Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2016 14:51 - ДО ЕДНА СРЪБКИНЯ, КОЯТО ПИТА: ЗАЩО РУСНАЦИТЕ ТОЛКОВА ПОЧИТАТ БОГОРОДИЦА?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 824 Коментари: 2 Гласове:
0



 
http://arhimandritsava.blog.bg/drugi/2016/02/08/do-edna-srybkinia-koiato-pita-zashto-rusnacite-tolkova-pochi.1428298


 
  

         ДО ЕДНА СРЪБКИНЯКОЯТО ПИТА:ЗАЩО РУСНАЦИТЕ ТОЛКОВА

                      ПОЧИТАТ БОГОРОДИЦА?

 

 

А нима сърбите не я почитат? И гърците, и българите, и румънци­те? Повечето от нашите царски ктиторски манастири са посветени именно на Св. Богородица. „Хилендар", образецът за много други такива манастири и скъпоценен бисер между тях, прославя Нейното Въведение. Следователно св. Сава е посветил „Хилендар" на Божията Майка. Била ли си в приморска Савина и видяла ли си там иконата на Пресветата Дева, цялата покрита със златни нанизи, скъпоценни камъни и медали? Цялата и гръд е покрита с отличия, с които не може да се похвали нито един пълководец. Това е израз на народната признателност и свидетелство, че Тя воюва против злото в света и го побеждава. Така приморци са накитили Нея, своята Защитница сред коварната морска шир.

А била ли си, дъще сръбска, в Чайниче, с нищо друго неизвестен, ос­вен с чудотворната икона на Божията Майка, почитана не само в Босна и Херцеговина, но и в далечни страни? Да видиш почитта и възхищението, покайните въздишки и благодарствената прослава на хилядите поклонни­ци пред Чайничката Богородица! Да чуеш чудните разкази за милостите и даровете, с които Тя е обсипвала и обсипва хората! Но подобни разкази можеш да чуеш и в Печ, и в Охрид, и в Прилеп, и по целите Балкани - от Адриатическо до Черно море.

От всички молитви на сръбските устни не звучи ли най-често молитва­та: „Помози, Боже и Богородице"? Почитането на Богородица е вкоренено и в душата на истинската народна интелигенция. Умирайки, нашият голям поет владика Раде поискал да му донесат иконата на Св. Богородица от Детинския манастир. Заплакал пред нея, целунал я и възкликнал: „Пресвета Богородице, спаси ме!"

А извънредното почитане на Св. Богородица от нашите руски братя има, мисля, още една особена причина, наред с всички онези, които имаме и ние. А именно: руснаците многократно са получавали Нейната помощ в съдбоносни за държавата и Църквата им събития.

Когато езическите руски князе Асколд и Дир тръгнали на поход към Цариград, за да го плячкосат, те не само не успели да го разорят, но дори приели кръщение. Когато те със своите кораби изненадващо се появили край Цариград, изплашените цариградски християни се стекли в църкви­те, призовавайки Божията помощ. Патриарх Фотий изнесъл Богородич­на икона, извършил с нея литийно шествие и я потопил в морските води. Изведнъж морето се разбушувало и потопило руските кораби. Асколд и Дир едва успели да се доберат до брега. Като узнали причината за тази внезапна буря и за спасението на царския град, приели кръщение и така се завърнали в Русия.

Когато се строяла Киево-Печорската лавра, люлката на руското хрис­тиянство, Богородица ясно показала своята чудна помощ както при строи­телството, така и при изписването на иконите за манастира.

Владимирската икона на Божията Майка се прославя в Русия три пъти годишно. Трите празника са посветени на три големи победи, които русите удържали над татарите, носейки тази икона като знаме. С нея цар Иван III тръгнал срещу угнетителите при окончателното освобождаване на Русия от татарското иго. Край река Угра двете войски стояли една срещу друга няколко месеца. Стояли, без да влизат в сражение. Накрая, когато русите издигнали иконата и запели химн на Богородица, татарите обърнали гръб и побягнали. По този начин, с помощта на Света Богородица, битката и сво­бодата на Русия били спечелени без капка кръв.

Тези и други знаменателни случаи, при които Божията Майка взела решаващо участие, са се запечатали дълбоко в душата на руския народ. И чувството на благодарност към Нея се предава от поколение на поколение.

Мир на теб и милост от Господа!

 

Автор - св. Николай , еп. Жички и Охридски

 Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !




Гласувай:
0



1. django - В светото писание не е отредено м...
09.02.2016 16:15
В светото писание не е отредено много място на Божията майка. Тя е била добра и достойна жена и само толкова.

Пътят към спасението е само един - Божият Син и на Него трябва да отдаваме своята признателност и уповаваме своята вяра. Иначе започваме опасно да се отклоняваме от Божията истина и да навлизаме в мътните води на паганизма.
цитирай
2. bogolubie - Това е протестантското виждане!!!!!!!!
09.02.2016 20:38
Първо, Иисус Христос-Спасителят Помазаник е Божието Слово!!!!!!!!!
Второ, Светият Дух чрез старецът Симеон каза ясно и точно истината за Майката и Сина. Протестантите приемат първата част на пророчеството, касаеща за младенеца, но не ги интересува втората част, отнасяща се за Мария. Кой забива нож в душата й ?А кой род не облажава Майката, в съгласие с нейното пророчество?! Кой друг се е съединил с Бога, за да се роди Спасител на човечеството. Да, за да се РОДИ, естествено, че не с мъжка похот, защото е Слово, но все пак, да се РОДИ, а не както е писано в корана, че Иса е словото, ДАДЕНО от Аллах на Мариям. Всяка рожба има качества от двамата, които са я създали. И т.н.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13744963
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930