от Саудитска Арабия след разпадането на Югославия) и с помощта на обществени организации и образователни програми, повечето от които са финансирани от саудитското правителство. В резултат от всичко това Косово се превърна в един от основните износители на бойци за ИДИЛ, а терористите се чувстват тук доста уютно. Тези дни дори се появи информация, че във военната база на НАТО „Бондстийл“ са преминали подготовка част от изпълнителите на опита за военен преврат в Турция, а най-високопоставеният от арестуваните след преврата офицери от турската армия, генерал Адем Худити, на всичкото отгоре е роден в косовското село Речане, близо до Призрен.

Всичко това, меко казано, не прави от Косово пълноценна държава, след като нещата се решават не от политическата власт, а от терористи, наркобарони, натовски военни и представители на западните спецслужби. Като прибавим към това и факта, че икономиката на провинцията практически не функционира, а косоварите само чакат кога ЕС ще въведе за тях безвизов режим (в Западна Европа вече живеят над 800 хиляди души от Косово), излиза, че политиката на ЕС и САЩ през последните години не доведе до нищо добро. Не допринесе с нищо добро и за самата Европа, която, в случай на одобрение на безвизовия режим за гражданите на Косово, ще бъде заплашена не само от наплива на мигранти от Близкия изток, но и от косовски екстремисти и терористи, вербувани от „Ислямска държава“.

image

Паметникът на Бил Клинтън в Прищина

 

За да сме справедливи, трябва да признаем, че много от решенията за Косово, които се вземат в ЕС, са продиктувани не от европейските, а от американските интереси. САЩ, за които заплахата от косовски екстремисти е нищожна, нямат нищо против да разпалват напрежението на Балканите и в Европа, тъй като  още никой не е отменил принципа на американската външна политика – „разделяй и владей“. Задълбочаващите се проблемите в региона рано или късно ще бъдат използвани от Вашингтон, за да засили присъствието си на Балканския полуостров, включително и военното. Всичко това ще бъде направено под предлога „борба с тероризма“ и „в името на мира“ в региона. На този фон настоящата ситуация отговаря на американските интереси , затова и в близко бъдеще никой на Запад няма да се заеме с решаването на косовския въпрос.

В крайна сметка трябва да отбележим, че косовският проблем, както и преди, си остава един от най-актуалните за настоящите международни отношения. Той е неразривно свързан с противопоставянето между западния свят и Русия, с тероризма, с трафика на наркотици и с други глобални проблеми на съвременния свят. За жалост в Брюксел все още не разбират, че желанието редом до Сърбия да бъде създадена една откровено бандитска държава води след себе си много сериозни последици за цяла Европа. Косоварите, които от година на година стават все по-бедни, все по-често намират „утеха“ в радикалния ислям, чиято главна цел са и западните страни.Затова Европейският съюз, който под диктовката на САЩ се опитва да се изкопае гроб за Сърбия, а чрез нея и за Русия, в действителност го копае сама на себе си. Твърде вероятно е скоро Косово да сервира на европейците много неприятни изненади. Въпросът е в това – ще се замисли ли след това Европа или ще продължи с овчия си инат да не забелязва гнойната язва в слабините си, готова да зарази целия континент.

image

Косово и Метохия

 

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: EADaily

  



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752051
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930