Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2016 13:53 - Горан Благоев: БПЦ действа като оръдие на руската църква
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 407 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.06.2016 13:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/goran-blagoev-bpc-dejstva-kato-oradie-na-ruskata-carkva.html

 

Ние действахме като някакво древно оръдие на руската църква – по този начин журналистът Горан Благоев коментира решението на Светия Синод да не изпрати представители на подготвяния от години Всеправославен събор. По думите му с решението си нашите архиереи са дали повод и на руските да не отидат.

Благоев обясни, че преди няколко месеца е имало предсъборно съвещание в Шамбези, а след това на 21 април от синода са излезли с позиция по отношение на една от темите (за диалога с другите вероизповедания), която силно се отличава от по-рано коментираното.

На същото съвещание руският патриарх предложил да финансира събора, ако се проведе в руски манастир в Света гора.

image"Богоугодната" супер кола се появи на нови снимки от ВарнаМеждувременно, синодът обяви католици и протестанти за еретици

Според журналиста, в случая няма съмнение, че има битка за надмощие между Московската и Вселенската патриаршии. Тезата за „дългата ръка” на Русия спокойно се тиражира и в местни медии. Благоев цитира бившия главен редактор на официоза на РПЦ: „Много е трудно отказът на БПЦ да се представи като самостоятелно решение. Единствената църква, която може да повлияе така на българската, е руската”.

 

      Play Video   Горан Благоев изрази мнение, че даже аргументите на БПЦ срещу събора да са били смислени, но е трябвало да бъдат изложени на място. В същото време, той призна, че „с поведението си (по време на посещението си в София-б.р.) вселенският патриарх най-малкото стимулира нашата църква да остане във вековната прегръдка на Москва”.

 

imagebTV Репортерите: Кой обича повече сребротоЕвропа оряза парите за ремонт на църкви при четири пъти повече кандидати

До момента няма официален коментар от страна на синода. На събора все пак имаме „представите” – архимандрит Харалампий от видинската епархия, който се титулувал анхиалски епископ докато бил в разкол към гръцка старокалендарна църква. Наложило се от БПЦ да се свържат с организаторите, за да му отнемат баджа.

Горан Благоев осъди провеждането на „София Прайд” на Задушница и в навечерието на един от най-големите християнски празници – Петдесетница.

МОЯТ КОМЕНТАР:  
Българската църква така, Руската църква онака, а Господ Иисус Христос да стои залепен на стената. Той няма думата, така ли?!
Разочарована съм от Горан Благоев!!!!!!!!! Съжалявам!!!!!!!! Да бе разгледал снимките от Крит и можеше да му съмне пред очите.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13761325
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930