Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2016 00:09 - Виктор Орбан покани българския премиер на среща на Вишеградската четворка
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.memoriabg.com/2016/01/29/orban-pokani-borisov-vishegradska-chetvorka/

Виктор Орбан покани българския премиер на среща на Вишеградската четворка

от Memoria de futuro в Актуално от Мемория · 29/01/2016 · 17:36

 

image

снимка: Юлия Лазарова

 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е поканил българския министър-председател Бойко Борисов на срещата на Вишеградската четворка, която ще се състои в Прага на 15 февруари – дни преди провеждането на Европейския съвет, посветен на бежанската криза. Това беше обявено днес на съвместна пресконференция на двамата премиери.

„Терористичната заплаха се увеличава, обществения ред се влошава, вероятно това което сега ще кажа няма да го предадат в някои страни, но европейците са застрашени, особено по-слабите и жените. А всеки политик е избран да защитава своите граждани. Сега не говорим за защита на принципи, а за защита на хора. Не знам тук каква е културата, но в Унгария от три годишни ни учат, че ако някой направи нещо лошо на момиче, то трябва да бъде защитено“ – това заяви Виктор Орбан.

На свой ред Борисов потвърди позицията си, че външните граници на ЕС трябва да бъдат затворени, докато не бъдат точно преброени и устроени 2-та милиона бежанци, намиращи се вече в Европа. Борисов допълни: „Нашата позиция по темата, която съм защитавал на няколко европейски съвета, за съжаление тогава не постигнехме консенсус, не се вслушаха в нас, е – до ден днешен продължавам да твърдя незабавно да се затворят външните граници на ЕС… Финландия връща, Швеция връща – огромни разходи, къде отиват, къде ги оставят. Надявам се вече да бъдем и по-честни към самите имигранти.“

Борисов също така отправи похвали към Орбан за смелата му позиция по отношение на бежанската криза и подчерта, че по примера на Унгария още няколко европейски страни са построили огради на границите си. „Месеци наред го сочеха с пръст, а сега за седмици седем държави се оградиха като него.“, каза той.

Унгарският премиер на свой ред изрази подкрепата си за членството на България в Шенген и изрази мнение, че е несправедливо това да й бъде отказвано. „С каквото сте се ангажирали (по бежанската криза – б.ред.), го спазвате. Ако Европа иска да бъде коректна, трябва да предложи на България членство в Шенген. Друг е въпросът, дали вие ще приемете да влезете в институция, която вече умира.“

На срещата между двамата премиери са били обсъждани и въпроси, свързани с взаимните инвестиции. / Memoria de futuro




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747572
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930