Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2016 16:16 - ИЗВЪНРЕДНО: Анкара изгони консула ни от Истанбул!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 651 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.bnews.bg/article-148642

Контра ИЗВЪНРЕДНО: Анкара изгони консула ни от Истанбул! BNews.bg

image

 

Ангел Ангелов е дипломат с опит в региона на Югоизточна Европа, консулската дейност и координацията при кризи и конфликти.

 

Анкара е поискала генералният консул на България в Истанбул да бъде отзован, информира Оффнюз.

Съобщението идва няколко часа след като стана ясно, че българското Министерство на външните работи е обявила турския аташе в Бургас Угур Емироглу за персона нон грата. Информацията за това беше публикувана от агенция "Фокус", която се позова на дипломатически източници, а от МВнР отказаха официален коментар.

Вместо това от МВнР публикуваха следното съобщение:

"В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от турското Генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata) Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще".

Причината за решението на Външно е била дейност на Емироглу несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Турският дипломат е бил мюфтия в Бурса, Трабзон, Дюнихане и Страсбург, преди да бъде изпратен в България. У нас той се е намесвал в дейността на мюсюлманското вероизповедание, което е несъвместимо с дипломатическия му статут, отбелязва агенцията.

Генералният консул на България в Истанбул е Ангел Ангелов. От Консулството отказаха да потвърдят или отрекат новината за отзоваването на Ангелов пред OFFNews. Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева заяви пред наш репортер, че няма да коментира този случай по никакъв начин.

Ангел Ангелов е дипломат с опит в региона на Югоизточна Европа, консулската дейност и координацията при кризи и конфликти.

Работил е в дипломатическите представителства на Република България в Одрин и Истанбул. В периода 2005 г. - 2009 г. е генерален консул в Одрин.

Има магистърска степен по „Международни отношения” от Университета за национално и световно стопанство, София.

Специализирал е международни отношения и управление на кризи и конфликти в „Джордж Маршал“ център в Германия и „Център за мир и разрешаване на конфликти”, Австрия.

Владее английски и турски език. Ползва сърбо-хърватски и руски език.

Женен е, има дъщеря.



Тагове:   контра,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752144
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930