Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2016 22:48 - Троянската Света Богородица
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1981 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
http://www.pravoslavie.bg/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0/%
D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%
D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%
D1%86%D0%B0/

  Троянската Света Богородица

· СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ · 12/07/2016

     

imageТогава в Троянския манастир е имало само двама монаси. Те и старият отшелник от Зелениковец са били едничкото население по тоя дивен край на Черни Осъм. Рядко морен пътник е минавал в ония времена низ дивата клисура на реката да се прехвърли през Амбарица в равнините на Тракия, а още по-рядко ще прекоси някой върховете на път за Загорието. Пуста и безлюдна е била цялата околнина. Дивите зверове зиме и пойните птички лете са били единствените ѝ обитатели. И никой не е знаел да се радва на хубостите, които Бог е попилял тъкмо на това място, когато е теглил безкрайната верига на Стара планина.

А приказки за безкрайни страхотии се носели надлъж и нашир по двете страни на Балкана. Облече ли се в зелено рухо девствената гора – зашетат между прави и стройни букаци несретници хайдути, зашетат и се попилеят ту към Черноморието, ту към сръбските земи. Надене ли пък белия си саван, запискат ли вихрушки – като прокудени духове пропълзяват черни сенки на вълци и на лисици. И един страшен вой се понесе от земята до небето. Едно проклятие, което кара и най-безбоязнената душа да тръпне и да се присвива от страх. Тогава двамата калугери се прикътват в килията си, паднат на колене пред мъждеещо кандило и замолят Бога за пощада и за спасение. Но никой от тях и не помисля да се върне в света.
В една зимна нощ, току-що двамата монаси бяха прочели вечерната си молитва, външната врата на оградата се раздруса от силни удари. Монасите изтръпнаха и се вслушаха. Навън бурята пищеше и развяваше бели платна, като ту ги закачаше по високите клонове на разлюлените дървета, ту ги настилаше в падините под стволите им.

– Сприята се разбесува – продума на себе си единият монах и приклекна до леглото. Другият пристъпи към кандилото, с разтворени шепи. Стори му се, че то се разлюля от бурята, та прибърза да запази с шепа бледото му пламъче.

На вратата се зачука още по-силно и по-припряно. Двамата монаси се изправиха сега един срещу друг и се загледаха изпитателно. Хиляди мисли минаха през главите им. Не идват ли злосторници? Но веднага се сетиха за брат Пахомия от Зелениковец. Може би е той, дошъл в тая страхотна доба да почувства човешка душа до душата си? Те открехнаха боязливо вратата на килията.

– Отче Пахомие, ти ли си?
Вместо отговор, достигна някакъв стон, вратникът се разлюля отново. И те доловиха оръфани от бурята думи.
– Братя християни!
Двамата монаси се изгледаха в мрака, без да могат да се видят, загърнаха подрасниците си и подобно съновидения се отправиха към портата.
– Кой е? – Гласовете им излизаха като чужди от техните уста, без да разберат дали от студ или от уплаха.
– Християнин… Брат.
Когато отлостиха вратата, пред тях лежеше изнемощял монах, паднал върху нещо, което той притискаше с вкочанените си ръце. Монасите не можаха да разберат кой беше странникът. Още го мислеха за отца Пахомия. И като го понесоха към килията, състрадателно шепнеха:
– Какво те носи по това време, отче Пахомие?
Чак когато бледните лъчи на кандилото паднаха върху лицето на внесения, разбраха, че гостът им беше непознат монах. Щом се съвзе, гостът запита:
– Иконата?
Монасите изтичаха навън и се спряха изненадани. От иконата, която в смущението си бяха оставили вън, се излъчваше необикновена светлина. Те я хванаха от двете страни и я понесоха като при лития.
Иконата бе на Божията Майка с Предвечния Младенец на скута ѝ.

На другия ден намериха и коня, умрял там, където днес свършва село Орешака. Непознатият монах понесъл иконата от Света гора, за да я даде дар на Киприяновския манастир в Бесарабия. Когато наближил до Орешака, конят, който до това място вървял в плавен раван, започнал да се препъва и паднал. На калугера не оставало друго, освен сред снежната буря да понесе скъпия товар натам, накъдето го насочвала светлинката. Той сам не знаел, че наблизо има манастир.

Цялата зима тримата калугери преживяха в особено радостно настроение. И най-тежките дни прекараха в най-голяма лекота, защото всеки миг чувстваха над себе си покровителствената ръка на Божията Майка. Обединени в синовната си любов към нея, те се чувстваха като истински братя, готови да разделят помежду си по равно всички несгоди на отшелническия живот в тази небивала по своята суровост зима.

Но колкото повече започвала да се усмихва природата, толкова по-тъжно ставало в душите на тримата.

Един ден, когато слънцето се беше засмяло през синьото наметало на небето, пришелецът се вдигна мълком и се отправи по изпръхналия път за Троян. Върна се към обед с дорест кон. Другите двама познаха най-добрия кон в града. Като него нямаше втори, равен по хубост, по сила и по пъргавина. На Тодоровден той единствен надпреварваше всички останали коне в околията.

Пришелецът слушаше похвалите и стягаше седлото на коня. Когато всичко беше готово, той се метна отгоре му, сложи иконата пред себе си и се наведе да целуне братята за сбогом. Сълзи на мъка и на радост изпълниха очите му. Сълзи и сдържани ридания му отвърнаха. Двамата калугери се усетиха изведнъж осиротели. И като целунаха за последен път обвивката на иконата, оттеглиха се с оборени настрана глави – да сторят път на коня. После прибързаха към параклисчето и паднаха на колене там, където беше стояла Божията Майка.

Колко се молиха те, не можеха да кажат, когато припряно хлопане на манастирската врата ги откъсна от молитвения им унес. Двамата отшелници станаха, изгледаха се учудено и тръгнаха да отворят. И каква беше почудата им, когато видяха монаха с иконата в ръце!

– Отче, какво се е случило? – запитаха в един глас и двамата.

– Конят… – едва можа да промълви монахът. И с полюлени от вълнение и тревога нозе, подпомогнат от двамата, той внесе иконата в параклиса и я остави на предишното ѝ място.

Засияха лицата на монасите. Устата им, които до сега шепнеха, се отключиха и в малката черквица се понесе тържественият тропар на Света Богородица. Пееха с възторг, както никога до сега.

Коня намериха там, където беше паднал и предишният. Дори им се стори, че е издъхнал в същото положение. Главата му, вместо към Троян, беше насочена към манастира. И на тримата иноци стана ясно, че Бог е определил иконата на Неговата Майка да остане завинаги и да бди в едни от най-красивите дебри на Стара планина като закрилница на българския народ.
Сега, гдето бе паднал конят, е построено оброчище, а малкият някога скит се обърна в един от най-величествените български манастири. Вляво от входа на храма, върху висока поставка, е сложена чудотворната икона на Света Богородица, Богородната Майка, закрилница на българския народ.

 

Из сборника “Детски цветослов”, ИК “Омофор” 2012

image




Гласувай:
0



1. dartanjan - Безполезно е да се молиш на идоли ...
14.07.2016 05:11
Безполезно е да се молиш на идоли направени от човеки ръце. Вземи най-накрая да прочетеш Библията за да не пишеш глупости.
цитирай
2. bogolubie - Протестанте,
14.07.2016 13:30
вярата е много по-отдавна, откогато са се нацвъкали протестантските деноминации.
За да даваш акъл, трябва да си упълномощен, а ти не познаваш православната вяра, за да я разбереш и изповядаш. Не ставайте всинца учители, казва Господ. А ти съвсем не ставаш за такъв. И дяволът чете библията, но само тези, които приемат истинския Свят Дух, са посветени в тайните на християнството. Колтуците се чистят, ако разбирате нещичко от земеделието. Те обременяват растението и пречат на плодовете да наедряват и да зреят по-бързо. Бог не е изсушен в хербарий, а е жив, и делата Му са в живота. Само, който има наблюдения в живота и познания ще разбере словата на нашия Господ. Другите стават слуги на буквата и влизат в грях.
цитирай
3. dartanjan - Не се интерсувам от суетните чов...
14.07.2016 23:30
Не се интерсувам от суетните човешки учения и традиции, затова чета единствено Божието слово записано в Библията. Не принадлежа на никоя демноминация понеже Божията църква не е някаква конкретна деноминация, а сбора от истинските християни.

В християнството няма тайни приятелю. Само във валионският мистицизъм, който се опитва да Божият майка до статута на Божият Син. Но тя спи в гроба като всеки друг смъртен човек и чака своето възкресение при завръщането на Божият Син в сила и слава.

Исус Христос не дойде да отмени законът, което е утвърден до веки, а да го изпълни и покаже чрез любовта ни към Бога и ближният. Той ни показа как трябва да живеем в хармония С Божията воля и закон, обичайки и помагайки на ближният. Понеже Божият закон е точно това. Любов към Бога и ближният.
Не да изпълняваме Божият закон формално по буквата със съпротива в душата, а с радост в Бога като най-естествено нещо за християнина, което му носи радост удовлетворение и пълнота в живота.

Божията майка няма никаква заслуга за качествата на Божият Син и никакъв приност към делото на Исус Христос и към спасението на хората. Затова има заслуга само Отец. Преди Божията майка да се роди и преди самата Земя да бъде сътворена е Божият Син.
цитирай
4. bogolubie - С ТОВА СИ ПИСАНИЕ ВИЕ ПОТВЪРДИХТЕ МОИТЕ ДУМИ.
15.07.2016 00:00
Това е типичното протестантско верую. Дори да не сте от техните деноминации, вие сте под тяхното влияние. Кой ви е казал и писал, че Божията Майка е загробена като всички хора?! Къде го пише?! Господ Иисус Христос е Словото Божие - Слово истина, път и живот вечен, ако Го приемеш и следваш, разбира се. Що се отнася, че Тя няма заслуга за Неговите качества, това е чисто богохулство! Достатъчни са само думите на Симеон, за да разберете защо спасението ни е дадено чрез Майката и Сина. Прочети ги, но не само първата част, отнасяща се за детето Иисус, но и другата част, отнасяща се за Майката. За другите доводи няма да говоря. Има достатъчно литература, беседи, проповеди, които протестантите не ви дават да четете. И Синът и Майката са за изпитание на човеците. Забивате й нож, но който нож вади, от нож умира.
цитирай
5. bogolubie - Достатъчно съм писала по този въпрос,
15.07.2016 00:11
няма пак да се занимавам с надменни хора, които са като пълни чаши и капчица повече не могат да приемат. Ще е загубено време. Вашата позиция не е позиция на Божията любов, а позиция на гордостта, омразата, отблъскването, принизяването и това няма нищо общо с Христос. Като четете библията, не сте ли чели, че тези, до които е дошло Божието слово са богове, а каква е тази, която се съедини с Бога, за да Го роди ?! Вие ли сте по значими за Господ от Нея?! Жал ми е за вас, но
Бог дава свободно волеизявление на всеки, за да си заслужи справедливо сетнината си.
цитирай
6. dartanjan - За мен няма никакво значение към коя ...
16.07.2016 14:58
За мен няма никакво значение към коя деноминация ще ме причислите. Аз чета Божието слово и всеки може да провери достоверността на думите ми в него. За мен то е единственият источник на Божията истина и воля устояла на гоненията и доказан през вековете и чрез пророчествата, които Бог ни е дал чрез своите пророци за да укрепи вярата ни и да ни подготви за идващото което предстои.
Вие обаче упорито тиражирате небиблейските догми на римокатолическата църква - вавилонската блудница опила се от кръвта на светиите и проповядваща вавилонски мистицизъм - религия на чувствата вместо вяра на разума, на осезаемото, което може да се види и пипне, вместо чистата вяра в Бога на любовта, истината и справедливостта като абсолютен и единствен гарант за живота и справедливостта във вселената. Религия на спасението чрез дела - търговия, с която човек може сам да се изкупи пред Бога чрез добри дела и индулгенции, като компесднасция н грехът на който не иска да се съпротивлява и отхвърли. Религия в чиито център е човекът, а не Бога, а като негов духовен водач стои бащата на лъжата следван от неговите прозелити роби на грехът.
Това обяснява защото не цитирате Божието слово записано в Библията, а човешки поучения. Обяснява и идолопоклоничестото ви и втренчеността в Русия, която няма особенна роля отредена в Библията.
Моят искрен съвет е да прочетете Библията и да престанете да заблуждавата хората.
цитирай
7. bogolubie - Ти, който стоиш, гледай да не паднеш.
16.07.2016 21:49
Тези декларации са ми ясни и познати. За разлика от теб, не съм буквоядец. Библията е книгата на Светия Дух. Не всички хора са протестанти. И не всички хора разбират иносказанията. Господ обеща, че ще дойде време, когато ще се кажат истините директно. Цитатите са нужни, за да се уверят желаещите, че са цитирани правилно. Но изреждането на заглавията и номерацията отнема от силата на словото истина. Трябва да се говори и пише разбираемо, за да бъде ясно. Ти си един светски човек, не си се лишил от нищо, нали?! Но аз предпочитам да чуя и чета беседите и проповедите на тези, които са оставили света, за да служат на Бога с цяло същество. Знам как четете и тълкувате библията в протестантските църкви. Духът ме водеше, за да видя какво е по църквите. Карайте, както си знаете, но не ми налагайте вашия метод. Всеки си има своите съмишленици. Фарисейщината, подхранвана от гордостта на четенето и запаметяването на цитати от библията, води до там, че вирнатите глави, да излезнат от храма неоправдани от Господа.
цитирай
8. dartanjan - Къде видяхте да Богохулствам. Може ...
17.07.2016 09:09
Къде видяхте да Богохулствам. Може ли да цитирате мои думи в тази връзка?

Знаъте ли изобщо какво е протестантизъм и каква е била ролята му в световната история след като упорито ме причислявате към тази отсъпила вече от Божият истина деноминаця?

Знаете ли как и за какво избощо се е повил протестантизма?
цитирай
9. dartanjan - Освен това вие не познавате живота ...
17.07.2016 09:11
Освен това вие не познавате живота за да лъжете по този начи н и ад прави те изводи от въздуха. Христяините не лъжесвидетелстват. Но вие не сте християнка или християнин, понеже Божието слово не ви интересува. Търсите човешките учения, легенди и традиции и човешки спасители.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751014
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930