Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2016 15:45 - 7 дни в Чечня. Всичко е различно...
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://eurocom.bg/news/article/7-dni-v-chechnia-vsichko-e-razlichno#.VvQMD9BFjUQ.facebook 7 дни в Чечня. Всичко е различно... СТРОГО, НО СПРАВЕДЛИВО, БЪРЗО И КАЧЕСТВЕНО
  1.  
image 24-03-2016 г. 03:41 ч.  


Да ви разкажа за Грозни и Чечня...

Всичко, което съм си мислил, че знам за този народ, за този град, за тази република, и изобщо за чеченците, се наложи да го забравя, защото беше дълбоко невярно...
Първо...имах усещането, че съм попаднал в една малко по-патриархална България, в Родопите, някъде в 70-80-те години на 20 век. Хората са някак си простички, строги, патриархални, ненатрапчиви, но...спазват си определен протокол.

Например в самолета повечето чернокоси моми си бяха относително светски, но бързичко седнаха по женски двойки, говореха си само с жени, и, когато самолета кацна, веднага у всички се появиха забрадки на главите. Забрадките им са главно като на нашите народни носии, не хиджаби, или други нинджа пингвиноиди.

В самото летище всички служителки бяха също със забрадки (доста красиво им стоят униформите), но с нормални поли, до колената.

И поведението и отношението си беше естествено, без някакви свръхограничения, каквито сме свикнали да четем и гледаме в Арабистаните.

Още излизаш от аеропрорта, и пред очите ти попада много красива джамия в съвършенно различен от "нашия" стил. Беше нещо в самаркандски, или персийски стил.
Но това - както и да е...всички знаят, че чеченците са мюсюлмани, и то - доста твърди...
Всъщност...така си мислех и аз.

Муслим, който ни посрещна, и който по съвместителство се справяше и като гид, започна да ме въвежда в истинската Чечня. Да ми "вправить мозги" (да ми оправи, настрои мозъка), както казват в Русия.

Първо, що се касае до уахабизма, който е равен на салафизма, и именно неговите представители режат глави на конвейер в Сирия, и в други страни по света, изобщо вече не е добре дошъл в Чечня. "Тази зараза дойде при нас в началото на 90-те години, от англичаните", казва Муслим. "Какви англичани?! Би трябвало да е от арабистаните?!" недоумявам аз.

"Не, от англичаните...те винаги са мътили главите тука, и винаги са се опитвали да ни откъснат и скарат с Русия".

Аз нещо не мога да го разбера...изобщо не ми се връзваше с всичките представи и знания за историческите събития в Чечня за последните 25 години...
И Муслим започна да ми обяснява и разказва подробно, търпеливо, като на гост-иноземец, който няма откъде да ги знае тези неща.

Накратко, изпускайки много подробности, така е, право е момчето.
И което ме порази: "Рамзан изкорени тази зараза. И ги гони като бесни кучета, и няма да ги остави повече да я разпространяват повече в Чечня. Ние вече за това следим."

И Муслим, и Рамзан Кадиров са ревностни мюсюлмани. Но по нещо на мен лично ми заприличаха много на нашите помаци, и на турците по планините преди 1985 - ислям традиционен, без агресия, без натрапване, без лошо отношение към другите.
Може и да греша, разбира се.

Докато ми разказваше, гледам на Грозни, и не мога да повярвам на очите си.
Този човек е построил целия град отново, и го е направил красавец! Всичко е не само ново, но и с идеална поддръжка!

Муслим продължава да ми разказва...
Предишните управници преди Рамзан са "пилили деньги" (нарязвали са фондовете на филийки, накратко, крали са, вместо да възстановяват републиката). При Рамзан това е прекратено. Нещо повече - лично следи, и много строго и безкомпромисно наказва всеки един министър, без значение, колко близък роднина му е, ако нещо не е направено, или не е направено добре, и в срок.

Изкоренена е и битовата престъпност. Можеш да си оставиш скъпата кола с ключовете на таблото, и да си сигурен, че чеченец няма да я пипне. Ако някой се пробва, това са само гастрольори от Дагестан, или от другите републики, които обаче често и бързо хващат.

Кръвното отмъщение все още го има. Дали е добро, или лошо - спорен въпрос. Но е мощен сдържащ фактор, ако тръгнеш да правиш глупости, или злини. Децата ти ще плащат. Нещо като официализирана карма, за да го знаят и най-простите.

Рамзан е забранил и една традиция, която освен на Кавказ, е била жива до преди няколко десетилетия и в България: кражбата на булки за сватба. Открадната жена вече не е равно на гарантирана сватба. Спокойно може да имаш големи неприятности, освен законните.

Сега седнете, за да не паднете - ченгетата, катаджиите, вече не взимат пари! Няма рушвет! Нарушил си, получаваш по закона и правилата. И няма вариант да се пазариш за 10-20-50 лв. Няма корупция!
На мен ми висна ченето, ама Муслим продължава...

Ако искаш да правиш бизнес в Чечня, не само си "добре дошъл". Рамзан лично се е разпоредил на чиновниците да не се пипат работодателите и инвеститорите, които не нарушават закона. Който наруши тази заповед, наистина лошо му се пише. Всеки да го разбира както си иска.
И все неща в този дух...

Не ми се вярваше...
7 дена се размотавахме из Грозни, из Чечня, из Кавказ, бяхме и във Владикавказ, срещахме се и с хора от обкръжението на Рамзан...всичко се потвърждава.

Тези хора са преживели 2 страшни войни, Грозни е бил разрушен като Сталинград, и е нямало семейство, което да не е дало жертва във войните. 180,000 убити от 1.3 млн население. Затова сега така силно и високо ценят мира, който имат, и всячески се стараят да го запазят.

Муслим казва:

- Тази война отвън ни я направиха...нарочно го пуснаха този Джохар Дудаев, за да клати лодката на целия Кавказ. Пускаха ни интриги, мътеха главите на хората с пропаганда, въпреки, че всички нормални, умни, образовани хора прекрасно разбираха, че това е лошо, и ще донесе много кръв. После започнаха да ни пускат наемниците, дойдохакистинците (чеченци от Грузия, живеещи в Панкиското ждрело), и започнаха да изтребват руснаците. Ние отначало се карахме с тях, после започнахме да крием руснаците в мазетата си, за да не ги избиват, но това бяха уахабити, много жестоки хора.
Накрая ни се наложи да воюваме и с федералите, и с кистинците, и с арабските наемници, и между нас ни. Всичко това отвън ни го направиха. Най-много англичаните..

- Муслим, сигурен ли си, че англичаните? Сигурен ли си, че не са арабистанците, или американците?"- настоявам аз.
- И те, но най-много англичаните...те от векове имат интерес към Кавказ, и искат нашия нефт, и искат да воюваме с Русия.

Чеченския нефт наистина е тяхното проклятие. Това е най-добрия нефт в света. По-добър от бакинския каспийски (твърде много сяра има в него), затова са го смесвали, за да направят каспийския поне малко годен за нещо. По-добър и от арабския, и от сибирския.

Някой може да си помисли, че лесно се прави град и държава, когато бюджета на Русия, и Путин, налива там пари за дотации с кофите.

Тази истина е вече остаряла. 
Първо, защото преди са ги крали, а чак Рамзан е започнал да строи наистина "на ползу роду", и второ, защото за 2012-2013 дотациите са вече 38 млрд рубли, от които Чечня връща в бюджета на Русия от нефт, акцизи, и възродена икономика 34 млрд рубли. В Уикипедията цифрите са неверни, остарели са...там пише за около 58 млрд рубли.

Просто Рамзан се оказа човек, който за кой ли път доказва старото правило, че когато човек искрено иска да направи нещо добро за народ, Родина, и за републиката си, той може да направи чудеса в реално време, и ги прави.
Строго, но справедливо, бързо и качествено.

Трябва да видите Грозни, за да го разберете.
Това е човек, който, ако не го убият (именно защото е такъв), ще бъде още едно практическо ярко доказателство колко добро, и колко бързо може да бъде направено за кратко време на ползу роду.

През цялото време си мислех за един български Рамзан Кадиров...

Но!
В републиката няма НПО/NGO/ГМО организации...няма Сорос, няма правозащитници, няма пета колона, няма колониални глезльовци и лигльовци.
За гей-паради, кончитивурст, и прочее извратеняци също можете да се досетите - и тях ги няма.

И докато Рамзан го има, няма да ги има, а Чечня ще върви напред, с темпове година за 5-10.

Търси се българският Рамзан Кадиров, това е!
А вие - както си искате!

 

_____

Автор: Пламен Пасков

image 

 

 

 

 

_____

Още от Пламен Пасков в Евроком



Тагове:   Чечня,   пламен пасков,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13771697
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930