Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2016 22:05 - Октай за Фрог: 300 000 български изселници в Турция готови да се приберат у нас
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://frognews.bg/news_115852/

Октай за Фрог: 300 000 български изселници в Турция готови да се приберат у нас

1

|

12213

|19.07.2016 image

Турция е скована от страх. С арестите на хиляди хора и с тоталната саморазправа с опонентите си, президентът Реджеп Ердоган поведе страната към гражданска война и катастрофа. Той води държавата към пропаст, каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.


Българските изселници в момента са много тревожни. Те винаги са били привърженици на народно-републиканската партия, наследница на кемалистката, и почти винаги са гласували за нея. Управляващите се притесняват бежанците да не тръгнат към България. Но ако се стигне до ситуация на гражданска война, може над 300 000 български изселници да се върнат по домовете си тук. Българите са се затворили вкъщи, не смеят да излязат на улицата, където има тотална саморазправа. Ако нещата ескалират, те ще се приберат обратно в България. 

В момента никой не знае къде е Реджеп Ердоган. След пресконференцията, която беше на живо, той не се прибра в Анкара. Казват, че е в резиденция в Истанбул, но това не е съвсем сигурно. Всичките му изяви в момента са на запис. В днешното си обръщение каза, че утре-сряда, се свиква Консултативен съвет по национална сигурност. Предупреди, че ще се вземе важно решение. Това озадачи всички, очаква се дори да се пристъпи към арест на опозиционните политически лидери. Елитът на Турция е потресен. Хората започнаха на митингите да скандират името на Кемал Ататюрк. Оставам с чувството, че от тази ситуация Турция може да излезе само с идеите на Ататюрк и да се спаси светската държава от пълзящата ислямистка диктатура на Ердоган. Дори хората до него треперят от страх. Положението е тревожно. На много места се стреля, убийствата продължават, има раздвижване на танковите бригади в Истанбул. Освен проблем с кюрдите, вече има и друг проблем. Наслагва се голямо напрежение между алианите /енто-религиозна група/ и сунитите. Гражданите рано или късно ще разберат, че са били употребени. Тогава енергията им ще се обърне към Ердоган. 

В момента на преден план излиза следната теза: След като на един дъх разстояние до Ердоган са били хората, участвали във военния преврат, той как ще си осигури сигурността?! На кого ще разчита? Разговарям с много хора от медиите, бивши политици, бизнесмени, които са много тревожни от изстъпленията на Ердоган. В неделя излезе една новината по NTV, която впоследствие беше забранена. Става дума за това, че командващият първа армия в Истанбул, в разговор с Ердоган, го предупредил за готвения преврат. Врекъл му се във вярност и го поканил да кацне в Истанбул. Обещал, че ще поеме охраната му. Военният командир обяснява още, че бил поканен от превратаджиите да участва с тях, но той им казал, че ще си помисли. През това време предупредил Ердоган за готвения преврат. Тази история изобщо не се връзва. Тези неща първо не стават по телефона. Сега се развива друга версия, че е прихванат разговор между пилоти на хеликоптери от Измир и службите са предупредили Ердоган да напусне хотела. На първата пресконференция Ердоган казва, че самолетът му бил прихванат от изтребители Ф-16. те, обаче не са го ударили. Всички неща са много противоречиви. 

Освен това военните нямат интерес да стрелят по цивилните. Нямат интерес да бомбардират сградата на НС. Речите на опозиционните лидери никъде не се излъчват, защото в тях открито се говори за политиката на Ердоган и за начина, по който той се саморазправя с неудобните. Затвърждава се мнението, че Ердоган вместо да предотврати в зародиш преврата, го е яхнал, за да направи чистка. Вместо да се обявява траур за толкова много убити турски граждани и полицаи, вместо да се свалят знамената, той призовава хората на предизборни митинги с песни и концерти. На тези концерти се вика „Аллах Акбар”. Това са думи, които изричат терористите преди да атакуват. Хората вече усещат, че се отдалечават от идеята за светска държава и се приближават до халифатската диктатура. В този „хор” се включиха и всички имами на Турция, които призовават хората от мегафоните на джамиите да се включат в митингите. Призовават и за смъртни наказания за организаторите на преврата. Един от арестуваните генерали Мехмед Дишли, е брат на зам.-председателя на управляващата партия Шабан Дишли. Има съмнения че сегашните събития са в основата на смяната на доскорошния премиер Ахмед Давутоглу.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704810
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031