Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2016 14:35 - НАТО получи дипломатически имунитет в Сърбия
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
0



 https://utroruse.com/article/703357/

Сърбия, която Москва смята за главния си съюзник на Балканите, направи голяма крачка по посока на НАТО. Министър-председателят Александър Вучич се обяви за съюзнически отношения с алианса, а парламентът на страната ратифицира споразумение, предоставящо на НАТО свобода на предвижване на територията на Сърбия и дипломатически имунитет. Така Белград без да се отказва официално от политиката на неутралитет, активно разширява сътрудничеството си с НАТО, пише кореспондентът на „Комерсант“ от Балканите Генадий Сисоев.
„Нуждаем се от НАТО като съюзник, който пази нашия народ в Косово и Метохия“, обяви вчера сръбският премиер Александър Вучич. Така той коментира ратифицираното от Скупщината малко по-рано споразумение за сътрудничество с алианса, добавяйки, че не вижда нищо лошо в това.

По повод критиките в Сърбия срещу споразумението с НАТО премиерът Александър Вучич определи противниците като "Лицемери, които не са успели да защитят дори една джамия", припомня Агенция БГНЕС. Според него "Сърбия остава неутрална държава във военно отношение, но НАТО е необходим като съюзник на страната за защита на сръбския народ в Косово". Хората, които ме критикуват няма какво по-умно да направят, защото те не работят нито в събота и неделя. Те не работят и по време на празниците. Тези хора не успяха да защитят дори и една джамия, каза още Вучич и припомни, че споразумението, което бе ратифицирано е подписано от друго правителство. Александър Вучич поиска да не получава уроци от хора, които нищо не са направили, когато Косово обяви независимост, а само са се нахвърляли на джамиите в Белград. "От една страна търсим ли НАТО за защита на сърбите в северно Косово, а от друга не му позволяваме да бъде в северно Косово. Къде видяхте тези войници на НАТО? Ние имаме нужда от НАТО като съюзник за защитата на нашия народ в Косово, за да не го пазят тези лицемери.....Искаме защита за сърбите в северно Косово, но не им позволяваме да са там....", каза още Вучич.

Споразумението издига сътрудничеството между Белград и НАТО на ново равнище. Те получават свобода за предвижване на територията на Сърбия, достъп до всички обекти и най-важното – дипломатически имунитет. Имуществото на алианса и неговите представители се освобождават от всички данъци и митнически плащания. Документът предвижда и взаимен обмен на конфиденциална информация.
Сръбската опозиция, която се определя като проруска, прие на щик споразумението с НАТО. „Това е още една голяма стъпка по пътя към тихото въвличане на Сърбия в алианса. С този закон НАТО влиза в Сърбия без нейното официално членство в алианса. Белград се въвлича в антируския военен съюз“, предупреди лидерът на Демократическата партия Санда Рашкович-Ивич. Тя поиска от президента Томислав Николич да наложи вето на закона. А Сръбската народна партия поиска от властите да се създаде Бюро за сътрудничество с Русия, напомняйки: в Сърбия има няколко държавни структури по евроатлантическа интеграция и нито една за сътрудничество с Русия.

Източници на „Комерсант“ в кръговете близки до правителството на Сърбия се съмняват, че президентът ще наложи вето на договора с НАТО и ще се реши на конфронтация с премиера, въпреки че Томислав Николич говори от по-проруски позиции. Още повече, че приетият от сръбския парламент документ не е първото подобно споразумение с НАТО. През март миналата година Сърбия подписа с алианса План за индивидуално партньорство, според който НАТО има право да използват цялата военна инфраструктура на Сърбия и отвори за членовете на алианса военно-тренировъчния център „Юг“.

Сръбският политолог Драгомир Анджелкович смята, че след ратифицирането на новото споразумение с НАТО Белград би трябвало да предостави същите условия и на Русия – в рамките на съвместния хуманитарен център в град Ниш. „Комерсант“ припомня, че споразумението за условията за престой, привилегии и имунитет на служителите в центъра в Ниш трябваше да бъде подписано още по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Белград през есента на 2014 г. Това обаче не се случи. В последния момент сръбската страна настоя за свалянето на този въпрос от дневния ред. Както поясниха наши източници, близки до сръбското правителство, „подписването на документа, предвиждащ повишаването на привилегиите на центъра и предоставянето на особен статут на неговите служители, подобен на дипломатическия, щеше да се превърне в нов дразнител в отношенията на Белград със Запада“. А след като миналата пролет Сърбия се присъедини към Механизма за гражданска отбрана на ЕС, перспективите за разширяването на центъра в Ниш и получаването на дипломатически статут на неговите служители станаха още по-мъгливи.

Януарската визита на вицепремиера Дмитрий Рогозин също не допринесе за сближаването на позициите на Белград с Москва, макар че тогава се обсъждаше въпроса за покупката на руски системи за ПВО и изтребители МиГ-29. В Белград бяха раздразнени от предупреждението на московския гост относно последиците от интеграцията на Сърбия в ЕС, което беше обявено от премиера Александър Вучич за стратегическа цел, и най-вече от неговата среща с лидера на сръбските радикали и яростен противник на властта Воислав Шешел. „Аз като президент на Сърбия никога не съм общувал в Русия с опозицията“, не скри обидата си дори проруско настроеният Томислав Николич.

Междувременно и в Москва не остана незабелязано гласуваното от Белград ново споразумение с НАТО. Както заяви говорителят на руското МВнР Мария Захарова вчера пред сръбската агенция Бета, че Русия „отбелязват, че Сърбия развива отношенията с НАТО“, но се надяват, че „Белград ще продължи политиката си на неутралитет“.
 


Тагове:   Сърбия,   НАТО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753382
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930