Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2016 23:49 - Елда – как да я заобичаме
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/10971-elda-kak-da-ya-zaobichame/

Елда – как да я заобичаме
18
28 Окт 2010|13:22|Ивет Лолова

Елда или гречка не е типична за българската кухня и рядко присъства на трапезата ни. Има лек стипчиво-горчив вкус, затова нека начинаещите я опитат първо в сладки рецепти. Но с елда има и много солени ястия – стига да намерите вашите любими.
Когато за пръв път купите елда, сварете малко количество за проба. Сложете я като добавка към ястието, не като основен продукт.

Основни начини на готвене:
1. Сварявате за 4-5 минути, изцеждате в гевгир, измивате със студена вода, за да не горчи, пак изцеждате.

2. Изсипвате в голяма купа една паничка елда. Заливате я с вряла вода. Похлупвате и завивате с голяма хавлиена кърпа. На сутринта елдата е готова за директна консумация – като мюсли за закуска, в зеленчукова или плодова салата.

3. Ако правите ястие, сложете сурова елда, също както се готви ориз. За супи прибавете елдата в самия край, за да не се развари.
3. Елда на закуска - мюсли или пастет; салата; основно ястие – в сарми, яхния и др.; десерт – смесена с крем или в плодова баница.

Елда за здраве

Елдата е здравословна храна. Богата е на лесноусвоими белтъчини, включително незаменимите аргинин и лизин; въглехидрати, фибри, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините от група B, PP, P, E и множество елементи: желязо, мед, цинк, бор, йод, никел, магнезий и др. Бедна е на мазнини, което я прави подходяща за диетично хранене.
Много са лечебните свойства на елдата. При анемия, падаща коса, чупещи се нокти. Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.  Препоръчва се при остеопороза, ревматизъм и артрит. Срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението. Подсилва имунната система. Подобрява зрението. При заболявания на черния дроб. Срещу разширени вени и хемороиди. С една дума – супер-храна.
Къде да намерите елда – на диетичните щандове в магазините, в магазините за здравословна храна и био магазините.

Цената й е достъпна – Около 1.60 за 500 г.

Търсете в магазините светлокафява елда, което означава, че е преминала по-малка технологична обработка. Брашно от елда може да се добавя към хляб и сладкиши. Вкъщи може да си направите сами брашно, като смелите елда в кафемелачката. Използва се като добавка към хляб или сладкиши. Подходящо е за захранване на бебета, тъй като не съдържа глутен.

Яжте елда поне 2-3 пъти седмично, за да почувствате здравословната й сила.

Прочети още на: 
http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/10971-elda-kak-da-ya-zaobichame/


Тагове:   елдата,


Гласувай:
3
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 10821294
Постинги: 14695
Коментари: 2327
Гласове: 9036
Архив
Календар
«  Ноември, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930